Cyklistika je atraktivnější než fotbal i hokej, říká průzkum NSA

Výsledky zajímavého průzkumu, který si nechala udělat Národní sportovní agentura, potvrzují ústup fotbalu ze sportovního výsluní...

Autor: Petr Bureš
Foto: NSA
Cyklistika je atraktivnější než fotbal i hokej, říká průzkum NSA

Národní sportovní agentura (NSA) loni v rámci říjnového výzkumu zjišťovala vztah Čechů ke sportu, konkrétně to, jak jsou podle nich jednotlivé sporty atraktivní jak z diváckého pohledu, tak z pohledu jejich aktivního provozování.

Výzkumu se účastnilo celkem 5 tisíc respondentů a byli vybráni tak, aby představovali reprezentativní vzorek české společnosti. V části výzkumu, která se věnovala vztahu Čechů ke sportu obecně, respondenti odpovídali na otázku, jak často sport sledují jako diváci (prostřednictvím médií nebo přímo na sportovišti) a jak často sport sami aktivně provozují. Do části výzkumu, která se věnovala popularitě a oblíbenosti jednotlivých sportů, bylo zařazeno 105 sportů, které jsou reprezentovány národními sportovními svazy v ČR.

„Jeden z cílů při založení Národní sportovní agentury bylo nastavení transparentních pravidel a kritérií při rozdělování dotací. Dotace sportovním svazům jsou nyní rozdělovány na základě velkého množství kritérií, mezi které patří například počet aktivních členů nebo velikost mládežnické základny. Nově mezi kritéria patří i zmíněný průzkum popularity sportů, který byl vytvořen na základě odpovědí více než 5 tisíc respondentů,“ uvádí předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

Sport pravidelně sleduje přibližně 41 % Čechů, kdy 7 % respondentů odpovědělo, že sport sleduje každý den, 20 % několikrát týdně, 14 % jednou či dvakrát týdně. Výrazně více sport sledují muži. Pravidelně jich sport sleduje 55 %, zatímco žen pouze 28 %. Češi nejraději sledují lední hokej, za ním následuje lyžování, atletika, tenis a biatlon. Výsledky se výrazně liší u mužů a u žen. Zatímco u žen je divácky nejatraktivnějším sportem krasobruslení, u mužů se nedostalo ani mezi 20 divácky nejatraktivnějších sportů. Podobně dopadl fotbal. Třetí nejoblíbenější sport v hodnocení mužů se umístil až na 22. pozici u žen.

Nejatraktivnějším sportem pro aktivní sportování je u mužů cyklistika, která se u žen umístila až na 12. pozici. U žen se vysoko umístil taneční sport, jóga, sportovní aerobik a fitness a plavání. Kompletní výsledky průzkumu včetně rozdělení mezi jednotlivé kategorie (např. na základě příjmu obyvatelstva, místa bydliště) jsou ke stažení na www.agenturasport.cz v sekci Média – Tiskové zprávy.

Dlouhodobým cílem Národní sportovní agentury je rozsportování české populace. Většina Čechů totiž nesportuje vůbec nebo jen nárazově. "Je to veliký problém. Například ve Skandinávii sportuje 80 % obyvatel," řekl 1. místopředseda Národní sportovní agentury Ivo Lukš.

Aktivně sport pravidelně provozuje přibližně 38 % Čechů. Každý den aktivně sportuje jen 5 % respondentů, několikrát týdně 18 % a jednou či dvakrát týdně 15 %. 40 % Čechů se sportu nevěnuje vůbec nebo pouze příležitostně. Muži sportují mírně častěji než ženy, ale ve srovnání se sledováním sportu je rozdíl mezi aktivním sportováním mužů a žen výrazně nižší.

Mezi nejatraktivnější sporty z pohledu jejich aktivního provozování patří bowling a kuželky, tenis, cyklistika, lyžování a stolní tenis. Nejatraktivnějším sportem pro aktivní sportování je u mužů cyklistika, která se u žen umístila až na 12. pozici. U žen se vysoko umístil taneční sport, jóga, sportovní aerobik a fitness a plavání. Kompletní výsledky průzkumu včetně rozdělení mezi jednotlivé kategorie (např. na základě příjmu obyvatelstva, místa bydliště) jsou ke stažení na www.agenturasport.cz

Přečteno - 4847x Tagy: servis csc
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. OstatníBritská fúze Wiggle Chain Reaction Cycles v insolvenci
    Britská fúze Wiggle Chain Reaction Cycles v insolvenci
  2. DoplňkyVyzkoušeli jsme, v čem jsou hustilky Silca tak husté
    Vyzkoušeli jsme, v čem jsou hustilky Silca tak husté
  3. ServisShimano řeší velký problém s hollowtech klikami
    Shimano řeší velký problém s hollowtech klikami
  4. Mistrovství světaCyklistický svátek v Glasgow startuje za dva dny! Na MS se představí 80 Čechů
    Cyklistický svátek v Glasgow startuje za dva dny! Na MS se představí 80 Čechů
  5. ServisBudou helmy povinné? - Proč ano a proč ne?
    Budou helmy povinné? - Proč ano a proč ne?
  6. ServisBikePlan – online cyklopojištění plné výhod
    BikePlan – online cyklopojištění plné výhod

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #14 teryman - vloženo: 18.01.2021 v 11:47:51

    odpověď na Pajan — #13 To je pravda. Nezajímavý a tragický cyklokros, elektrokola, cargo kola, skoro žádné testy kol, jen nějaká představení, virtuální závody, nebo testy kol které se u nás stejně nedají koupit. A k tomu pravopis žáků páté třídy. Prsej se tu třeba článkem na sedlo od Spěšla a ve Velu už to sedlo dlouho jezdí a skutečně testují.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #13 Pajan - vloženo: 18.01.2021 v 07:58:26

    odpověď na Pavel Nový — #11 Vzdyt ma Burgr pravdu. Neda se to cist. V kazdem clanku je chyb a chyb... Uz na mtbs chodim tak jednou za mesic, hrozny jak to tady dopadlo.

    1. na tento komentář reaguje teryman — #14
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #12 Pavel Nový - vloženo: 17.01.2021 v 18:45:29

    odpověď na tntbiker — #10 opravdu mě mrzí, že lidi/čtenáři mají takové vážné problémy a starosti, jako je pravopis na Mtbs.. vem radši to kolo a vyraz ven. TNT bikere :D

    Add. nějaký komentář k testovanému kolu? Ať neťukáš do tý klávesnice zbůhdarma

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #11 Pavel Nový - vloženo: 17.01.2021 v 18:36:59

    odpověď na tntbiker — #10 tvl, tak to tady nečti, přestaň brečet a zavolej Frkymu, ať s tim něco udělá. Pro hlupáka každý hloupý..

    1. na tento komentář reaguje Pajan — #13
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #10 tntbiker - vloženo: 17.01.2021 v 11:05:28

    odpověď na Pavel Nový — #9 To je pokus o vtip nebo demonstruješ svou hloupost? MTBS je profesionální portál. Tak by zřejmě redaktoři měli ovládat pravopis. Alespoň bývá zvykem, že kdo se živí psaním, tak pravopis patří do jeho arsenálu dovedností. U řidiče se také předpokládá, že zná předpisy a neumí jen šlapat na plyn a brzdu. Redaktoři MTBS bohužel pravopis neovládají a to je smutné. Upozorňuje tu na to již několik let mnoho lidí. Díval jsem se co jsou ti z MTBS zač. Ke svému údivu jsem zjistil, že spolumajitelem MTBS je i olympionik Michal Prokop. Zřejmě mu nevadí, že i on hazarduje se svým jménem, když tu jeho kolegové sekají jednu chybu pravopisnou chybu za druhou. O pravopisu v textech nemá vůbec cenu diskutovat. Nemyslím si, že by si tu ty články četli jen blbové, kterým je pravopis lhostejný.

    1. na tento komentář reaguje Pavel Nový — #11
    2. na tento komentář reaguje Pavel Nový — #12
    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #9 Pavel Nový - vloženo: 16.01.2021 v 16:37:19

    odpověď na tntbiker — #8 ahoj, u nás na základce sháněj učitele češtiny, nástup 1.9., napiš mi prosím e-mail adresu a přepošlu ti odkaz.

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #10
    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #8 tntbiker - vloženo: 15.01.2021 v 11:48:21

    odpověď na petan — #7 A k tomu pravopisu, jak píše Burgr, nějaké vyjádření máte také? :.-)

    1. na tento komentář reaguje Pavel Nový — #9
    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #7 petan - vloženo: 15.01.2021 v 07:09:37

    Na výsledky průzkumu jsem narazil náhodou, poté co jsem si přečetl článek o tom jak se proti němu vymezují fotbaloví funkcionáři. Výsledky průzkumu mají být navíc jedním z vodítek jak rozdělovat dotace do sportu což chápu, že může pobouřit daleko víc svazů, než ten fotbalový. Pokud se v tom chcete více orientovat, doporučuji podívat se na volně dostupné PDF soubory ve kterých je podrobněji vysvětleno jak a co se měřilo.

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #8
    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #6 Pavel Nový - vloženo: 14.01.2021 v 17:42:37

    odpověď na teryman — #3 odpovídalo 5000 respondentů, zřejmě určitá věková skupina. Pochybuju, že by se někdo ptal batolat... že sportuje 70 % Čechů, to si děláš velký iluze

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #5 tntbiker - vloženo: 14.01.2021 v 16:54:14

    odpověď na Burgr — #4 Zrovna tady bych pravopis neřešil. Píší tu redaktoři, kteří jsou rádi že něco vůbec napíšou a je jim jedno jak a čtenáři, kteří zřejmě sotva umí číst:-)

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #4 Burgr - vloženo: 14.01.2021 v 13:42:29

    CYKLISTIKA JE ATRAKTIVNĚJŠÍ NEŽ FOTBAL I HOKEJ, čárka ŘÍKÁ PRŮZKUM NSA

    Čárka za hokej, jsou to dvě věty.

    Národní sportovní agentura (NSA) loni, v rámci říjnového výzkumu zjišťovala vztah - tam čárka nepatří.

    jak z diváckého pohledu, ČÁRKA tak z pohledu

    cyklistika, lyžování a stolní tenis - pod grafem chybí začátek téhle věty.

    Aha, tak on je tam ten odstavec ještě jednou na konci :-)

    80% obyvatel - tam patří mezera, není to osmdesátiprocentní obyvatel, ale osmdesát procent obyvatel - 80 % obyvatel.

    Jsme rádi, že je cyklistika takhle nahoře. Jen škoda, že naše daně půjdou na další přerozdělovací úřad...

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #5
    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #3 teryman - vloženo: 14.01.2021 v 12:09:51

    odpověď na lalin — #2 Je tam atletika, za šipkama. Atletika je běhání. je tam taky že 40% Čechů nesportuje. Pokud to Čechů je správně, jako že všichni Češi, tak tu máme takový milion batolat a dětí do let a 3,5 milionu důchodců z nichž třeba miliony nikdo nesportuje. A tak máme najednou výsledek, že 70% Čechů sportuje.

    1. na tento komentář reaguje Pavel Nový — #6
    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #2 lalin - vloženo: 14.01.2021 v 11:26:05

    No zvláštní studie... já neznám snad nikoho, kdy by bowling absolvoval víc než třeba jednou ročně prostě jen velmi příležitostně. Za to znám ale opravdu hodně lidí, kteří běhají... a to zde jaksi chybí...

    1. na tento komentář reaguje teryman — #3
    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #1 teryman - vloženo: 14.01.2021 v 11:09:51

    Začínám mít dojem že si tu stále častěji čtu v Blesku:-) Co to je za blbost ten titulek? Máme rádi cyklistiku, ale trocha objektivity by neškodila. Redaktůrek zřejmě nemá rád fotbal, protože si v životě nekopl do míče a děti ho nebraly do hry. Cyklistika je třetí v aktivním sportování, protože samozřejmě víc lidí jezdí na kole než hraje fotbal. Dobře si třeba vedou šipky a sportovní střelba:-) Chybí tam turistika .... turistů aktivních je absolutně nejvíc. A u mužů je druhý bowling a kuželky:-) Není také špatný taneční sport na . místě:-) Tak bych tu anketu bral s rezervou. Divácká atraktivita, která má rozhodující vliv na sponzory je zcela o něčem jiném. Tam je cyklistika až za krasobruslením a to máme dohromady asi tak deset krasobruslařů:-) A kdybyste se koukli na členské základy, tak srovnejte třeba v počtu registrovaných čelnů ve floorbalu s cyklistikou.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744