V Jeseníku slavili Hynek a Kottová

Kristián Hynek a Petra Kotová dominovali sobotnímu 14. podniku seriálu Kolo pro život v Jeseníu na Priessnitzově padesátce České spořitelny...

Autor: Miloš Lubas
V Jeseníku slavili Hynek a Kottová

Letní prázdniny jsou nenávratně pryč, a to znamená, že cyklistická sezona se neúprosně blíží k vrcholu. Stejně tak i seriál závodů horských kol – Kolo pro život spěje do finále! Poslední trio závodů načala v sobotu 3. 9. v Jeseníku Priessnitzova padesátka České spořitelny. Letos se jela na pozměněné trati. Ubylo kilometrů a trochu se profilově narovnala, aby ji v pohodě mohla zvládnout široká cyklistická veřejnost.

Pořadatelé se při změně kurzu tratě snažili, aby charakteristická místa zůstala a stejně jako doposud trať vedla po nejhezčích místech jesenického kraje. Start byl jako vždy na Masarykově náměstí v centru Jeseníku, cíl a areál závodu se přestěhoval na klidné místo u okraje lázeňského města. Otázkou vždy je, jak změny přivítají samotní závodníci. Podle pozitivních ohlasů po závodě se ovšem pořadatelům změny povedly a závod se líbil. Přispělo k tomu i téměř letní počasí, které se jinak „Priessnitzu“ léta velkým obloukem vyhýbalo.

Uvolněná, pohodová atmosféra přítomné doprovázela celý den. Typický předstartovní stres se k závodníkům snad ani nedostal. Nejspíše za to mohlo slunečné počasí a éterické místní klima. Z ležérnosti bikery probral až startovní výstřel z historického děla. Na osm set bikerů, kteří zcela zaplnili náměstí, se dalo do pohybu. Čelo závodu se z lázeňské letargie rychle probudilo a od prvních metrů nasadilo přímo pekelné tempo. Aktivitou sršel především Kristián Hynek z týmu Česká spořitelna – Specialized MTB, který chtěl zapomenout na nevydařený závod v Karlových Varech.

„Od začátku se mi jelo dobře, hned v tom prvním a nejprudším kopci jsem klukům odskočil. Mohl jsem si udělat i větší náskok, ale raději jsem počkal na Fóju (Ondřeje Fojtíka) a přemýšlel, že bychom jeli spolu. Přeci jenom do cíle bylo ještě hodně daleko a mně se nechtělo jet samotnému. Na brodu se mi ale začal trochu sukovat řetěz, kluci byli kousek za námi, a tak se to zase sjelo“, vylíčil počáteční dění na trati Hynek. V sedmičlenné skupině s ním byli ještě týmový kolega Pavel Boudný, Ondřej a Jan Fojtíkové (Nissan Dolák), Jirka Ňumi Novák (Scott & Hagget) a duo borců v modrých dresech týmu Alpine Pro Author Team Václav Ježek a Stanislav Hejduk.

Rozhodující moment závodu přišel v druhé polovině. V hlavní roli byl opět Kristián Hynek. „Na začátku kopce na Rejvíz mi hodně pomohl Bouda. Rozjel tempo a odstřídal. Já jsem jenom v tom tempu pokračoval a jel to samý až nahoru. Právě tady jsem si udělal náskok. Občas jsem se otočil, protože jsem netušil, jaká situace je za mnou. Člověk nikdy neví, jak jedou ti za tebou, jestli taktizujou nebo po tobě jdou. Snažil jsem se proto jet pořád naplno a neponechat nic náhodě.“

Hynek informace o velikosti náskoku neměl, ale diváci u tratě si změřili, že je více než slušný - celé čtyři minuty! Bylo jasné, že pokud Hynka nepostihne nějaký technický problém či bloudění, bude prvním, kdo projede cílem v Jeseníku. Hynek poslední kilometry po rovině a z mírného kopce přečkal bez úhony a na své konto si připsal čtvrté letošní vítězství v seriálu Kolo pro život. „Jsem rád, že se mi to dnes povedlo. Trať byla oproti té, kterou si pamatuji, o dost lehčí. Včera večer jsem si projel posledních patnáct kilometrů a byl jsem z toho trochu rozpačitý. Ale musím říci, že dnes, když mám za sebou celý závod, tak mám pocit, že to vůbec nebylo špatný. Byla tam řada hezkých míst. Třeba kopec asi na dvacátým kilometru byl hodně bajkovej a těžkej, nebo za brodem se mi líbila hravá kořenová pasáž. Zkrátka líbilo se mi to.“

Na druhém místě k cíli směřoval s mírným náskokem Boudný. Na posledním kilometru vlastní vinou vyjel z tratě a než se na ní vrátil, byl jeho náskok pryč. Stihnul ho předjet Ondřej Fojtík, který bral stříbro, s bronzem se musel spokojit Boudný.

Podobně jako v kategorii mužů si na trati počínala Petra Kottová (Nissan Dolák). Vypracovala si postupně slušný náskok pěti minut a dovezla si ho až do cíle. V Jeseníku to bylo po páté, co se letos Kottová radovala z vítězství v KPŽ. Na druhém místě dojela s nevelkým náskokem osmnácti vteřin Jana Kyptová (Nissan Dolák) před Irenou Berkovou (GT Czech Team).

Po dojetí do cíle se závodníci opět přepnuli do pohodového režimu. Odpočívalo se, jedlo, pilo a klábosilo nad vším možným. Nejvíce se probíralo, jak si asi vede Jaroslav Kulhavý na mistrovství světa ve Švýcarsku. Škoda, že šampionát televize nepřenášela živě. Sledovat v zaplněném areálu zázemí Kulhavého zlatou jízdu, by asi nemělo chybu.

Předposledním závodem seriálu KPŽ je 17. 9. Valtické Cyklobraní Kooperativy. Jedinečný závod na nenáročné trati vedoucí mezi dozrávajícími hrozny každoročně přiláká o hodně víc než tisícovku účastníků. Letos se poprvé pojede z hlavního města „vína“ – z Valtic. Velkolepý start na valtickém náměstí a cíl přímo v areálu barokního zámku.

Burčákobraní bude o víkendu v plném proudu. Demižony s sebou! Elektronické přihlášky je možné podat do 12. 9. (24:00)

Foto: Miloš Lubas

Přečteno - 16170x Tagy: kolo pro život kristián hynek
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Kolo pro životBlíží se konec června, to znamená jediné: na scénu přichází Drásal
    Blíží se konec června, to znamená jediné: na scénu přichází Drásal
  2. Kolo pro životKolo pro život se chystá na Hlubokou
    Kolo pro život se chystá na Hlubokou
  3. Ostatní závodyVíkendový sumář. Z Kalifornie přes Beroun až do Prusinovic
    Víkendový sumář. Z Kalifornie přes Beroun až do Prusinovic
  4. Kolo pro životL’Etape, Enduroserie, Gravel serie a Kolo pro život. Nabídka je pestrá, KPŽ startuje v sobotu
    L’Etape, Enduroserie, Gravel serie a Kolo pro život. Nabídka je pestrá, KPŽ startuje v sobotu
  5. Kolo pro životKolo pro život roztočí 25. sezonu v Berouně
    Kolo pro život roztočí 25. sezonu v Berouně
  6. PozvánkyKristián Hynek dává tip na příští sobotu: Future Cycling Bike Fest by the river #1
    Kristián Hynek dává tip na příští sobotu: Future Cycling Bike Fest by the river #1

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #11 Fanda - vloženo: 22.09.2011 v 15:26:56

    odpověď na andy86 — #10 U Zlatych hor jsou Pricna a Biskupska kupa, ktere podle me v CHKO nejsou (muzu se plest, ale na obe se poradaji zavody - 3x Pricna a casovka na Biskupskou kupu) a tam by sla natrasovat poradna brutalita. Slo by trate rozdelit na Boheme a dlouhou trat poslat prez tyto 2 vrcholy a pak se zase napojit. Jeseniky by byly super na etapak, ale nevim jak moc by to bylo pruchodne prez ochranare. Kazdopadne Vena na Mtbtrophy rikal ze pristi rok udela etapak jen v Ceske republice - tak jsem zvedavej kde.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #10 andy86 - vloženo: 11.09.2011 v 18:29:33

    odpověď na Fanda — #9 Souhlas, jen by těch 90km asi nebylo přes to jehezčí, co v Jeseníkách je, neprojde to přes ochranáře, ale myslím, že 90km by se dalo natrasovat i mimo CHKO, takže proč ne ;-)

    1. na tento komentář reaguje Fanda — #11
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #9 Fanda - vloženo: 07.09.2011 v 19:11:30

    odpověď na Haumač — #8 Souhlasim. Podle me by poradatele mohli klidne nechat stavajici padesatku a pridat 40 km ala Sudety nebo Mtbtrophy (teren by urcite najit sel, pripadne povolat Venu:-)a vytvorit poradnou 90 km trat s prevysenim aspon 2500 m a ucastnici by si mohli vybrat mezi narocnou 90 km a lehci 50 km. Ja jsem letos tu 50 km dal za 2h 50 min, ale klidne na trati stravim 8h a poradne si v tech krasnych horach zabikuju

    1. na tento komentář reaguje andy86 — #10
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #8 Haumač - vloženo: 07.09.2011 v 14:39:19

    Nemyslím,že by nárok na zhodnocení tratě a organizace závodů měli jen ti co zajedou na bednu.Pravda je,že letošní už potřetí změněná-zlehčená trať byla opravdu jednoduchá a je škoda v takovém krásném prostředí jít tímto směrem,když i jinde mají náročnější tratě s větším převýšením,např.Ještěd nebo Jestřebí h. a nikomu to nevadí,tak nevím proč je nutný zrovna drsný Jesenik upravovat do mírnější podoby,naopak když už tam někdo přes půl republiky přijede,tak proč má být za 1:40 v cíli ?!(samozřejmě to je čas vítěze). Takže za sebe hlasuji pro návrat na původní trasu nebo přidání kilometrů i techniky na trati,aby to byla ta stará poctivá Priessnitzovka!

    1. na tento komentář reaguje Fanda — #9
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #7 Fanda - vloženo: 07.09.2011 v 12:20:38

    Ja osobne bych propojil lonskou a letosni trat a byla by z toho pekna jezdiva 80 km trat. Letosni trat nebyla spatna, treba ten toboganek kousek pred Bohemou byl super, ale ta lonska se mi libila vic. Kolo pro zivot je podle meho nazoru super serial pro hobiky co si chteji zazavodit, ale vyhlasovani kategorie elite mi taky prijde nesmyslene - ty trate jsou opravdu prilis technicky jednoduche.

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #6 Zirda - vloženo: 07.09.2011 v 07:11:59

    Panove, co si rici o ucastnicich zavodu, kteri jezdi trate, ktere se jim nelibi? :-) A naopak co si rici o neustalych kydalech na zavody, o kterych jen ctou? :-) U obou pripadu by mohl pomoci treba doktor Chocholousek, ;-).

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #5 Dodo - vloženo: 06.09.2011 v 18:20:13

    odpověď na byker — #4 Vyhrál jsi? Když ano tak gratuluji. Když ne, tak trochu potrénuj, ať na té hrozně nudné trati nejsi přiště zase za blbce.

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #4 byker - vloženo: 06.09.2011 v 17:43:57

    Ten Jesenickej určitě,byla to nudaaaa,hrozná nuda a ta jedna kořenová pasáž to vážně zachránit nemohla.Kde jsou časy tak před 5 lety!To byla alspoň bajková trať:-(

    1. na tento komentář reaguje Dodo — #5
    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #3 Tesko - vloženo: 06.09.2011 v 16:35:02

    Zeptám se závodících, co jezdí KPŽ. Dal by se některý závod objet na "cyklokrosce", nebo krossu?

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #2 Žvejk - vloženo: 06.09.2011 v 15:59:04

    chce se mi blít :/

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #1 OndraVojta - vloženo: 06.09.2011 v 13:25:20

    Technická: Proč máte zrovna a jenom čudlík na tweet - přidejte i +1, ať nemusim pořád kopírovat adresovou řádku! :-)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744