Force jde po kvalitě, ceny zůstávají lidové. Představujeme dres Pure a přilbu Orca

Při výběru cyklistického vybavení to má asi každý jinak. Někdo upřednostňuje věhlasné značky, někdo jde po poměru cena - výkon. A Force je v tomto pohledu rváč... 

Autor: Zuzana Skalická
Foto: Jan Němec
Force jde po kvalitě, ceny zůstávají lidové. Představujeme dres Pure a přilbu Orca


Do redakce nám dorazilo na testování hned několik cyklistických produktů od zlínského výrobce Force. Konkrétně se jedná o přilbu Force Orca MIPS, dres Force Pure Lady a cyklokraťasy Force Fame Lady. Pojďme se na ně podívat.
 

FORCE ORCA MIPS

Přilba Orca zaujme svým aerodynamickým tvarem..... ano, to známe z katalogů. Jenže tahle přilba opravdu zaujme, zvlášť pak ty, kteří sledují letošní Giro d'Italia. Přilba Force Orca totiž proťala cílovou pásku desáté etapy jako první! Na hlavě jí veze drobný eritrejský závodník Biniam Girmay, jenž právě v dojezdu 10. etapy v dlouhém špurtu pokořil i fenoména van der Poela. 

Ale zpátky k přilbě a jejímu aerodynamickému tvaru... který zajišťuje minimální odpor vzduchu během jízdy. Helma spadá primárně do kategorie silniční, nicméně využití je samozřejmě na vás, už dávno padla nepsaná, byť striktní pravidla, že na bike jedině MTB přilbu.

Pro vyšší bezpečnost hlavy a ochranu mozku je vybavena mezinárodně uznávanou technologií MIPS (Multi-Directional Impact Protection System).  Orca je vyrobena technologií Inmould, tedy za pomoci přímého vstřikování polystyrenu do skořepiny. Obě části jsou pevně spojeny a případný náraz se rozloží na celou plochu helmy.  

Přilba na hlavě sedí skvěle, zadním kolečkem a přezkou pod bradou ji jednoduše zafixujete dle potřeby. Výhodou je, že přezka lze rozepínat jednou rukou a snadno se s ní manipuluje. Polstrování pod bradou chrání kůži při zapínání.

Odvětrávání je řešeno celkem 8 otvory. Musím konstatovat, že i když na první pohled přilba vypadá díky mohutnějšímu vnějšímu oplastování relativně neprodyšně, při jízdě funguje na výbornou a hlava se nijak nezapařuje. Pro dámy bude méně příjemná zpráva, že culík mezi helmou a zadním stahovacím kolečkem lze protáhnout jen velmi ztuha, spíše vůbec.

Výrobce udává u mnou zvolené velikosti S-M (55-59 cm) hmotnost 243 g. Na váze jsem navážila 266 g. Což považuji i tak za velice solidní gramáž, závodníci nízkou hmotnost dozajista ocení.

Vybírat můžete hned z několika barevných provedení, od fluo, černé, bílo-černé, černo-modré až po italský vzor. Doporučená cena výrobce je 2499 Kč, varianta ORCA (bez MIPS) potom vychází na 1999 Kč.

FORCE PURE LADY

Lehký krátký dres Pure - vyrábí se jak v dámské, tak i pánské verzi - bude fajn parťákem právě v nadcházejících horkých letních dnech, kdy se teplota pohybuje v rozmezí +20 °C a výš.

Jedná se o celorozepínací lehký dres se třemi zadními kapsami, do kterých se bezpečně vejde telefon, bundička i svačina. V pase je elastická guma s protiskluzným silikonem, která brání pohybu dresu. Vyroben je z polyesteru (86 %) a elastanu (14 %), díky němuž je příjemně pružný.

Dres je doplněn na zadní straně reflexními prvky, které zvýší vaši viditelnost pro ostatní účastníky provozu. V oblasti pod pažemi a na bocích je příjemně řešeno odvětrávání, které oceníte v parných dnech.

Zvolila jsem se svojí výškou 169 cm velikost M, nicméně pro příště bych sáhla po S. V pase je mi dres o kus větší a lehce se mi vyhrnuje.

Jediné, na co bych si dala pozor, je jízda s batohem. Vzhledem k velmi jemnému materiálu by mohlo dojít k odření či zatržení.

Dres Pure můžete vybírat hned z několika barevných provedení i velikostí jak v dámské, tak pánské variantě střihu. Doporučená cena výrobce činí 1 499 Kč.
 

FORCE FAME LADY

Cyklokraťasy Fame jsou vyrobeny nylonu (85 %) a elastanu (15 %). Typově patří k delším, nohavičky mi končí těsně nad koleny. Cením si jejich příjemného zakončení s protiskluzovým lemem.

Šle jsou z elastické lycry, zadní část z prodyšné síťoviny. Na těle jsou ploché šle opravdu příjemné, hezky padnou a nijak nepnou. Prodyšná zadní část umožňuje odvětrávání.

Vložka (85 % polyester, 15 % elastan) je relativně robustní a vysoká. Ani po několika hodinách v sedle necítím na sedacích partiích žádný problém, takže hodnotím pozitivně. Jediné, co by citlivějším jedincům mohlo vadit, je tloušťka vložky. Ta může relativně zvýšit jezdce a mít vliv na posed.

Doporučená cena výrobce je stanovena na 1099 Kč. Vzhledem k poměru cena/výkon jsou kraťasy Fame super volbou, které určitě nebudete litovat. Vybírat můžete opět pánské/dámské provedení ve velkém množství barev i velikostí.

 

Více produktů Force zde: www.force.bike

 

 

Přečteno - 13449x Tagy: přilba force dres
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Přilba POC Kortal Race MIPS v testu
    Fotogalerie: Přilba POC Kortal Race MIPS v testu
  2. DoplňkyTEST: Tretry Force Phantom - za málo peněz tuny muziky
    TEST: Tretry Force Phantom - za málo peněz tuny muziky
  3. DoplňkyEndura není jen pro velké, má i bohatou dětskou kolekci
    Endura není jen pro velké, má i bohatou dětskou kolekci
  4. DoplňkyTEST: Tretry Force Virtuoso Gravel
    TEST: Tretry Force Virtuoso Gravel
  5. DoplňkyChromag nejsou jen komponenty, jeho portfolio oblečení roste
    Chromag nejsou jen komponenty, jeho portfolio oblečení roste
  6. OstatníZačíná živá učebnice dějin cyklistiky Tour de France. Jak se měnilo oblečení?
    Začíná živá učebnice dějin cyklistiky Tour de France. Jak se měnilo oblečení?

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #7 Frybis - vloženo: 20.05.2022 v 09:29:43

    Prakticky každý výrobce dělá jak na zakázku např. pro Force ale klidně pro Bontrager a k tomu má svou vlastní značku. Možná proto se bál, že český výrobce mu dodá horší kvalitu, aby nebylo Force tolik konkurenceschopné. Proč by vepřové párky nemohli bejt z kuřete?

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #6 tntbiker - vloženo: 20.05.2022 v 08:03:11

    odpověď na Frybis — #5 Co to je negativní přístup k českým dodavatelům? A proč by nemohla ta přilba být česká, i když se vyrábí třeba v Asii?

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #5 Frybis - vloženo: 20.05.2022 v 07:41:55

    odpověď na MarekT — #3 Oni už mají objem, soudruh už jim to dodá komplet. No a za příplatek mu dá na krabici nápis "Valachia made" .

    Jinak klobouk dolů před Kmentou, kam Force dostal. Ale je znám svým negativním přístupem k českým dodavatelům, tak moc nechápu reklamy typu: Česká přilba na Giru. Zlínský výrobce atd. To mi hlava nebere.

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #6
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #4 panzdenda - vloženo: 19.05.2022 v 18:18:21

    V Asii, nejvíce v Číně, vyrábí všichni. Před třemi lety tady na mtbs vyšla zajímavá reportáž ze sídla firmy Scott. Všichni její zaměstnanci sídlí v jedné velké administrativní budově,nikde žádná výroba ani montáž. Vše úplně komplet zajistí Číňané, Taiwanci a další Asiaté. Výrobku se značkou Scott se žádný zaměstnanec Scottu de facto ani nedotkne :-) .

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #3 MarekT - vloženo: 19.05.2022 v 15:26:08

    Taky nechápu proč se pořád píše o Zlínském výrobci. Asi mají na mysli, že vyrábějí-lepí ty nápisy Force.

    1. na tento komentář reaguje Frybis — #5
    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #2 Frybis - vloženo: 18.05.2022 v 23:13:08

    odpověď na trance28 — #1 No jasně, noty zněly jasně. Nízká gramáž, i kdyby přilba vážila 315g. Já zase marně hledám Zlín na mapě Číny. Píšou zlínský výrobce a přitom vše je Made in China :-D :-P

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #1 trance28 - vloženo: 18.05.2022 v 20:47:12

    266g je nizka gramaz? :-)

    1. na tento komentář reaguje Frybis — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744