Fanoušci dohnali Cinka na podium! Van der Poel se dočkal vítězství

Zlatý hřeb celého víkendu se povedl na jedničku s hvězdičkou. Van der Poel ukázal svou sílu a Cinkovi utekla medaile v posledním kole...

Autor: Jan Němec
Foto: Michal Červený
Fanoušci dohnali Cinka na podium! Van der Poel se dočkal vítězství


Titulků, které by dnešní reportáži slušely, by byla pěkná řádka. Závod mužů byla fantastická tečka za Světovým pohárem v Novém Městě na Moravě, který ve Vysočina Aréně sledovalo 15 000 fanoušků. Ti viděli cyklistického mimozemšťana Mathieu van der Poela porazit neporazitelného Nino Schurtera na více méně jeho okruhu, na kterém vyhrál celkem šestkrát! Viděli historicky první vítězství tohoto Nizozemce ve Světovém poháru horských kol. Viděli Ondřeje Cinka bojujícího o medaili a nakonec mu tleskali za páté místo. 

Ve 130členném startovním poli mělo Česko i šestici svých zástupců v čele s Ondřejem Cinkem (Kross Racing) a Janem Škarnitzlem (Mitas Mercedes-Benz Trek) ve druhé startovní lajně. Závod vypsaný na 7 kol plus zaváděčku byl odpálen přesně ve 13:35 hod.


Nino zkusil ve 3. kole Mathieumu nastoupit.... nešlo to.

Byl to právě čtyřiadvacetiletý Mathieu van der Poel (Corendon Circus), který vystrčil růžky hned v zaváděcím kole, udával tempo, kontroloval čelo. Tentokrát  zůstal Nino Schurter (SUI, Scott Sram) v klidu a spíše okukoval, co jeho největší sok předvede. Zprvu to vypadalo, že pojede dvojice osamocena, ale dokázala si je docvaknout skupinka vedená Ondřejem Cinkem a na čele se, podobně jako v závodě žen, usadila pětice borců.

Schurter s Van der Poelem, dva největší adepti na výhru, se ale dokázali brzo trhnout. Řvoucí kotel ale vyhecoval Ondřeje Cinka k tomu, že se na závodníky z „jiné galaxie“ dokázal dotáhnout. Jejich tempo však zvládl akceptovat pár minut, poté ho čekala náročná mise; uhájit svůj asi 20sekundový náskok před velmi silnou skupinu v obsazení Mathias Flückiger (SUI, Thömus RN Racing), Henrique Avancini (BRA, Cannondale Factory), a Maxime Marotte (FRA, Cannondale Factory). Poslední jmenovaný byl ze skupiny, která zhruba kolo před cílem dokázala dojet Cinka, vyobcován a boj o třetí místo se ho tak netýkal. Česká jednička tak musela jet velkou část závodu sama, v žádném úseku nemohla využít závětří soupeře. A to se podepsalo na závěru.


To bylo divadlo, co?


Mathieu van der Poel se dočkal. Vyhrává svůj první závod Světového poháru horských kol

 

Poslední kolo připomínalo někdejší souboje Nina s Járou Kulhavým. Všichni jen čekali, kdy to přijde a kdo to zkusí jako první. Nedělo se dlouho nic, až v předposledním stoupání za to vzal Mathieu a to, co předvedl, mozek jen těžko a pomalu zpracovával. Během tří stovek metrů měl náskok 18 vteřin. Nino v podstatě nereagoval... A bylo vymalováno, Mathieu si tak před naplněnou Vysočina Arénou dojel pro své první bikové vítězství v SP. A měl radost, usmál se, dal pumpičku a zamával běsnícímu davu.

"Konečně!" prohlásil cyklokrosový mistr světa. "Okruh v Novém Městě mi sedí a jsem rád, že se mi to povedlo právě tady a právě proti Nino Schurterovi. Pokoušel jsem se vyhrát MTB svěťák tři roky," řekl van der Poel.

Tribuny už vyhlížely Ondru Cinka, na kterého se Flückiger s Avancinim dotáhli a v posledním kole se jich nedokázal udržet.  Páté místo ho však katapultovalo na pódium před napěchovanou tribunu.

Ondřej Cink v kotli: GOGO ČINKI!

Ondra se snaží udržet Mathiase Flückigera

“Jejich podpora mi moc pomohla. Snažil jsem se jet na výhru, ale i s pátým místem jsem spokojený. Snažil jsem se jet na vítězství, jak jsem říkal před závodem, ale bohužel Mathieu s Ninem byli silnější. Ke konci mi chyběly síly, jak jsem je snažil uviset," prohlásil český závodník. "Před závodem jsem si říkal, že budu spokojený i s pódiem a vyšlo mi to aspoň na poslední pátou pozici, ze které se tam jde před diváky. A jsem spokojený. Děkuju za fandění, dost mi pomohlo," řekl Cimbál.

Výborně odstartoval i Honza Škarnitzl, zaváděcí a první kolo jel na hranici první desítky, pak se ale jen propadal. Bohužel Škarnovi Nové Město nepřeje, dokončil až na 32. místě.  

"Bohužel jsem chytnul nějaký moribundus, přestože jsem byl dobře připraven, Nový Město mi nějak nepřeje. V pátek jsem to už cítil, chtěl jsem si to vyzkoušet v Short Tracku, tam jsem měl radost, že mě to neomezovalo. Včera jsem odpočíval, abych se z toho dostal, přes noc mě to chytlo a ráno jsem byl v takovým rozpoložení, že jsem nebyl schopný se nasnídat, bolelo mě břicho a záda, hlava a potil jsem se. Zkusil jsem jet, co to jde, ale už v prvním kole jsem viděl, že to nebude optimální, abych to udýchal. Musel jsem si zvolňovat, všude, kde to šlo, využíval jsem skupinky, mezi nimiž jsem cedil, což nebylo psychicky příjemný. Kdyby to nebylo Nový Město, tak bych asi nedojel," uvedl Škarna.


Díky! Byli jste jedničky... 


Honza Vastl

Honza Vastl opět bojoval ve čtvrté desítce startovního pole, stejně jako v Albstadtu. Nakonec z toho bylo 40. místo. "Poprvé v životě jsem s výkonem v Novém Městě spokojený. Předchozí roky byly vždycky špatný. Asi jsem až moc chtěl, po startu jsem to trochu přepálil, další dvě až tři kola mi trvalo, než jsem se z toho dostal. Start zezadu nebyl zase takový problém, jen je potřeba si dávat pozor na pád, ale dá se tam dostat. Člověk zase nemůže chtít tolik, protože pak na to doplatí. Závod byl strašně rychlej."

 

 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Fanoušci dohnali Cinka na podium! Van der Poel se dočkal vítězství
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #2 - Araxá
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #2 - Araxá
  2. Světový pohárBatten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
    Batten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
  3. Světový pohárSpecialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
    Specialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
  4. Světový pohárOkruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
    Okruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
  5. Světový pohárSvětový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
    Světový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
  6. Světový pohárBikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
    Bikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #7 panzdenda - vloženo: 30.05.2019 v 10:52:30

    odpověď na pavel.tenk@gmail.com — #6 Pokud jsi opravdu vrcholový sportovec (o těch jsem hovořil) víš velice dobře, jak to s moderními metodami sportovní lékařské vědy je. Kdo jede "paniagua" prostě nevyhrává a na 1000W nástup po hodině a půl šrotu, jak předvedl MVDP, nemůže ani pomyslet i kdyby se utrénoval.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #6 pavel.tenk@gmail.com - vloženo: 30.05.2019 v 08:13:23

    odpověď na rikucz — #5 Asi tak. Logikou pana Zdendy jsem nejlepší nejspíš já, protože všichni co končí předem mnou více, či méně dopují :-).

    1. na tento komentář reaguje panzdenda — #7
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #5 rikucz - vloženo: 29.05.2019 v 15:01:43

    odpověď na panzdenda — #4 Jasně, ale i kdyby byli všichni čistí, někdo vyhrát musí. A protože vyhraje, znamená to automaticky, že čistý není? Nejsem naivní, na každýho jednou dojde. Ale dokud ne, beru ho jako čistýho.

    1. na tento komentář reaguje pavel.tenk@gmail.com — #6
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #4 panzdenda - vloženo: 27.05.2019 v 18:44:34

    odpověď na rikucz — #3 Nemusí tě to štvát, je to realita. Vytvářet si nějaké zidealizované obrázky o čistých vrcholových sportovcích podávajících nestandardně vynikající výkony je dnes už skutečně čirá naivita :-).

    1. na tento komentář reaguje rikucz — #5
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #3 rikucz - vloženo: 27.05.2019 v 11:01:53

    Trochu mě štve, že jakmile je něco trochu nestandardní, už tu naznačujete doping... Teď u MVDP, nebo třeba v diskuzi k JK minulý týden. Teda pokud tím ...jenom těstoviny... nebylo myšleno i steaky a mořské plody, nebo tak něco. To se předem omlouvám:)

    1. na tento komentář reaguje panzdenda — #4
    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #2 zirecek - vloženo: 27.05.2019 v 07:52:34

    Jeho drtivý nástup byl tak výrazný a nepřirozený, že asi nepapá jenom těstoviny...

    Když vezmeme, jaký je Nino technik, aneb kolik ještě ušetřil energie brilantní jízdou v některých pasážích, kde Mathieu musel jet více hrubě fyzicky, tak je jeho výkonnost o několik úrovní nad Ninem.

    Krásný závod, příjemné počasí, hezký zážitek.

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #1 rotik - vloženo: 26.05.2019 v 21:12:32

    Ten nástup MvdP, kterým zničil někoho takového jako je Schurter, bylo něco naprosto neuvěřitelného... Zíral jsem jak vizír. Neskutečný, co má v nohách, ale i v hlavě. Proti Ninovým zkušenostem by měl být slabší, ale počíná si jako mazák.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744