Mavic připravuje nejlehčí elektropohon na trhu

Dokážete si představit ebike s hmotností pod 10 kg? Mavic slibuje, že to s jeho elektropohonem bude možné...

Autor: Petr Bureš
Foto: Mavic
Mavic připravuje nejlehčí elektropohon na trhu

V rámci nové etapy, po změně majitele značky, která proběhla před pár roky, se Mavic rozhodl více diverzifikovat svůj původní výrobní sortiment. Kromě nových zapletených kol, ráfků a nábojů a také cyklistických doplňků, jimiž se Mavic proslavil v minulosti, pracuje tato francouzská firma nyní nově na vývoji vlastního pohonu pro elektrokola, který by umožnil nabízet silniční modely snižující hmotnost kola až pod hranici 10 kg.

Hmotnost 3,2 kg, včetně 360 Wh baterie jsou hlavní hodnoty, které mají přilákat výrobce ebiků, aby uvažovali o jeho budoucím využití. Mavic k tomu doplňuje ještě pár dalších čísel a to 250 W nominálního výkonu, až 390 W špičkového výkonu na maximální dopomoc a 37 Nm točivého momentu. To mají být hodnoty, charakterizující motor, který ponese označení Mavic X-Tend.

Mavic se chce na trhu s elektrokoly ucházet o přízeň zákazníků, kteří mají stále dost síly na to, aby se nechtěli jen vozit, ale současně jim dělá problém zvládat dlouhá táhlá stoupání. Pro takovéto zákazníky je nyní na trhu již několik lehkých verzí pohonů, nicméně Mavic, který vývoji věnoval 5 let a více než 120 000 testovacích kilometrů, chce patřit k nejlehčím.

Projekt, v rámci kterého Mavic úzce spolupracuje se švýcarskou firmou BMC, která pro něj vyrobila karbonovou rámovou platformu, na které probíhá testování X-Tend pohonu potvrzuje, že se lze s tímto pohonem dostat na hmotnostní hranici 10 kg.

Design, vyvinutý společností Mavic vyniká svým skutečně velice kompaktním tvarem a velikostí. Postaven je pro středovou konzoli průměru pouhých  88 mm s konvenční válcovou specifikací, která je jen o málo větší než klasický domek středového složení Press Fit. Jeho malé rozměry umožňují výrobu rámů téměř bez zásadní změny v designu ve srovnání s modely tradičních ebiků se středovým pohonem. Jediné specifické úpravy rámu jsou v oblasti středového složení a nezbytných krytů a držáků pro řídicí jednotku, nabíjecí port a baterii.

Kromě extrémně malých rozměrů a hmotnosti se Mavic X-Tend vyznačuje integrací tenzometrů pro efektivní a přesné měření výkonu tak, aby bylo možné vždy poskytnout adekvátní pomoc pro dosažení co nejpřirozenějšího plynulého šlapání.

Díky redukovanému točivému momentu, který pohon poskytuje, je X-Tend zaměřen primárně na silniční a gravel kola, kde se dopomoc zapojuje pouze ve výjezdech a kolo si zachovává vzhled i hmotnost blížící se klasickým kolům. Mavic ovšem také avizuje, že již nyní usilovně pracuje na verzi tohoto motoru, vhodné pro použití na městských i horských kolech.

Dalším zajímavým aspektem charakteristiky tohoto nového pohonu od Mavicu je také to, že zůstává zcela odpojen, když je vypnutý, nebo když je překročena maximální rychlost 25 km/h. Tím se zabrání vzniku tření, které by jakkoli omezovalo lehkost šlapání, když není aktivována dopomoc.

Pokud jde o dojezd resp. výdrž baterie, Mavic prohlašuje, že s 360 Wh baterií je možné zdolat až 3000 výškových metrů stoupání. Mavic navíc plánuje, že by k jeho pohonům mělo být možné připojit také pomocnou externí baterii, která by dojezd ještě více navýšila. Tato baterie je však zatím stále ve vývoji, stejně jako zbytek pohonu. Mavic plánuje, že by svůj elektro pohon uvedl na trh v letech 2025 až 2026. Držíme palce a budeme se těšit na další jistě hodně zajímavé ebiky.

Přečteno - 15197x Tagy: mavic elektro
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsDirtySixer chce rozjet výrobu obřích 32" a 36" elektrokol
    DirtySixer chce rozjet výrobu obřích 32" a 36" elektrokol
  2. Tech newsNorco přechází na Bosch u Sight i Range VLT
    Norco přechází na Bosch u Sight i Range VLT
  3. TechnikaFotogalerie: Crussis Legend 68
    Fotogalerie: Crussis Legend 68
  4. Testy - RecenzeTEST: Crussis Legend 68
    TEST: Crussis Legend 68
  5. Tech newsCanyon Grizl:ON, nový gravel hladový po dobrodružství
    Canyon Grizl:ON, nový gravel hladový po dobrodružství
  6. Tech newsMerida představuje eTRILOGY
    Merida představuje eTRILOGY

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #6 mtime - vloženo: 20.04.2023 v 12:17:03

    odpověď na morpher — #3 Jawa 350 měla krouticí moment 19,4 Nm při 4250 ot./min. , určitě ji na 50km zvlněné trase ujedeš na kole .... za mě to ještě zmenšit stačí elektromotor s nominálem kolo 150 W a baterka 200 Wh a váhu srazit na 2 kg max 2,5 kg , prostě v kopci normálnímu hobby jezdci stačí pomoc 50 až 100 W. Jinak cesta je to správná a ne elktro motorky začínající na 25 kg !

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #5 JakubDitrich - vloženo: 14.04.2023 v 20:40:17

    Hm. Zcela identický produkt jako tato před-novinka byl na trh uveden lon - jedná se o motor TQ-HPR50 který má 50 Nm, váží 1,8 kg a dodává se v setu s 360 Wh baterkou. Celá sestava pak váží 3,6 Kg. Mavic může tedy snad bojovat cenou, protže kola s tímto pohonem třeba Trek Fuel EXe 9.X stojí od 250 do 350 KKč.

    A ano, jak tady už zaznělo - jízdní zážitek stojí zanic, skoro to nejde a nikam to nedojede.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #4 rotik - vloženo: 13.04.2023 v 12:24:43

    odpověď na Pavel Trance — #2 Tak urcite

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #3 morpher - vloženo: 13.04.2023 v 12:20:06

    Hlavne 37nm nestoji ani za rec. To je tak pro rohliky do samosky. Dost mozna clovek ani nezjisti jestli to ma zapnuto nebo ne. Jak kdyz rockmachine dal mestsky 45nm shimano e5000 na horaka a lidi koukali jestli to vubec funguje nebo ne 😀

    1. na tento komentář reaguje mtime — #6
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #2 Pavel Trance - vloženo: 13.04.2023 v 11:15:30

    odpověď na rotik — #1 a v čem to bude vadit ? Že ti to natrhne někdo v kopci a nebudeš vědět jestli je to E ? :D ach to ego

    1. na tento komentář reaguje rotik — #4
    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #1 rotik - vloženo: 13.04.2023 v 10:03:16

    No uz se teda strasne moc tesim, jako redakce, az nebude mozne na prvni pohled rozlisit co je a co neni elektrokolo. To bude fakt super...

    1. na tento komentář reaguje Pavel Trance — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744