Equator připravil nová karbonová zapletená MTB kola

Dosud se tato značka orientovala primárně na silniční sortiment kol, nyní však přichází se super lehkými karbonovými koly i pro MTB...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
Equator připravil nová karbonová zapletená MTB kola

Poslední dobou neustále přibývá možností jak sehnat mnohdy zajímavě poskládaná karbonová zapletená kola rozličného původu. Dovozců různých úrovní karbonových ráfků je dnes mnoho, stejně tak jako rozměrů a specifikací ráfků a to vůbec nemluvím o tom jak široké jsou možnosti nábojů pro takto vyráběná kola.

Značka Equator, která patří do skupiny Equinox Europe, ovšem rozhodně není žádným nováčkem na našem trhu. Funguje zde již desátým rokem a mnozí silničáři, včetně českých eliťáků tato kola vozí, nebo vozili v minulosti.

Své zkušenosti se silničním sortimentem chce nyní firma zužitkovat také v segmentu MTB, pro který připravila hned čtyři modely zapletených kol ve dvou kategoriích. Vybírat lze mezi dvěma šířkami karbonových ráfků a také mezi dvěma úrovněmi použitých nábojů a výpletů.

Neméně důležitou věcí, kterou Equator láká své zákazníky, je velice atraktivní cenová politika. Firma totiž aplikuje prodejní model B2C, což znamená, že své produkty dodává napřímo z továrny rovnou zákazníkům. Ostatně na podobném principu fungují mnoho let například i známé bikové značky jako Canyon, YT a některé další.

Díky vynechání distributorských marží se tak dají tahle karbonová kola sehnat za velice zajímavé peníze a to s plnou tovární zárukou a servisem. Navíc dostáváte kola, která jsou ručně zapletená u nás v Česku a na prémiových nábách od DT Swiss.

Equator MTB Pro Wide

U příležitosti představení nových kol se nám do redakce dostal vzorek nejvyššího modelu označený jako MTB Pro Wide. Jeho základem jsou karbonové ráfky vnitřní šíře 30 mm (vnější šířka je zde 35 mm) opatřené 28 děrami, určenými pro klasické vnější niple. Pro dosažení co nejnižší hmotnosti je zde výška ráfku jen 25,5 mm.

Konstrukce ráfků je postavena na renomovaných karbonových vláknech Toray T800 a epoxidu obohaceném karbonovými nanovlákny (NCT - Nanocarbon Tubes). Díky tomu je dosaženo až o 30 % vyšší pevnosti a odolnosti proti odštípnutí. Současně může být použito méně epoxidu a tím pádem lze docílit nižší hmotnosti ráfků. Jde o hookless konstrukci ráfků určených samozřejmě pro bezdušové pláště a dodávané výhradně v 29" provedení.

Próčkový model je zapletený na špičkových nábách DT Swiss 240S Boost CL STRAIGHTPULL nové generace a DT Aerolite paprscích. Volit pochopitelně můžete mezi všemi běžnými ořechy a to jak klasické či Microspline dvanáctkové Shimano, tak Sram XD. Standardně je k dispozici boostová verze nábojů, ale je možné objednat za stejnou cenu také verzi s klasickými neboostovými nábami 142x12 / 100x15 mm. Počítá se výhradně s centerlock uchycením kotoučů.

Alternativně je pak v nabídce ještě próčkový odlehčený model s 25mm vnitřní šířkou ráfku na stejných nábách a paprscích a také ekonomičtější provedení kol u kterého můžete volit opět mezi dvěma šířkami ráfků ale pouze na DT Swiss 350 CL Boost STRAIGHTPULL nábojích.

Kola jsou vhodná hlavně pro XC, allmountain i pluskový gravel - prostě všude tam, kde se hodně jezdí do kopce. Na enduro se někomu může zdát 30 mm šířky málo, ale kola rozhodně vydrží i tvrdší zacházení.

Pro přehlednost doplňujeme následnou tabulku se všemi hlavními, nejen technickými údaji:

 

Equator MTB

Equator MTB Wide

Equator MTB Pro

Equator MTB PRO Wide

cena 20 990,- Kč 20 990,- Kč 26 990,- Kč 26 990,- Kč
šířka ráfku 25 mm 30 mm 25 mm 30 mm
náboje DT Swiss 350 DT Swiss 350 DT Swiss 240 DT Swiss 240
paprsky DT Competition DT Competition DT Aerolite DT Aerolite
váhový limit 95 kg 105 kg 95 kg 105 kg
hmotnost setu 1480 g 1530 g 1360 g 1420 g

Pro doplnění jen dodávám, že reálné hmotnosti zapletených kol MTB PRO Wide, které jsme měli v redakci k dispozici na nafocení jsou 657 g přední kolo, 747 g zadní kolo a celkem tedy 1404 g.

Nové modely kol Equator budou k dispozici koncem ledna. Pokud o nich uvažujete, je potřeba je závazně objednat. Objednávky budou spuštěny 18.10. a ukončeny k 1.11. letošního roku. Pro první vlnu objednávek, nabízí výrobce slevu ve výši 1000,- Kč. Testovací sady jsou v ČR již k dispozici, veškeré podrobnosti se dozvíte na lokalizovaných stránkách výrobce www.equator-cycling.com.

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Equator připravil nová karbonová zapletená MTB kola
  2. Fotogalerie
Přečteno - 20418x Tagy: 29 karbon komponenty equator
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. DoplňkyTEST gripů Lizard Skins - široké nebo úzké?
    TEST gripů Lizard Skins - široké nebo úzké?
  2. Tech newsNové brzdy Sram Maven bourají zažité mýty
    Nové brzdy Sram Maven bourají zažité mýty
  3. DoplňkyWTB přidává čtyři nové modely gripů
    WTB přidává čtyři nové modely gripů
  4. Tech newsWTB přináší nový Fat Bike plášť Bailiff
    WTB přináší nový Fat Bike plášť Bailiff
  5. DoplňkyFizik novinky 2024
    Fizik novinky 2024
  6. DoplňkyTrek přichází s novými SPD pedály
    Trek přichází s novými SPD pedály

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 jan.strakos - vloženo: 15.10.2020 v 10:16:44

    Před lety jsem si koupil ve slevě ráfky NEXTIE a sám jsem si je zapletl na DT350 straightpull. Cena včetně CLA a DPH vyšly na 18 500 Kč bez započítání práce.

    Takže to co nabízí Equator je cenová bomba!

    Na maratony bohatě stačí nejlevnější varianta. Měl jsem i širší ráfky a rozdíl jsem nepoznal.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744