TEST: Specialized Epic PRO

Poslední generace populárního X-Country modelu Epic je v prodeji již několik měsíců, a tak bylo na čase, abychom se na něm svezli podruhé, tentokráte v domácím prostředí...

Autor: Petr Bureš & Tomáš Růžička
Foto: Petr Bureš
TEST: Specialized Epic PRO

Próčková specifikace = jasný závoďák

/media/cms/2017/11/10//media/cms/2017/11/10//media/cms/2017/11/10//media/cms/2017/11/10//media/cms/2017/11/10//media/cms/2017/11/10//media/cms/2017/11/10//media/cms/2017/11/10//media/cms/2017/11/10/

Model Pro je v hierarchii Specialized vlastně nejvyšším ne S-Works modelem. Jako takový je cenově bezmála o sto tisíc levnější, nicméně osazením se zas tak neliší. Pravda, je zde oproti S-Worksu použit pouze FACT 11m karbon a starší verze karbonových zapletených kol Roval, ale jinak si v užitné hodnotě bike s vyššími SW specifikacemi nezadá.

Odpružení, jak již bylo řečeno, dodává kompletně americký Rock Shox. Vpředu najdeme SIDku se specifickým Brainem (ovládaným vespod levé nohy vidlice, zatímco odskok je netradičně umístěn v pravé části korunky). Tlumič, u kterého nechybí systém Autosag, usnadňující nastavení optimálního tlaku, nese celé označení RockShox/Specialized Micro Brain. Jeho pístnice je oproti konkurenčním produkčním verzím sériově vyráběných tlumičů výrazně subtilnější a speciální je rovněž propojení s BRAIN jednotkou nově uchycenou u osy zadního kola. Mimochodem, právě umístění Brainu vzadu u náby údajně ještě zlepšilo reakce na nerovnosti, protože setrvačnost plovoucí části uvnitř Brainu se právě díky tomuto umístění projevuje lépe, než když byl systém umístěn zhruba ve třetině délky zadní stavby.

Model PRO, ostatně stejně jako nižší model Expert, nabízí letos karbonové výplety Roval. Jde však o starší provedení s užšími ráfky (22 mm vnitřní šíře) zapletené více dráty než nejnovější výplety označované jako Roval Control SL vybavené robustnějšími ráfky (25 mm vnitřní šíře). Obuty jsou zde nové pláště Fast Trak s GRIPTON směsí v rozměru 29x2,3" vpředu a pouze 29x2,1" vzadu.

Co se týká řazení resp. pohonu, tak preference jednopřevodníku je zde jasná a výběr padnul na klasiku v podobě dvanáctirychlostního Sram XO1 Eagle, který je zde téměř v celé své kráse. To slůvko "téměř" znamená, že jsou zde alternativně osazeny kliky Truvativ Stylo, ovšem podobně jako XO1 originál jsou v karbonovém boost provedení a osazen ja na nich 34 zubový převodník. Vzadu pak najdete stříbrnou verzi dvanáctkové kazety s rozsahem 10-50z.

Specialized usoudil, že brzdový systém už Sram vyladil tak, že nemusí volit náhradní alternativu od Shimana nebo Magury, jako tomu bylo v předchozích letech, takže tady své služby nabízí nový XC model Sram Level TLM s kombinací 180mm předního a 160mm zadního kotouče Centerline.

Tradičně diskutabilní bývá u Spešlu kvalitativní osazení kopitu i sedací části. Je otázkou, proč zde nemohou být alespoň karbonová řídítka a sedlovka. Kolo za sto devadesát tisíc by si to rozhodně zasloužilo. Místo toho se zde musíte spokojit se sériově osazenými hliníkovými řídítky, představcem i sedlovkou. Jediné alespoň trochu líznuté karbonem (uvnitř) je sedlo Body Geometry Phenom Expert s titanovými ližinami.

V testu jsme měli tento bike ve velikosti L a pro vaši představu jsme u něj navážili hmotnost bez pedálů 10,98 kg, přičemž aktuální cenovka je stanovena na 177 999,- Kč.

Přečteno - 24172x Tagy: testy specialized
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeMinitest: gravelbike Kona Rove ST
    Minitest: gravelbike Kona Rove ST
  2. TechnikaFotogalerie: Merida One Forty 700
    Fotogalerie: Merida One Forty 700
  3. Testy - RecenzeTEST: Merida One Forty 700
    TEST: Merida One Forty 700
  4. Testy - RecenzeNový Cannondale F-Si s Lefty Ocho na vlastní kůži
    Nový Cannondale F-Si s Lefty Ocho na vlastní kůži
  5. DoplňkyTEST: Crankbrothers Highline - skutečný hightech
    TEST: Crankbrothers Highline - skutečný hightech
  6. TechnikaFotogalerie: Canyon Grail CF SL 8.0
    Fotogalerie: Canyon Grail CF SL 8.0

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744