Na koho si v Novém Městě vsadit?

Dnes se v Novém Městě n. M. naplno rozjede závodní program. Pojďme si představit největší favority na páteční a nedělní závody, můžete si na ně hned vsadit...

Autor: Tomáš Ježek
Foto: Michal Červený, Jan Brychta
Na koho si v Novém Městě vsadit?

 

 

Short track

Muži elite

Jednoznačným a největším favoritem dnešního short tracku, do jehož okruhu byla zařazena technická sekce Rock'n Roll, je Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin – Fenix). Jeho zrychlení a nástupy jsou téměř nechytatelné, ovšem, na startu bude poprvé v této disciplíně stát i Brit Thomas Pidcock (Ineos Grenadiers). Jeho rychlostní parametry jsou na vysoké úrovni a dalo by se říct, že na velmi podobné jako u van der Poela. Proto jsou tito dva jednoznačnými favority. Nesmíme ale zapomenout i na ryzí bikery: Nino Schurter (SUI, Scott Sram) a Henrique Avancini (BRA, Cannondale Factory), na vítězství v short tracku stále čeká Victor Koretzky (FRA, KMC Orbea). Samozřejmě i mnoho dalších jezdců se může o podium poprat, toto je ale okruh největších favoritů s nejlepšími rychlostními předpoklady.

Překvapivý vítěz loňského závodu v NMNM ve velmi podobných podmínkách: José Gerardo Ulloa Arevalo z Mexika, zaskočí favority i letos?

Na start se samozřejmě postaví i domácí Ondřej Cink (Kross Orlen), short track ale není jeho nejoblíbenější disciplínou, a tak budeme všichni na dálku doufat v jeho co nejlepší umístění.

Startovní listina muži

Soustředění Ondřeje Cinka


Ženy elite

I ženská kategorie má své dvě největší favoritky. Jsou jimi Pauline Ferrand Prevot (FRA, Absolute Absalon BMC) a Linda Indergand (SUI, Liv Racing) a 100% musíme zařadit i britskou závodnici Evie Richards (Trek Factory). Dalšími favoritkami jsou Annie Last (GBR, KMC Orbea), Kate Courtney (USA, Scott Sram) či Loana Lecomte (FRA, Massibikes). Startuje samozřejmě i úřadující česká šampionka Jitka Čábelická (Gapp System – Kolofix), která v short tracku v Albstadtu dojela na 15. místě.

Startovní listina ženy 

 

Pohled televizního experta Jiřího Lutovského

Televizní expert Jiří Lutovský nám prozradil okruh největších favoritů pátečního short tracku a nedělního cross country, pak naznačil i šance největšího českého želízka Ondry Cinka.  

"Myslím si, že to dopadne stejně jako minule. Vyhraje Van der Poel, ale… Díky pátému místu z Albstadtu se nominoval do závodu Pidcock a ten by ho mohl prohnat. Bojovat o prvenství by měli Koretzky a Sarrou, spravit chuť by si chtěl Avancini. Trať je trochu delší ve stoupání, cestou zpět zase technický single track. Takže se očekává velká bitva o pozice. Short track není oblíbená disciplína Ondry Cinka. Starty má tradičně slabší, navíc není až takový spurtér.  Ale určitě se bude chtít udržet v popředí, aspoň do top šestnáctky, aby mohl do nedělního závodu startovat maximálně z druhé řady.

Nedělní závod už bude úplně něco jiného. Schurter bude chtít vyhrát, aby vyrovnal rekord Absolona. Trať mu náramně sedí a v Novém Městě se mu daří. Oblíbená destinace je to i pro Coopera a Avanciniho a útočit na vítězství budou i všestranní cyklisté Van der Poel a Pidcock. Bude to hodně zajímavé, na mokré trati rozhodne lepší technika. Ondra Cink chce útočit na medaili. Musí hned od startu chytit první skupinu, aby potom zbytečně neplítval silami v dojíždění. Počítám, že se nedělní závod bude vyvíjet podle tradičného scénáře. Hned od startu se pojede neskutečný šrot a vytvoří se menší skupiny. V kontaktním závodě se tempo pak stabilizuje a poslední dvě kola to bude boj umístění. Na rozdíl od jiných tratí tu nejsou žádné delší kopce, které by startovní pole pořádně vyselektovaly.“

 

Cross – country

Muži elite

Zde už je odhad největšího favorita trochu náročnější. Mathieu van der Poel velkým favoritem je, už ale ne jednoznačným. Po jeho výkonu v Albstadtu nás přesvědčil, že i on je jenom člověk a že není neporazitelný. Start do závodu byl v minulém týdnu drtivý, to očekáváme i tuto neděli. Jestli to ale tentokrát vydrží až do cíle, je otázkou. Jistějším favoritem je možná Thomas Pidcock. Ten v Albstadtu dojel na 5. místě, startoval ovšem až z osmé řady a několik časů jednotlivých kol bylo nejrychlejších ze všech. Tato dvě jména můžeme považovat za favorita napříč cyklistickými disciplínami, vždy jim ale do cesty vkročí jezdci, kteří se dané disciplíně věnují po celý rok. Nino Schurter už sice nevítězí jako v minulých letech, i tak je jeho výkonnost stále na vysoké úrovni. Mathias Flueckiger (SUI, Thomus RN) je zase skvělým technikem i dynamickým závodníkem, proto také patří mezi favority. Favoritem je i vítěz minulého závodu Victor Koretzky či Novozélanďan Anton Cooper (NZL, Trek Factory) a po výkonu v minulém týdnu i Ondřej Cink, kterého sice u trati nebudou hnát kupředu fanoušci jako v minulých letech, těšit se ale může na podporu u televizních obrazovek.

Victor Koretzky v Albstadtu vyhrál svůj první závod SP

Z českých reprezentantů do závodu dále odstartuje Jan Vastl (Maloja Pushbikers), Jan Škarnitzl (Cyklostar Trek Pirelli), Tomáš Paprstka (Gapp System – Kolofix), Zdeněk Vobecký, Josef Jelínek (Cyklostar Trek Pirelli, David Bártek (Amenity Extreme Sport), Jaromír Skála (Rouvy Specialized) a Tomáš Ševců (Amenity Extreme Sport).
 

Ženy elite

I zde je okruh největších favoritek o něco širší než v short tracku, ovšem ne jako mužů. Loana Lecomte má skvělou sezonu a její vítězství by nebylo žádným velkým překvapením. Stejně tak by ale nebylo překvapením vítězství Pauline Ferrand Prevot. Asi bychom si vsadili na francouzské vítězství. Zapomenout nesmíme na Kate Courtney (USA, Scott Sram), Haley Batten (USA, Trinity Racing), Anne Terpstru (NL, Ghost Factory) či Jolandu Neff (SUI, Trek Factory). Zvědaví jsme i na výkon českých reprezentantek, uvidíme, jak se ze zklamání z minulého týdne dostala naše aktuálně nejlepší bikerka Jitka Čábelická, která zde v minulých letech zapsala velmi dobrá umístění. Z Češek dále startují Tereza Tvarůžková (Express CZ Tufo Team Kolín), Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers) a Jana Czeczinkarová (Liv Mistral).

Jitka Čábelická

Jak jste na tom s tipováním vítězů vy? Jak vám jde tipování, si můžete vyzkoušet sami, sázková kancelář Fortuna vypsala kurzy na vítěze a také na dvojice "kdo lépe"

 

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
  2. Světový pohárGaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
    Gaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
  3. Světový pohárHadi, pavouci a hvězdy mountainbikingu na startu SP 2024
    Hadi, pavouci a hvězdy mountainbikingu na startu SP 2024
  4. Světový pohárSP XCO, XCC Mairipora 2024: Program a kde sledovat
    SP XCO, XCC Mairipora 2024: Program a kde sledovat
  5. Ostatní závodyOkruh úvodního kola SP v Brazílii už v závodě C1 vyzkoušel Jan Sáska
    Okruh úvodního kola SP v Brazílii už v závodě C1 vyzkoušel Jan Sáska
  6. Světový pohárPuck Pieterse vynechá úvodní dva díly Světového poháru v Brazílii
    Puck Pieterse vynechá úvodní dva díly Světového poháru v Brazílii

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #6 Tommy_25 - vloženo: 15.05.2021 v 20:08:34

    odpověď na tntbiker — #5 Možná si měl na základní škole věnovat i trochu času zeměpisu. Pokud tedy nevíš kde je Brno. Jinak vidím, že máš stálé problém psát komentáře k tématu článku. Takže vlastně vše při starém.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #5 tntbiker - vloženo: 15.05.2021 v 17:43:01

    odpověď na Haile1 — #4 Kde je Brno? Podle toho, jak se tu chováš to asi bude nějaký buranov. Něco ti prozradím. Pokud někdo někam píše, pro veřejnost, mělo by to být pravopisně správně. Pokud tedy nepíše pro idioty. V tom případě je jedno jak co píše.

    1. na tento komentář reaguje Tommy_25 — #6
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #4 Haile1 - vloženo: 15.05.2021 v 15:25:56

    odpověď na tntbiker — #3 Borci, speciálně pro tento účel jsem si zřídil účet, už to nemůžu vydržet. Běžte už s těma hnidpopiškýma heftama do hajzlu. Nebo si ten článek přečtěte pořádně a kritizujte, co je ke kritice. Kdybyste napsali (Magua napsal), že vadí "aby potom zbytečně neplítval silami" tak neřeknu ani popel. Tohle už je fakt moc. Ale nějaká čárka nebo mezera je asi v tomto formátu k přežití. Můj point je: Zaměřte se na to podstatné! (a stejně mělo být po dvojtečce malé písmeno, vím to, píšu to, aby řeč nastála). Zdarec z Brna.

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #5
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #3 tntbiker - vloženo: 15.05.2021 v 10:12:18

    odpověď na Burgr — #1 S tím tady neuspěješ. Budou se ti někteří akorát smát, že máš jít s pravopisem do háje:-) Je třeba také zajímavé, jak pan redaktor nepřechyluje. Všechny celostátní a významné servery přechylují, protože to tak je správně, ale MTBS chtějí být světoví a tak nepřechylují. Někteří se prostě za každou cenu chtějí v dnešním, příliš globalizovaném, světě zbavovat krásy našeho jazyka. Není k tomu důvod. Kdyby se redaktoři místo toho věnovali studiu gramatiky a pravopisu:-))

    1. na tento komentář reaguje Haile1 — #4
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #2 Magua - vloženo: 15.05.2021 v 07:37:54

    Tak short track vyšel Lutovskému dost přesně.

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #1 Burgr - vloženo: 14.05.2021 v 21:02:09

    Já se fakt omlouvám, ale hned v první větě...

    Za tečkou se píše mezera, i u zkratek.

    https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=160

    Ale větší je škoda Cimbálova startu :-(

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #3
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744