TEST: Apache Rio Grande - SUV zjevení

Česká značka Apache umí nabídnout opravdu širokou škálu jízdních kol a Rio Grande je jedním z těch, které mají ambice představit nový směr...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
TEST: Apache Rio Grande - SUV zjevení

Mluví se o nich jako o e-SUV moderního elektrobikingu. Jde přitom o kola, která mají za cíl nabídnout mix vlastností z naprosto odlišných kategorií jakými jsou horská resp. městská kola.

Tento typ relativně nového typu elektrobiků totiž počítá s tím, že jeho nejčastějším rajonem budou silnice a cyklostezky a jen občas se s nimi jejich majitelé budou chtít vydávat na lesní a polní cesty, případně lehčího terénu.

Současně s tím, kde budou tato kola jezdit, se zde také počítá s tím, že na nich budou jezdit primárně senioři, případně méně technicky zdatní jezdci, kteří nepotřebují plně nastavitelné odpružení či enduro geometrii, ale uvítají spíše pohodlné nasedání a komfortní vzpřímený posez společně s maximální ochranou proti nečistotám a možností bike kdekoli snadno odstavit prostřednictvím stojánku.

Ruku na srdce, představa, že tohle bude někdo chtít tahat po schodech do čtvrtého patra je naprosto lichá, protože tohle kolo v podstatě ani pořádně nejde za co vzít a jak ho přenést. Naopak se ale předpokládá, že majitel je již poměrně dost v elektrosvětě edukovaný a proto požaduje značkový pohon s velkou baterkou od renomovaného výrobce, kterým je v tomto případě Bosch, za který ví, že je potřeba si něco připlatit.

Tolik teoretické představení cílové skupiny a teď se pojďme podívat podrobněji na samotné elektrokolo.

Bytelný rám na první pohled

Rám je zde svařený z hliníkových trubek které jsou obestavěny kolem Bosch integrované baterie a středového elektro pohonu. Nejde přitom o žádný lowcostový model ale o nejsilnější provedení středového pohonu Bosch Performance CX čtvrté generace s točivým momentem 85 Nm, který spolupracuje s baterií o kapacitě 625 Wh. Na řídítkách máte o jeho aktuálním stavu přehled díky Intuvia velkému a velice dobře čitelnému displeji, který doplňuje ovládací multi-tlačítkový ovladač umístěný u levého gripu.

Tvar a geometrie samotného rámu vycházejí spíše z městských modelů o čemž svědčí 69° hlavový a 73° sedlový úhel. Absence horní rámové trubky obrovským způsobem usnadňuje nasedání a sesedání z biku a výrobce samozřejmě garantuje, že pevnost celku je dostatečná díky řádně nadimenzované středové části, v rámci které je uložena pohonná jednotka.

Bike je osazený 27,5" koly, obutými do hrubých MTB plášťů, které jsou jak vpředu tak vzadu kryty robustními širokými hliníkovými blatníky, přičemž ten zadní zastává mimo jiné i nosnou funkci, jelikož je k němu připevněn zadní nosič. Posuvné zadní hliníkové patky nesou sice pouze rychloupínákovou zadní nábu, nicméně evokují možnost pohrávat si smyšlenkou osadit na delší silniční výlety případně větší 700c kola, obutá do užších plášťů, na kterých by to na asfaltu v případě potřeby odsýpalo svižněji.

Kvalitu a svítivost předního světla jsem bohužel neměl možnost otestovat. Na pohled rozhodně nevypadá jako levná chrastítka, která najdete v příbalu některých konkurentů, nicméně skutečnou funkci komentovat nemůžu.

Pokračovat na: Biková specifikace

Seznam stránek článku:

  1. TEST: Apache Rio Grande - SUV zjevení
  2. Biková specifikace
  3. Jízdní "rychlo" dojmy
  4. Fotogalerie
Přečteno - 10576x Tagy: testy apache elektro my2024
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeTEST: Canyon Spectral CF 9
    TEST: Canyon Spectral CF 9
  2. TechnikaFotogalerie: Equator Yasei
    Fotogalerie: Equator Yasei
  3. Testy - RecenzeCanyon Neuron:ONfly - Superhrdina singltreku - jízdní dojmy
    Canyon Neuron:ONfly - Superhrdina singltreku - jízdní dojmy
  4. TechnikaFotogalerie: Qayron Spyro MKIII Q
    Fotogalerie: Qayron Spyro MKIII Q
  5. Testy - RecenzeTEST: Equator Yasei - Titanové opojení
    TEST: Equator Yasei - Titanové opojení
  6. Tech newsYeti SB165 2024 - evoluci nezastavíš
    Yeti SB165 2024 - evoluci nezastavíš

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 rotik - vloženo: 14.12.2023 v 09:23:35

    [2] :-D

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 Honza S. - vloženo: 13.12.2023 v 20:23:48

    odpověď na KrepelkaHonza — #1 To až v silvestrovském speciálu... :-D

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 janusz - vloženo: 13.12.2023 v 14:33:19

    a fotka z jízdy by nebyla? :)

    1. na tento komentář reaguje Honza S. — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744