Seriál: Fitting - kontaktní body

V dnešním 6. díle našeho seriálu bychom si měli přiblížit komponenty, díky kterým je cyklista s kolem v přímém kontaktu, tedy pedály, sedlo a řidítka..

Autor: Jan Falge
Seriál: Fitting - kontaktní body

Mezi základní vjemy člověka patří samotný dotek a s tím spojené příjemné i nepříjemné pocity. Na kole se nám především sedí, či nesedí pohodlně a šlape či nešlape příjemně. Logicky sem patří následující části kola:

  • pedály + kufry
  • sedlo
  • řídítka

U cyklistických komponentů ovlivňuje náš příjemný, či nepříjemný pocit především tvar a materiál, z kterých jsou vyrobeny a samozřejmě individuální nastavení, jako je výška, předozadní pozice a sklon sedla, šířka řídítek, nastavení kufrů na tretrách apod.

Pedály + kufry
Zajišťují spojení cyklistova "motoru" (dolní končetiny) se samotným hnacím systémem kola. Zde by měla co nejlépe fungovat kvalita i kvantita při přenosu síly, případně možnost ponechání vůle dle individuální potřeby a samozřejmě komfortní nástup i výstup.

Pro kvalitní přenos síly je nejdůležitější, aby cyklista měl co největší oporu, kterou určuje velikost vztyčných ploch a jeho spojení: pedál, kufr a podrážka tretry. Pro optimální přenos síly je také důležitá vzdálenost chodidla od osy pedálu, která by měla být co nejmenší.

Důležitým kritériem při výběru pedálů je také možnost nastavení individuálního přizpůsobení potřebám cyklisty. Jedná se především o možnost posunu kufrů v předozadním a bočním směru. Základní rozdíl v typech pedálů je podle typu kola. Máme tedy pedály silniční a MTB. Hlavní rozdíl je ve velikosti styčné plochy kufru, u silničních pedálů je větší, než u MTB. Zámky silničních pedálů také bývají pevnější, u MTB je naopak žádoucí částečná vůle mezi pedálem a kufrem na tretře. Typ pedálu můžeme také vybírat s ohledem na možnost částečného pootočení kolem středu otáčení. Pro jezdce, kterým je tato vůle v uchycení kufrů příjemná jsou ideálním typem silniční pedály Speedplay se svým typickým kulatým tvarem.

Sedla
Sedla patří v cyklistice k velice diskutovaným tématům, především z pohledu cyklistova pohodlí. Trh nabízí nepřeberné množství různých sedel, které se od sebe liší především tvarem, ale také polstrováním, použitými materiály atp.

Z pohledu fittingu je pro nás nejdůležitější rozdělení sedel podle tvaru z jeho podélného profilu:

  • plochá/ rovná (typický představitel fi´zi:k Arione). Tato sedla jsou vhodná pro jezdce se stabilní předozadní pozicí, kterou mění adekvátně podle intenzity jízdy a profilu tratě
  • podélně tvarovaná (typický představitel Selle San Marco Concor). Tato sedla jsou vhodná pro jezdce, kteří mají tendenci se posouvat do "špatné" pozice v předozadním směru. Díky svému profilu napomáhají udržet jezdce na správném místě. Vhodný je tento tvar tedy pro každého, kdo vyhledává stabilní sedlo s oporou.

   

Dalším kritériem je příčný profil sedla:

  • s oválným profilem (typický představitel fi´zi:k Arione). Tato sedla jsou vhodná pro jezdce, kteří mají přirozeně stabilní postavení boků.
  • s plochým profilem (typický představitel fi´zi:k Antares). Tato sedla jsou vhodná pro jezdce, kteří mají tendenci se "převalovat" při šlapání ze strany na stranu – mají nestabilní postavení boků.

S výběrem sedla podle výše uvedených kritérií se již většinou musíme obrátit na odborníka. Základní rozdělení však vychází z jednotlivých cyklistických disciplín (silniční, MTB, TT, turistická…). Dále v nabídce najdeme také speciální dámská sedla s širší zadní částí respektující jiné postavení pánve a vzdálenost sedacích kostí. Poslední dobou vzrůstá popularita tzv . anatomických sedel. Konstrukce většiny těchto modelů v sobě nese stejnou ideu na uvolnění tlaku na měkké části rozkroku. Jsou to tzv. "sedla s dírou" a mezi typické představitele se řadí sedla značky Selle SMP, nebo triatlonový "bestseller" ISM.

Řídítka
U řídítek se opět setkáváme se základním rozdělením podle cyklistických disciplín: silnice, MTB, časovka/ triatlon.

Silniční oblouky tzv. "berany" dnes dělíme dle tvaru oblouku na tzv. kompakty, nebo klasické modely. Dalšími parametry, kterými se od sebe jednotlivé modely liší, je tzv. "reach"- horizontální vzdálenost od středu uchycení na přední konec řídíte a "drop"- vertikální vzdálenost od středu uchycení řídítek na spodní konec řídítek. Každý model se dělá většinou v několika různých šířkách.

MTB řídítka se dělí na rovná (flat) a tzv. "vlaštovky" (riser). Rovná řídítka jsou často mírně ohnutá konci směrem k tělu jezdce tak, aby postavení zápěstí bylo co možná nejpřirozenější (tzv. backsweep cca 6°- 9°). Vlaštovky se liší mírou prohnutí, respektive vertikálnímu rozdílu mezi středem uchycení a místem úchopu (15- 30mm). V poslední době jsou v oblibě poměrně široká řídítka u MTB modelů, která jsou širší, než je dříve doporučovaná šíře ramen.

Časovkářská/ triatlonová řídítka jsou složena ze tří částí tzv. základní části (basebar), loketních opěrek a hrazdy (nástavců). Z pohledu optimálního nastavení je důležitá především dostatečná variabilita nastavení pozice loketních opěrek (výšková, stranová) a možnost volby tvaru a délky nástavců (rovné, "S" zahnuté, "L" zahnuté).

Závěrem lze říci, že výběr jednotlivých komponentů by měl vycházet podle následujících priorit:

  • disciplína/ druh kola
  • individuální potřeby cyklisty- mělo by vycházet z optimálního nastavení posedu
  • design kola.

V příštím díle se můžete těšit na kompenzační cvičení vhodná pro cyklisty.

Autor: Jan Falge – první Retül fiter v ČR (Sport System)

Přečteno - 16068x Tagy: fitting
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Trénink a fitnessRealityshow: Nastavení posedu Retul Fit s Jirkou
    Realityshow: Nastavení posedu Retul Fit s Jirkou
  2. ServisPražské fitting studio Koasquad v novém
    Pražské fitting studio Koasquad v novém
  3. Trénink a fitnessZdravotní aspekty cyklistiky I.
    Zdravotní aspekty cyklistiky I.
  4. Trénink a fitnessSeriál: Nastavení posedu na triatlon a časovku
    Seriál: Nastavení posedu na triatlon a časovku
  5. Trénink a fitnessRetül: Nastavení posedu (nejen) na horském kole
    Retül: Nastavení posedu (nejen) na horském kole
  6. Trénink a fitnessSERIÁL: Nastavení posedu na silničním kole
    SERIÁL: Nastavení posedu na silničním kole

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #5 kapacita - vloženo: 06.06.2013 v 10:53:04

    Přínos tohoto článku v omalovánkách pro školní děti by byl diskutabilní. Na cyklistickém serveru se rovná nule.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #4 jaczub - vloženo: 06.06.2013 v 10:13:04

    To sou ale howna... navíc má být fitter a né fiter. To by pan Falge asi mohl vědět, když je první v ČR, ne?

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #3 Filter - vloženo: 06.06.2013 v 08:54:26

    Mám dojem že se nějak vyrojilo nějak mnoho chytráků, kteří sice na kole nikdy pořádně neseděli, ale začínají nám "vědecky" radit jak se na kolo máme posadit. A nejlépe to vše za peníze:) Je jasné, že když si necháte změřit posed a poradit v několika těchto "laboratořích", pokaždé vám poradí jinak a posed nastaví také jinak:) Samozřejmě za pomoci sedel, řídítek a nevím čeho, které vám při měření vnutí koupit jako nejoptimálnější. A tento Retriever Filtr nám ještě píše, jak jsou zahnutá řídítka:) a přináší objevné zjištění, že cyklista se dotýká kola rukama, zadkem a nohama:) To jsem opravdu netušil. Musím si to zapsat:) Díky filtře

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #2 hruza to cist - vloženo: 06.06.2013 v 07:37:51

    první Retül fiter v ČR nebyl nahodou jara cimrman???

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #1 Standa M. - vloženo: 06.06.2013 v 07:31:32

    Tohle je jak referát žáka páté třídy. Od prestižního bikovýho serveru bych čekal aspoň nějakou užitečnou informaci. Bohužel tu žádná není :-(

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744