TEST: Canyon Grail CF SL 8.0

Dnešní test věnujeme nejnovějšímu přírůstku mezi gravelbiky, se kterým letos přispěchala německá firma Canyon...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
TEST: Canyon Grail CF SL 8.0

Jsou kola, která ani při svých unikátních vlastnostech nijak zvlášť nevybočují z řady a vy byste je s klidným zrakem přešli, jako by se nechumelilo. Pak jsou ale také biky, které na první pohled nelze přehlédnout, a mezi ně patří tento nejčerstvější přírůstek mezi oplácanými silničkami, gravelbike s příznačným označením Grail.

Podobně jako je tomu i u jiných netradičně až extravagantně koncipovaných designů, také Grail si po několik měsíců, během kterých se prodává, získal řadu skalních příznivců, ale stejně tak i řadu odpůrců. Koncept integrovaných speciálně tvarovaných dvouposchoďových řídítek u nás získal přezdívku dvouplošník, protože zejména při pohledu zepředu dvouplošník opravdu připomíná.

Grail je sice zařazen i na stránkách výrobce mezi silniční kola, ale je otázkou, zdali právem. Takzvané “drop-báry” zde sice, byť ve specifickém provedení, opravdu jsou, ale prostupnost rámu konstruovaná až pro 42mm pláště a celkový design rámu nemají daleko k horským bikům.

V Canyonu se zaměřili mimo jiné i na detaily, kterými jsou integrovaná sedlová objímka, která se utahuje malým imbusem netradičně umístěným vzadu u vrcholu zadní stavby. Najdeme zde i praktické záslepky závitů obou patek, které kromě designové funkce zabraňují také vnikání nečistot do závitů.

Grail, který jsme měli v testu, byl osazený kompletním Shimanem Ultegra v jeho 2x11 provedení. A to by se dalo považovat v tomto konkrétním případě za mírně kontroverzní volbu, protože skalní gravelbiky se dnes stále častěji začínají osazovat jednopřevodníkovými sadami.

V Canyonu ale tuto svou volbu obhajují tím, že chtěli postavit model s širokým rozsahem převodů, který bude schopný vyjet jak terénní stojky, tak současně svištět padesátkou po silnici. Tahle volba má něco do sebe, jak jsem si sám v praxi ověřil, a ačkoliv sám považuji dnes jednopřevodníky mezi horskými koly jednoznačně za správnou cestu, u silniček si tím zatím stále ještě nejsem jistý.

Kotoučovky a jejich přítomnost zde asi není třeba nijak zvlášť popisovat nebo komentovat. Silniční Ultegra je něco jako XT mezi horskými koly a nejde jí v podstatě absolutně nic vytknout. Nový standard uchycení obou třmenů "flatmount" šetří místo i hmotnost a v tomto případě lze jednoznačně konstatovat, že je to správný směr i proto, že přispívá k tužšímu spojení třmenu s rámem.

Zapletená kola pro tento model zvolil Canyon od švýcarského DT Swiss. Jde sice o jednu z dostupnějších verzí C1800 Spline, nicméně lepší výplety najdete u vyšších specifikací. Obutí dodává německá firma Schwalbe, která pokrývá potřeby gravelistů v tomto případě modelem G-One Bite v šířce 40c. I tak zůstává jak v přední vidlici, tak v zadní stavbě dostatek místa pro osazení ještě o něco robustnějších pneumatik.

Přečteno - 55901x Tagy: testy canyon gravel
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Orbea Occam LT M30
    Fotogalerie: Orbea Occam LT M30
  2. Testy - RecenzeTEST: Van Rysel E-GRVL HD
    TEST: Van Rysel E-GRVL HD
  3. Testy - RecenzeTEST: Orbea Occam LT M30
    TEST: Orbea Occam LT M30
  4. Testy - RecenzePrvní dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
    První dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
  5. TechnikaFotogalerie: Merida One Twenty 600
    Fotogalerie: Merida One Twenty 600
  6. Testy - RecenzeTEST: Merida One Twenty 600
    TEST: Merida One Twenty 600

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 petan - vloženo: 11.06.2018 v 06:48:50

    odpověď na rotik — #2 Specialized má v tomto ohledu na dvouplacce "jen" Diverge Comp za 80, ale je fakt, že je jenom na 105ce. Dobrý je, že většina výrobců nechává zatím lidem vybrat jestli chtěj jedno, nebo dvoupřevodník, protože mají v nabídce obě varianty osazení.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 rotik - vloženo: 10.06.2018 v 22:08:22

    Jinak musím ještě dodat, že tento štěrkolet se mně osobně opravdu líbí a špatná se mi nezdá ani cena. Být to Spešl, je to 100k. Díky za test.

    1. na tento komentář reaguje petan — #3
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 rotik - vloženo: 10.06.2018 v 22:04:38

    2x11 mírně kontroverzní, ovšem maximálně praktické, přesně, jak Canyon zdůvodnil. Už vidím, jak profíci budou na silničních závodech vozit jednoplacku. Mám takový pocit, že se jaksi na praktičnost zapomíná a z jednoplacek se dělá zlaté tele.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744