TEST: Whyte T-130 SR

První Whyte v našem redakčním testu má nejmíň zdvihu ze všech fullů této anglické značky, přesto, nebo možná právě proto nás docela dost zaujal...

Autor: Jan Měšťák
Foto: Jan Němec
TEST: Whyte T-130 SR

Přes malou louži k nám doputoval trailbike s velkým "T" Whyte T-130 SR (interně nazýván trailožrout). T-130 získalo v sezoně 2016-2017 v UK ocenění "Trail bike of the year" najednou ve třech magazínech, a to v mbr, MBUK a Singletrack. Představení značky Whyte resp. průřezu její nabídky jsme pro vás připravili před pár dny.

Whyte 2018 - co nabízí tito Britové?

Do testu jsme kolo dostali v M-kové velikosti. Jeho hodnoty jsou: rozvor 1156,5 mm, reach 449 mm, stack 589 mm, zadní stavba 420 mm a hlavový úhel 67°.

To, že ho se zemí spojuje 130 mm zdvihu, je patrné už ze samotného názvu. O zadní Quad 4 zavěšení se stará lyšák Fox float DPS Performance s třemi polohami komprese (Climb / Trail / Descend). Převážnou dobu jsem ho vozil v plně otevřené poloze. Neměl jsem potřebu ho přepínat, tedy až na táhlé asfaltové stoupání, kde jsem možnost uzavření uvítal.

Zadní stavba se plně uzamkla a kolo šlo krásně za pedálem. U zadní stavby se pozastavíme. Mile mě překvapila její šířka. Ta dovolí nazout široký plášť a ještě zbyde dostatek, opravdu dostatek místa na nečistoty nabalující se za nepřízně počasí.

Vzadu nazutý Maxxis Crossmark II TR 27,5x2,25" zasazen do wtb i29 ráfku s 12x148 mm nábou dotvaří tuhý celek. To, že kolo pochází z promočeného ostrova, poznáme i podle způsobu ochrany ložisek, která jsou zapouzdřena v ochranné vazelíně a uzavřená krytkou (opatřenou informací jakou silou dotáhnout) a určitě potěší i doživotní záruka.

Když se podíváte na spodní rámovou trubku, určitě si všimnete dvou šroubů, které jsou ale od sebe dost daleko, aby tam šel přidělat košík na láhev. Ty jsou totiž na blatníček a blatníček ne jen tak ledajaký, ale originální anglický Crud Catcher (pamětníci jistě budou vědět). Kluci myslí opravdu na všechno.

Předek má na starosti základní model liščí vidlice Fox Rythm 34. Pod ní se roztáčí Maxxis High Roller II TR v šířce 2,3" nazutý též na 29 mm široký ráfek WTB stp s Whyte boost nábou 110x15 mm.

Řízení má Whyte celé ve své produkci. 760 mm široká řídítka krotí 50mm představec a díky tomu kolo reaguje na každý povel ochotně a hbitě. Kolo roztáčí kliky RaceFace Ride s 32 zubovým převodníkem v souladu s 11 rychlostní kazetou Sunrace CSMX8 s dostatečným rozsahem 11-46 z. doplněnou přehazovačkou Shimano SLX. Přesmykač budete hledat marně. Whyte sazí na SCR (single chainring specific).

Právě díky absenci přesmykače mohla být rozšířena zadní stavba o celých 20 mm, a tím i zvýšena její tuhost. Je pravda, že v dnešní době mají kazety dostatečný rozsah, navíc pro gramaře slušná váha, pro stylisty čistý vzhled. Palec hore.

Přední kolo krotí 4 pístková brzda TRP T4 se 180mm kotoučem a o zadek se stará 2 pístková TRP T2 se 160-kovým kotoučem. Sedící část vašeho těla hýčká sedlo tovární značky, k pohybu nahoru/dolu mu pomáhá 125mm teleskopická sedlovka též Tranz-X, kterou si Whyte nechal obrandovat svým typickým parožím. V rámu je teleskopka uchycena pomocí INTERGRIPU, což je patentovaný systém vnitřní objímky, který má nejenom designový význam, ale díky gumové krytce také zabraňuje vnikání nečistot do sedlové trubky. Čistý vzhled pak doplňují ještě vnitřkem vedené hadice. Více informací o SCR a Intergripu naleznete na stranách dovozce.

Přečteno - 22240x Tagy: testy whyte
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeTEST: Qayron Spyro MKIII Q
    TEST: Qayron Spyro MKIII Q
  2. TechnikaFotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
    Fotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
  3. TechnikaFotogalerie: Orbea Occam LT M30
    Fotogalerie: Orbea Occam LT M30
  4. Testy - RecenzeTEST: Van Rysel E-GRVL HD
    TEST: Van Rysel E-GRVL HD
  5. Testy - RecenzeTEST: Orbea Occam LT M30
    TEST: Orbea Occam LT M30
  6. Testy - RecenzePrvní dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
    První dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 SlimTim - vloženo: 25.05.2018 v 21:24:44

    Aha, výšku jezdce jsem našel někde v půlce článku. Jak nevidim v úvodu výšku jezdce a u toho velikost kola, kterou bych volil, tak mě to vždycky vypne a už koukám jen po obrázcích a číslech v textu. A na osazení a tabulku geometrie koukám na webu výrobce...

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 SlimTim - vloženo: 25.05.2018 v 20:52:17

    Pro spoustu lidí by určitě bylo užitečný, kdyby se k testovaný velikosti a reachi zmínila i výška testujícího jezdce. Tabulky velikostí má každej výrobce jiný a kdo neví co ty centimetry a milimetry znamenaj a jak se při jízdě chovaj, pak může velice lehce sáhnout po nevhodný, většinou menší, velikosti.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744