Pivot představil univerzální Shuttle AM

V pořadí třetí elektrifikovaný "shuttle" model představil včera americký Pivot. V italském Finale Ligure jsme otestovali jeho jízdní schopnosti...

Autor: Jiří Fikejz
Foto: Pivot & Jiří Fikejz
Pivot představil univerzální Shuttle AM

"Bikerský ráj ve Finale Ligure přivítal poslední novinku od arizonského Pivotu a sice devětadvacítkový model Shuttle AM. Ebike je to velmi univerzální se zdvihem 148 mm na zadní stavbě a se 160mm vidlicí. Pivot tohle kolo definuje jako ideální zlatý střed, jedno kolo na vše - od flowtrailů až po velmi technické a rozbité traily a nejnáročnější výjezdy.

Velkou novinkou jsou motory od Bosche ve variantách CX a CX Race u vrcholového modelu Team, který doplňují verze Pro a základní Ride, která jediná má 625 Wh, oproti 750 Wh. Dále je na novém rámu přepracovaná geometrie, prodloužený reach, položenější hlava až k 64 stupňům a zachování krátké zadní stavby 444 mm, nechybí ani vzpřímenější sedlovka na 76,4°. Zároveň zde přibyl flip chip, který zvedne střed o 5 mm, narovnává dále sedlovku a hlavový úhel o necelý půlstupeň.

Kdo bude jezdit hlavně technické výjezdy, určitě to ocení. My jsme testovali výhradně na položenější mód. Poloha tlumiče je přepracována po vzoru endurového ebiku LT, což získalo na prostoru pro láhev a nové nářadí ve spolupráci s Topeakem, další možnost je využít externí akumulátor s 250 Wh. Výhodnější je to i kvůli těžišti a jednodušší výrobě celku.

Odpružení je tradičně patentovaný DW Link a prezentující manažer John Pentecost vyzdvihuje práci na antisquad, který je u výkonných ebiků celkem konstrukční výzvou, protože prudké akcelerace zhoršují efekt noření do zdvihu, takže kinematice bylo věnováno hodně práce.

Dále se zmiňuje i velmi nízká váha, Shuttle AM bude určitě patřit k nejlehčím ebikům v kategorii, protože i s velkou baterií bude vážit kolem 21 kg u top varianty.

Moje testovací kolo bylo ve variantě Pro s klasickým Boschem CX a barvě Mojave Willow Green, která doplňuje modrou Blue Neptune. Na kole je Fox Factory s 36 Grip 2 vepředu a Float X vzadu. Zlatá Kashima je i na teleskopu o délce 175 mm v mém eLku a o pohon se stará bezdrátový SRAM Eagle Transmission verze X0 s hliníkovými klikami Praxis a 34 zuby.

Zapletená kola jsou od DT Swiss EB1535 s vnitřní šířkou 30 mm a o obutí se stará Maxxis s tradiční kombinací DHF 2,5" a DHR II 2,4", obojí WT. Na zadním kole je také integrovaný snímač motoru u ventilku, Bosch doplnil bezdrátový volič módů a nenajdete zde žádný displej, takže krásně čisto.

Kokpit je v režii Pivotu včetně karbonových řídítek. Brzdy čtyřpístkové Shimano XT včetně 203mm centerlock XT kotoučů. Sedlo s Pivot logem je vyrobeno ve spolupráci s WTB.

Kola ladíme u zázemí bikeshopu Evolve Finale, které zajišťuje skvělý support včetně guidování a úvodního vývozu směrem k NATO base. Základní nastavení tlaků, kompresí a odskoků máme, nakládáme do aut a začínáme nedaleko lokality Melogno novým trailem, který je houpavý a ideální na začátek.

Nahoře taky panuje solidní Kanada, takže skvělé a pestré testovací podmínky. Hned v úvodu člověka dostane výjimečná hravost a agilita biku, že jedete na ebiku je velmi dobře zamaskováno odladěnou kinematikou a vyvážením. Kolo jde perfektně do vzduchu, bunnyhop jde velmi snadno a každá zatáčka jde nenuceně sklopit a zakrojit, stejně jako manuály při projíždění vln.

Pokračovat na: Jízdní dojmy

Seznam stránek článku:

  1. Pivot představil univerzální Shuttle AM
  2. Jízdní dojmy
  3. Fotogalerie
Přečteno - 11758x Tagy: testy pivot elektro my2024
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsBosch představuje další upgrade svého chytrého systému
    Bosch představuje další upgrade svého chytrého systému
  2. TechnikaFotogalerie: 2x Qayron One.Dr
    Fotogalerie: 2x Qayron One.Dr
  3. Testy - RecenzeTEST: Ocel, nebo hliník - 2x Qayron One.Dr
    TEST: Ocel, nebo hliník - 2x Qayron One.Dr
  4. DoplňkyTEST: e*thirteen Helix Race 12
    TEST: e*thirteen Helix Race 12
  5. Tech newsRock Shox Flight Attendant Trail - chytré odpružení expanduje
    Rock Shox Flight Attendant Trail - chytré odpružení expanduje
  6. TechnikaFotogalerie: Kellys Theos R50
    Fotogalerie: Kellys Theos R50

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Xterbir - vloženo: 02.08.2023 v 13:03:37

    Nejvyssi specifikace Team ma 21.7kg, to je o kilo tezsi jako Kellys Theos F100. A to ma novej Theos jeste vetsi baterii 825wh vs 750wh.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744