TEST: Canyon Neuron CF 9.0 LTD

Na trhu není dnes mnoho kol, která by se vyznačovala podobným poměrem cena/výkon. Dnes totiž otestujeme druhý nejvyšší karbonový Neuron od německého Canyonu...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš & Jan Němec
TEST: Canyon Neuron CF 9.0 LTD

Na test Neuronu jsem si musel počkat, ale nakonec vše dobře dopadlo. A co víc, jednoho krásného jarního dne mi doma přistál hned druhý nejvyšší model této inovované řady, samozřejmě v karbonovém provedení a s výbavou, o které se většině bikerů bude jen zdát, ačkoli si ji ve skrytu duše budou přát :-).

Ale vezmeme to pěkně po pořádku. Neuron je kolem, které si klade za cíl oslovit širokou skupinu nevyhraněných zákazníků, kteří chtějí občas na celodenní švih, občas si zablbnout na trailech a občas si střihnout třeba i nějaký ten maratonek. Je to prostě univerzální bike, schopný všeho.

Jeho karbonový rám je postavený a navržený zcela v rámci posledních designových trendů značky Canyon a dostává ještě i něco navíc. Ostře tvarované rysy trubek jsou zde samozřejmostí stejně tak jako absence sedlové vzpěry známé z dřívějších dob. U testovaného modelu tak doslova bije do očí veledlouhý přesah sedlové trubky nad místo, kde do ní ústí horní rámovka. Canyon toto místo řeší větším množstvím materiálu a důkladným vrstvením jednotlivých plátů karbonu, které zajišťuje dostatečnou pevnost tohoto krizového místa.

Zatímco horní rámovka je tou nejužší na rámu, spodní rámová trubka je naprostým opakem. Robustní je pak i hlavová část, která je u Canyonu typicky vodorovně tvarovaná.

Výrazně prohnutá (lomená) sedlová trubka má hned několik specifik. O tom týkajícím se jejího hořejšku jsme si již řekli. Uprostřed najdete úchyt přepákování tlumiče, v jehož těsné blízkosti jezdí vodorovně situovaná vidlička propojující tlumič se vzpěrami zadní stavby. Dole pak najdeme těsně nad středovým složením a mírně před ním ještě hlavní čep zadní stavby umístěný mírně nad úrovní řetězové linky.

Samotná zadní stavba spoléhá na systém čtyřčepového uložení, který je proveden zajímavě a poměrně originálně. Jeho originalita nespočívá pouze ve více použitých ložiscích, ale také v jejich důkladném utěsnění. Navíc systém horního přepákování u hlavního vahadla je navržen tak, že to vypadá, jako by vahadlo zajíždělo do horního karbonového krytu.

Systém je přitom jednoduchý, relativně snadno umyvatelný a dle tvrzení výrobce slibuje navíc i delší životnost, paráda. Posledně jmenované jsme ale bohužel neměli možnost otestovat, protože to by se u nás kolo muselo zdržet výrazně déle.

Podobně jako u dalších modelů má i tento Canyon zajímavě řešené vnitřní vedení kabeláže. Nejde vlastně o klasické vnitřní vedení, ale spíše o jakousi kapotáž v rámci připravených prolisů v rámu. Zajímavě je to třeba vyřešeno ve spodní části zadní stavby, kde vede bovden k přehazovačce.

Pro úplnost ještě dodejme, že rám disponuje boost osami 110x15 mm vpředu a 148x12 mm vzadu a v rámci tapered hlavovky najdete i plíšek s dvojicí šroubků, které prozrazují, že ani zde nechybí blokátor protočení řídítek. Střed je zde závitový BSA. Počítat pak samozřejmě můžete s instalací teleskopické sedlovky s vnitřním vedením, a co je dobré vědět, tak Canyon zde stále nabízí možnost namontovat také přesmykač, byť na většině nabízených modelů ho pochopitelně nemá.

Pokračovat na: Specifikace
Přečteno - 58727x Tagy: testy 29 karbon canyon
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Orbea Occam LT M30
    Fotogalerie: Orbea Occam LT M30
  2. Testy - RecenzeTEST: Van Rysel E-GRVL HD
    TEST: Van Rysel E-GRVL HD
  3. Testy - RecenzeTEST: Orbea Occam LT M30
    TEST: Orbea Occam LT M30
  4. Testy - RecenzePrvní dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
    První dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
  5. TechnikaFotogalerie: Merida One Twenty 600
    Fotogalerie: Merida One Twenty 600
  6. Testy - RecenzeTEST: Merida One Twenty 600
    TEST: Merida One Twenty 600

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 marekgregusik@gmail.com - vloženo: 02.07.2019 v 18:01:38

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744