TEST: teleskopka KLS Shift

Za menší cenu než dáte za špičkovou klasickou karbonovou sedlovku můžete mít klidně sedlovku teleskopickou. Velice zajímavou a dostupnou variantou může být třeba KLS Shift...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
TEST: teleskopka KLS Shift

Teleskopická sedlovka je dnes zcela běžnou součástí většiny celoodpružených horských kol a najít ji můžete i na hardtailech, nebo některých drsnějších štěrkoletech. Jejím hlavním přínosem je jednoduché snížení sedla za jízdy a tím zlepšení manévrovatelnosti zejména v rámci náročnějších sjezdů, kde vám vysoko umístěné sedlo překáží, nebo omezuje v rychlé změně těžiště.

Sedlovky mohou být ovládané hydraulicky, mechanicky, nebo elektricky záleží na tom jaký způsob preferujete a kolik peněz na sedlovku máte. My se dnes podíváme na teleskopku, kterou má v nabídce slovenský Kellys a nabízí ji pod označením KLS Shift.

Specifikace

K dispozici jsme měli prostřední specifikaci se zdvihem 150 mm, které se s trochou nadsázky dá říct, že je možné použít na velké většině různých rámů, protože její celková délka 445 mm není nijak extrémně dlouhá. Její maximální zasunutí do rámu vyžaduje 253 mm rovné sedlové trubky, minimální zasunutí dané výrobcem je přitom pouhých 100 mm a je zobrazeno současně s přehlednou stupnicí, usnadňující nastavení výšky sedlovky, na její zadní straně.

Při pohledu na konstrukci sedlovky jde o klasickou koncepci s černou tvrdě anodizovanou pístnicí, která se hlásí ke svému původu opravdu velice decentním matným zřejmě laserovaným logem KLS v zadní části pístnice.

Zámek je zde klasické konstrukce s dvojicí imbusových šroubů které stahují horní destičku k ližinám sedla a dolní kované části zámku. Sedlovka resp. její zámek je koncipována pro nulový offset.

Také ovládání sedlovky je řekněme klasické. Lanko ukončené malým válečkem, který je součástí balení sedlovky ovládá táhlo ve spodní části sedlovky s opěrkou pro bovden. Konec lanka je pak uchycený k páčce malým červíkem a zakončený koncovkou.

Samotná ovládací páčka je celohliníková s nedělitelnou objímkou. Působí celkem robustně, jejímu chodu pomáhá malá pružinka a jistotě ovládání pak vroubkování na samotné páčce, která je rovněž součástí balení sedlovky.

Hlavním stavebním materiálem je zde slitina hliníku, ale v sestavě jsou pochopitelně i robustní ocelové šrouby zámku, ocelové lanko, bovden, nebo nutná gumová těsnění, zabraňující průniku nečistot do sedlovky.

Hmotnosti

Pokud zvažujete, že si na svůj bike dáte teleskopickou sedlovku určitě vás bude zajímat o kolik naroste hmotnost vašeho biku? To zamozřejmě záleží také na tom, kolik váží vaše stávající sedlovka, kterou budete z kola sundavat, nicméně komplet teleskopky KLS Shift, s jehož hmotností musíte počítat, váží v tomto případě 635 g.

Konkrétně je to 533 g vážící sedlovka, 48 g vážící páčka a 54 g vážící komplet vedení, které jsem vážil až po jeho finálním zakrácení na konkrétním kole. Jinak dostanete 150 cm dlouhé lanko a bovden, které budou ještě o poznání těžší.

Pokračovat na: Praktické postřehy

Seznam stránek článku:

  1. TEST: teleskopka KLS Shift
  2. Praktické postřehy
  3. Fotogalerie
Přečteno - 10360x Tagy: testy kellys komponenty kls
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Equator Yasei
    Fotogalerie: Equator Yasei
  2. TechnikaFotogalerie: Qayron Spyro MKIII Q
    Fotogalerie: Qayron Spyro MKIII Q
  3. Testy - RecenzeTEST: Equator Yasei - Titanové opojení
    TEST: Equator Yasei - Titanové opojení
  4. Testy - RecenzeTEST: Qayron Spyro MKIII Q
    TEST: Qayron Spyro MKIII Q
  5. TechnikaFotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
    Fotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
  6. TechnikaFotogalerie: Orbea Occam LT M30
    Fotogalerie: Orbea Occam LT M30

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #6 trance28 - vloženo: 26.09.2023 v 17:44:08

    odpověď na petan — #5 a naka sekacka nebo motorova pila by v testu nebyla? Ze by se clovek docetl neco alespon trochu zajimavyho

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #5 petan - vloženo: 26.09.2023 v 12:47:12

    odpověď na bonifac83 — #4 Ano, test kola, jehož nevýhodou je právě absence teleskopické sedlovky, připravujeme, a pokud vše klapne, měl by vyjít tento pátek.

    1. na tento komentář reaguje trance28 — #6
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #4 bonifac83 - vloženo: 25.09.2023 v 10:21:26

    zdravim, pekny clanek. me by zajimal i nazor nebo test na to kolo od Mountfieldu, o kterem uvazuju, ale moc informaci jsem k nemu nenasel..

    1. na tento komentář reaguje petan — #5
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #3 T.Becka - vloženo: 21.09.2023 v 21:27:11

    Kamos ji kupil v breznu, ja v dubnu, zatim za 1. Po rockshoxu co byla nocni mura je tohle konecne jak ma teleskopka byt. Fungovat a nestarat se a porad fungovat jak hodinky

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #2 Honza S. - vloženo: 21.09.2023 v 11:18:51

    Nějaký dlouhodobější test bude?

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #1 midlander - vloženo: 21.09.2023 v 10:37:43

    Co třeba TranzX? Měl jsem ji na Radonu. Ta je až neuvěřitelně levná.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744