TEST: Giant Trance X 29 2

Je levné, a přitom nadchne svou univerzálností a opravdu širokou využitelností. A jaké jsou další vlastnosti této "šedé myšky", se dozvíte v následujícím testu...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
TEST: Giant Trance X 29 2

Trailový model Giant Trance doplněný ve svém názvu o písmeno X nabídne zájemcům větší schopnosti v drsnějším terénu a s tím spojenou malinko upravenou geometrii, která částečně zohledňuje allmountain geny tohoto biku.

Testovaný Trance X 29 2, jak již název napovídá, nabízí čistokrevnou devětadvacítku postavenou na hliníkovém rámu s kombinací zdvihů 150 mm vpředu a 135 mm vzadu. Jak je u Giantu zvykem, svařuje své rámy z hydroformovaných trubek vyrobených z vlastní slitiny hliníku, která je označena ALUXX SL. Díky ní mohou mít i hliníkové rámy rozumný poměr nízké hmotnosti současně s optimální tuhostí rámu.

Když už se bavíme o materiálech, tak je dobré ještě dodat, že rám jako takový je sice hliníkový, nicméně hlavní vahadlo zadní stavby je zde podobně jako u dalších celoodpružených modelů karbonové, což přispívá nejenom k nižší hmotnosti rámu, ale právě i k celkově lepší tuhosti. A když už jsme u vahadla, tak musím ještě doplnit, že v jeho zadní části najdete asymetrické otočné prvky flip chipu, díky kterým lze poměrně snadno upravovat geometrii kola v rámci necelého jednoho stupně.

Zadní stavba je pro Giant klasické Maestro, to znamená, že jde o virtuální zavěšení zadní stavby na dvojici vahadel, která jsou na sobě zcela nezávislá. Tlumič je v rámu situovaný svisle před ostře lomenou sedlovou trubkou, což limituje mimo jiné také prostor pro jediný košík na láhev, který se do rámu vejde.

Jak je patrné z fotek, najdeme zde částečné vnitřní vedení kabeláže s tím, že vnitřkem jsou taženy bovdeny předním rámovým trojúhelníkem, zatímco po zadní stavbě už kabeláž putuje vnějškem. Vstupy do rámu jsou řešeny po stranách dolní rámové trubky, takže před řídítky budete mít klasickou propleteninu brzdových hadic a bovdenů.

Zajímavé je, že zde Giant stále drží lisovaný středový PressFit, do kterého dává adekvátní středové misky pro Sram DUB 30mm osu. Ačkoli jde o hliníkový rám, je zde poměrně dobře řešena ochrana jak zadní řetězové vzpěry, tak spodní strany dolní rámové trubky. Jinak je zde klasická tapered hlavová trubka poměrně krátké délky a postmout adaptér pro zadní kotoučovku.

Přečteno - 17212x Tagy: testy giant my2023
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeTEST: Qayron Spyro MKIII Q
    TEST: Qayron Spyro MKIII Q
  2. TechnikaFotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
    Fotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
  3. TechnikaFotogalerie: Orbea Occam LT M30
    Fotogalerie: Orbea Occam LT M30
  4. Testy - RecenzeTEST: Van Rysel E-GRVL HD
    TEST: Van Rysel E-GRVL HD
  5. Testy - RecenzeTEST: Orbea Occam LT M30
    TEST: Orbea Occam LT M30
  6. Testy - RecenzePrvní dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
    První dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 leszczynski - vloženo: 20.09.2023 v 21:08:54

    70 tis. za hliník a hmotnost 15,5 kg bez pedálů???? Když dám do rámu flašku a pod sedlo nářadí, jsem na 16,5 kg. To se asi zbláznili, ne?

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 Radon - vloženo: 20.09.2023 v 20:07:21

    odpověď na Smejči — #2 jo neXovy Trance 2012 v akci za 45 litru, o 10 let později v podstatě obdobný model (2xFox) v akci za 70 litru. Navíc pouze tele sedlovka. Tak nevím, zdražuje se ve světě nebo jde koruna do háje?

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 Smejči - vloženo: 04.09.2023 v 13:43:57

    Tvl to je doba, když o kole za 70 klacků mluvíme jako o "levném", ach jo, už jsem starý nebo já nevím :-)

    1. na tento komentář reaguje Radon — #3
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 lixisa1740 - vloženo: 02.09.2023 v 13:31:53

    Giant Trance doplněný ve svém názvu o písmeno X t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744