Novák - gravel trochu jinak

Tento týden je zaměřený na gravelbiky a jejich různé podoby. Jaroslav Novák se zabývá tou nejzajímavější, která existuje. Staví rámy výhradně na zakázku...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
Novák - gravel trochu jinak

V Českých končinách je několik malosériových stavitelů rámů. Někteří produkují až stovky rámů ročně, jiní se spokojí jen s desítkami kusů. My si dnes ukážeme jeden takový custom gravelbike, který vznikl v Jardově dílně před pár lety vlastně jako jeden z prvních demo biků, na kterých dnes Jarda ukazuje svým potenciálním zákazníkům, jak takový jeho ručně vyrobený rám může vypadat.

Základní stavební materiál, se kterým Jarda pracuje, je ocel. Ta, která je použita na tomto biku, pochází od renomované italské značky Columbus. Na výběr je pochopitelně z několika modelových řad, ale také průměrů trubek. Kromě toho záleží ještě i na způsobu vedení lanek, typu vybraných patek, a v neposlední řadě také na geometrii. To vše pak ovlivňuje výslednou váhu rámu, která se může pohybovat v rozmezí 1700 až 2200 g.

Na našem příkladu je vidět, jak se tento segment rámů vyvíjí. Rychloupínáky zde již téměř nejsou k vidění, nicméně pokud byste ho chtěli, není problém zvolit klasické patky.

Podobné platí také o adaptéru na zadní kotoučovou brzdu, který je možné dodat jak v podobě postmountu, tak v podobě dnes běžně nabízeného standardu flatmount.

Rámy od Nováka mají ale také další specifikum a tím je technologie jejich stavby. Nejde totiž o klasické svařované spoje, ale o pájené. Vlastní spoj tak po pečlivém zabroušení zabízí plynulé přechody mezi jednotlivými trubkami. Vizuálně velice čisté, ovšem co do pracnosti, časově výrazně náročnější.

Co se designu týká, dá se hrát s mnoha detaily. Jedním z nich jsou třeba zadní patky nebo zajímavě vyřešený detail skryté sedlové objímky s opačně zkoseným ukončením sedlové trubky. A když už je řeč o specialitkách, tak asi není třeba zmiňovat lak na zakázku, a to jak samotného rámu, tak vidlice nebo dalších komponentů, jako je v tomto případě představec.

Seznam stránek článku:

  1. Novák - gravel trochu jinak
  2. Výbava - cokoliv si přejete
  3. Fotogalerie
Přečteno - 21523x Tagy: gravel novak frames novak
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeTEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
    TEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
  2. Ostatní závodyMS na gravelu bude v roce 2024 hostit Belgie, pořadatelé odhalili trasu
    MS na gravelu bude v roce 2024 hostit Belgie, pořadatelé odhalili trasu
  3. Tech newsCanyon Grizl:ON, nový gravel hladový po dobrodružství
    Canyon Grizl:ON, nový gravel hladový po dobrodružství
  4. DoplňkyPřichází dostupnější Campagnolo Ekar GT
    Přichází dostupnější Campagnolo Ekar GT
  5. Ostatní závodyPetr Vakoč startuje sezónu na etapovém závodě Santa Vall
    Petr Vakoč startuje sezónu na etapovém závodě Santa Vall
  6. Ostatní závodyJeroboam Gravel Festival opět zamíří do Česka
    Jeroboam Gravel Festival opět zamíří do Česka

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744