Stošek se Seewaldem v nejdelší etapě Cape Epic 2021 znovu třetí

Další bronz pro česko-německý pár Stošek - Seewald, nejdelší etapu Cape Epic 2021 ovládly týmy Bulls, Specialized stále ve vedení... 

Autor: Jan Němec
Foto: Sam Clark, Nick Muzik, Gery Perking | Cape Epic
Stošek se Seewaldem v nejdelší etapě Cape Epic 2021 znovu třetí

 
Dalších 98 km z celkových 620 km ukrojili bikeři z 17. ročníku Cape Epic, 1. etapu v okolí městečka Ceres vyhrál tým Bulls 1 - Urs Huber (SUI) a Simon Schneller (GER), těsně před svým záložním týmem Bulls 2 - Martin Frey a Simon Stiebjahn (GER). Bronzovou příčku, stejně jako na včerejším prologu, obsadil česko-německý pár Martin Stošek a Andreas Seewald, na vítěze ztratili jen 3 vteřiny. Díky technickým problémům dvojice BMC - KTM se tak Martin s Andreasem posunuli na druhé místo v průběžném pořadí. 

Šedivé a mokré podmínky z úvodního prologu vystřídalo krásné slunné počasí, závodníci se ale ráno, těsně před startovním výstřelem v 7:00 hod., museli vypořádat s velkou zimou. "Bylo jen 5 stupňů, ale svítilo sluníčko, děsný bylo, že po 1 km byl brod, takže jsme měli hned mokrý boty. Ale naštěstí se rychle oteplovalo, sluníčko mělo sílu," líčil Martin Stošek.

První řádná etapa zatím neukázala na jednoznačné favority letošního Cape Epic. Dlouhá etapa plná singltrailů nenabídla příliš dlouhá a těžká stoupání, a tak se rozhodovalo až v samotném závěru etapy mezi čtveřicí dvojic. 

Oba týmy Bulls byly dnes hodně aktivní, Martin Stošek a Andreas Seewald byli stále v kontaktu...

Lídři průběžného pořadí Francouz Jordan Sarrou a domácí Matthew Beers (91Songo Specialized) si dokázali vypracovat zhruba 25vteřinový náskok ve výjezdu "Dead Man Walking" na nejvyšší bod trati s prémií, ale v nekonečných trailech dolů k přehradě Eselfontein byli nakonec dojeti dalšími třemi dvojicemi, včetně česko-německého páru. Do bojů o přední místa už v té době nezasahoval zmiňovaný tým BMC - KTM Philippo Colombo a Juri Zanotti, stříbrná dvojice z úvodního prologu, který už po hodině závodu musel řešit problém s přehazovačkou a následně i defekt a nabral tak výraznou ztrátu.

Zbývajících 30 km do cíle vedlo více méně po rovině, široké cesty střídaly singltraily, zásadní byl ovšem závěr s jízdou po kolejích a brod říčky, v němž měl problém Martin Stošek. Vše nakonec ustál a vrátil se do skupiny bojující o medaile, své zkušenosti z předešlých ročníků Cape Epic dokázaly v závěru prodat oba týmy Bulls, když dojely na prvním a druhém místě.

"Ráno jsme se Simonem projeli poslední kilometr, takže jsme věděli, co můžeme očekávat," řekl Urs Huber. "Z vítězství v etapě máme velkou radost. Byla to opravdu pěkná trať, ale také těžká, museli jsme tlačit na každý metr, nic tam nebylo zadarmo, ale to je Cape Epic a to, proč jsme tady."

Absolutní nováčci v jihoafrickém etapáku Martin Stošek s Andreasem Seewaldem vydřeli třetí příčku. "Posledních 5 km to byl totální šrot, nominačka, boj o pozice. Vůbec jsme neznali dojezd, jelo se tam po kolejích, bylo to půl kiláku masakru. Jsem rád, že jsme z těch čtyř týmů nedojeli poslední," usmíval se Martin v cíli.  

Simon Schneller (nomen omen :-)) byl první na pásce... Němci tak měli na stupních vítězů celkem čtyři zástupce.

"Po prologu, který nebyl tak dlouhý, jsem se cítil dobře, dá se říct, že jsem byl hezky rozjetej a ráno na start jsem se vyloženě těšil.  Závod byl hodně těžkej, šlapalo se celou dobu. Na trati bylo hodně písku a kamenů, povrch se dost sype, písek bral kolo," dodal jediný český zástupce elitní UCI kategorie jedoucí s mistrem světa Seewaldem, jenž se také ve šlapavých a sypkých trailech necítil ve své kůži.

"Já potřebuji dlouhé výjezdy a sjezdy, dneska to ale bylo jen o tvrdém šlapání po trailech. Náročný je i sypký povrch, ale myslím, že si na něj zvykneme, o tom jsem přesvědčený. Jsem moc rád, že jsme znova dojeli třetí a jsme na druhém místě," řekl Andreas Seewald. 

Čeští hobby závodníci proťali cíl s více než hodinovou ztrátou, dvojice v dresu Epic by SportInvest ve složení Martin Zeithammer a David Trávníček dokončila na 39. místě ve své kategorii mužů.

David Trávníček a Martin Zeithammer v cíli 1. etapy

"Ráno ta kosa byla strašná, museli jsme se rozjíždět v péřovkách. Ale myslím, že to rozhodně není špatný výsledek. Od začátku se jelo vysoký tempo, David měl asi hodinu velkou krizi, ale nakonec se z ní dostal," hodnotil Martin Zeithammer. 

Jan Gabriš s Radimem Novotným (GAPP System - Kolofix) obsadili v kategorii Grand Masters 25. příčku.

V kategorii žen opět slavila Sina Frei s Laurou Stigger (91Songo Specialized) po dlouhé sólo jízdě, kterou zakončily vítězstvím s náskokem téměř pěti minut před zkušenou dvojicí celku Salusmed ve složení Ariane Lüthi (SUI) a Robyn de Groot (RSA).

"Možná to vypadalo jednoduše, ale bylo to neuvěřitelně náročná etapa. Nohy jsou teď strašně unavené, hodně jsme trpěly. Nebylo v plánu vyrazit tak brzy samy, ale prostě jsme pokračovaly. Většinu času jsme netušily, jak daleko jsme před nimi, a pak jsme občas měly pocit, jako by byly přímo za námi. Takže jsme se prostě snažily udržet solidní a konzistentní tempo a spolupracovat jako tým," hodnotila v cíli zkušenější Sina Frei, která jela se svou parťačkou neustále v těsném kontaktu a podle všeho to vypadá, že mladá dvojice je velmi vyrovnaná a s velkou chutí po triumfu. Na své největší konkurentky, dohromady o 31 let starší, Ariane Lüthi (SUI) a Robyn de Groot (RSA) z celku Salusmed, už mají více než šestiminutový náskok. 

Sina Frei a Laura Stigger vyhrály s velkým náskokem

Další etapa, v pořadí druhá, zavede peloton Cape Epic z městečka Ceres do vinařství Saronsberg v městě Tulbagh. 96 km dlouhá trasa s 2 100m převýšením vede údolím Witzenberg, podle organizátorů je to bezpochyby jedním z nejnáročnějších bikových "hřišť", a proto je 2. etapa vhodným kandidátem na titul Queen Stage. Trať závodu také dosáhne svého nejvyššího vrcholu celého 17. ročníku Cape Epic, které leží na vrcholu Wagon trailu v nadmořské výšce 1 134 m. Startuje se opět v 7:00 hod., přímý přenos začíná v 8:30 hod.

 

Výsledky

Ženy
1. 91Songo Specialized - Sina Frei (SUI) / Laura Stigger (AUT) 4:34:52 hod.
2. Salusmed - Ariane Lüthi (SUI) / Robyn de Groot (RSA) +4:51 min.
3. Faces CST - Candice Lill / Mariske Straus (RSA) +12:02

Průběžné výsledky po 1. etapě:
1. 91Songo Specialized 5:29:01 hod., 2. Salusmed +6:29 min., 3. Faces CST +13:35


 

Muži
1. Bulls 1 - Urs Huber (SUI) / Simon Schneller (GER) 3:57:35 hod.
2. Bulls 2 - Martin Frey / Simon Stiebjahn (GER) +0:02 min.
3. Canyon Northwave - Martin Stošek / Andreas Seewald (GER) +0:03
4. 91Songo Specialized - Jordan Sarrou (FRA) / Matthew Beers (RSA) +0:05
5. Buff Scott - Hans Becking (NED) / Jose Dias (POR) +3:15
...
58. (39. kat) Epic by SportInvest - Martin Zeithammer / David Trávníček +1:00:41 hod. 
204. (25.) GAPP System - Kolofix - Jan Gabriš / Radim Novotný +1:46:56 

Průběžné výsledky po 1. etapě:
1. 91Songo Specialized 4:41:05 hod., 2. Canyon Northwave +1:47 min., 3. Bulls 2 +2:08, 4. Bulls 1 +2:17, 5. Buff Scott +5:54
 

Kompletní výsledky ZDE

 

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Stošek se Seewaldem v nejdelší etapě Cape Epic 2021 znovu třetí
  2. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Cape Epic 2024
    Fotogalerie: Cape Epic 2024
  2. PreviewVítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
    Vítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
  3. Ostatní závodyZávěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
    Závěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
  4. Ostatní závodyCape Epic 2024: vyhraná 6. etapa je pojistka "žluťáku" Beerse s Grottsem
    Cape Epic 2024: vyhraná 6. etapa je pojistka "žluťáku" Beerse s Grottsem
  5. Ostatní závodyBeers s Grottsem se rozjíždí, v 5. etapě Cape Epic navýšili náskok
    Beers s Grottsem se rozjíždí, v 5. etapě Cape Epic navýšili náskok
  6. Ostatní závodyNejdřív skolený dikobraz a pak zlomená klička. Kulhavého den blbec na Cape Epic, kde končí
    Nejdřív skolený dikobraz a pak zlomená klička. Kulhavého den blbec na Cape Epic, kde končí

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #10 Pavel Trance - vloženo: 27.10.2021 v 12:19:49

    odpověď na tntbiker — #7 kontaktuj mě na email iaace@seznam.cz . Tohle mě řekni do očí

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #9 teryman - vloženo: 22.10.2021 v 09:29:07

    odpověď na Tommy_25 — #8 Asi by ses měl podívat, kdo koho vždy začíná urážet. Jak se do lesa volá ... A redaktoři by se nad tou gramatikou měli zamyslet, když se psaním živí.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #8 Tommy_25 - vloženo: 22.10.2021 v 08:49:09

    A vy jste si tedy ještě pořád nezvykli, že nemá smysl na tntbikera vůbec reagovat ?

    Ten tu není kvůli tomu aby diskutoval o kolech, závodech, technice atd. Ten je tu proto aby si honil triko nad gramatickými přešlapy místních redaktorů a k tomu se pokusil urazit každého kdo na něj nějakým způsobem zareaguje ; )

    1. na tento komentář reaguje teryman — #9
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #7 tntbiker - vloženo: 21.10.2021 v 16:27:04

    odpověď na Pavel Trance — #6 Je mi tě dost líto. Líto mi je i tvých rodičů, protože ta hloupost, kterou tu předvádíš, je samozřejmě dědičná. Dojdi si někam k lékaři, dokud je čas.

    1. na tento komentář reaguje Pavel Trance — #10
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #6 Pavel Trance - vloženo: 21.10.2021 v 14:46:13

    odpověď na tntbiker — #5 Nene, já si sem chodím kouknu na na kola. Blbečky jako ty co si honí triko na gramatice jsem si užil na školách až až :D Vzdělání není přímo úměrné s inteligencí. I kdyby jsi měl 5 titulů, tak furt budeš jen dement co nic nedokázal a prudí tady. Však ukaž co jsi vybudoval. Už jsem ti to tu řekl několikrát. Umíš hovno :)

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #7
    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #5 tntbiker - vloženo: 19.10.2021 v 12:32:09

    odpověď na Pavel Trance — #3 odpověď na Pavel Trance — #3 Primitivům ty chyby nevadí.:-) Třeba tobě:-)

    1. na tento komentář reaguje Pavel Trance — #6
    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #4 tntbiker - vloženo: 19.10.2021 v 12:30:55

    odpověď na kalkulator — #2 Když já jsem, na rozdíl od tebe, chodil do školy:-)

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #3 Pavel Trance - vloženo: 19.10.2021 v 06:27:11

    odpověď na tntbiker — #1 Ty vole ty si zase vožralej. Háčky, čárky ti nic neříkají ? Takový primitivové, co neabsolvovali ani základní školu, by neměli mít právo veřejně blejt svoje myšlenky(hovna).

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #5
    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #2 kalkulator - vloženo: 18.10.2021 v 21:02:02

    odpověď na tntbiker — #1 Ty vole, tak to nečti!

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #4
    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #1 tntbiker - vloženo: 18.10.2021 v 17:47:13

    Ty vole to jsou zase hrubky. Precetl jsem par prvnich vet a dal jsem nemohl …

    1. na tento komentář reaguje kalkulator — #2
    2. na tento komentář reaguje Pavel Trance — #3
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744