Válka o ČSC, nebo dohoda o smíru? Bude 4X pohár v roce 2012?

Scénářů, otázek i odpovědí je daleko víc, než skýtá nadpis článku. Seznamte se s některými z nich z úst pánů Póla, Lutovského, Marka, Vlacha a Svobody...

Autor: Petr Bureš
Válka o ČSC, nebo dohoda o smíru? Bude 4X pohár v roce 2012?

Celkem hodně se toho událo během letošního závěru sezony v cyklistické politice. Kdybychom to měli stručně shrnout, tak to začalo letním odvoláním Zdeňka Póla a celé komise MTB (Pól končí a s ním i celá komise MTB) a následným pověřením Petra Marka a Jana Slavíčka aby se starali o reprezentaci do konce letošní sezony s tím, že nová komise MTB bude jmenována v říjnu.

Na základě tohoto překvapivého odvolání se začala formovat a mediálně prezentovat řekněme "skupina odporu" v čele s dvojicí Pól, Lutovský, která začala veřejně pranýřovat jak Petra Marka, tak ČSC potažmo jeho vedoucí představitele a některé konkrétní kroky zejména nově představené poplatky směrované na organizátory velkých závodů (Motivační program prezídia ČSC na pořádání mezinárodních závodů v Čechách - aneb jak oškubat pořadatele.), nebo samotné hospodaření svazu (Rozpočet ČSC na rok 2011 aneb 3+3=5).

Konečně události z posledních několika týdnů hovoří jednak o tom, že za nového šéfa komise MTB byl zpět jmenován její někdejší šéf Petr Marek (Končí bezvládí, šéfem komise MTB je znovu Petr Marek), který již také předložil presidiu návrh na složení nové komise. Její oficiální složení by mělo být potvrzeno presidiem v úterý 11. října. Mezi tím, co Petr Marek dává dohromady členy nové komise MTB, vzniká na popud několika MTB týmů občanské sdružení Česká cyklistická asociace (Nespokojení cyklisté s fungováním ČSC založili ČCA), které v čele s prozativním šéfem Lukášem Vlachem (Merida Biking) chystá svou valnou hromadu, na které by se měla asociace shodnout na hlavních prioritách své činnosti. UCI oznamuje konec světového poháru ve 4X (Světový pohár ve fourcrossu zrušen!).

Tolik ve zkratce sled událostí. Ti, kdož se o dění v cyklistické politice alespoň trochu zajímají, mohli z některých prohlášení nabýt dojmu, že Český svaz cyklistiky reprezentovaný zejména osobou svého sekretáře Slavomíra Svobody okrádá cyklisty a zejména některé disciplíny o peníze, které by jim měly náležet a využívá je ve svůj prospěch. Že zprostředkovatelem zla pocházejícího ze svazu je směrem k bikerům Petr Marek, který se postaral o sesazení Zdeňka Póla a dál hodlá využívat svého vlivu ve svůj vlastní prospěch a nebo naopak, že Pól díky své vlastní tvrdohlavosti a neochotě dělat kompromisy zabil český fourcross. Mnoho prohlášení je co do vulgarismů v podstatě nepublikovatelných a místo toho aby šlo zmíněným lidem o dobrou úroveň závodů a potažmo služeb závodníkům, házejí špínu navzájem sami na sebe místo toho, aby se snažili posunout MTB závody někam dál.

Abyste si mohli udělat aktuální představu o tom jak se k momentální situaci staví všechny strany, požádali jsme o vyjádření k výše uvedeným událostem všechny hlavní aktéry - Zdeňka Póla, Jiřího Lutovského, Petra Marka, Lukáše Vlacha a také Slavomíra Svobodu, sekretáře ČSC.

Přečteno - 35906x Tagy: čsc
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Mistrovství světaCyklistický svátek v Glasgow startuje za dva dny! Na MS se představí 80 Čechů
    Cyklistický svátek v Glasgow startuje za dva dny! Na MS se představí 80 Čechů
  2. OstatníPraha hostila kongres Evropské cyklistické unie
    Praha hostila kongres Evropské cyklistické unie
  3. OstatníBritský svaz cyklistiky podepsal kontroverzní partnerství se společností Shell
    Britský svaz cyklistiky podepsal kontroverzní partnerství se společností Shell
  4. OstatníMísto chrtů velodrom? Praha a ČSC jednají o výstavbě národního cyklistického centra
    Místo chrtů velodrom? Praha a ČSC jednají o výstavbě národního cyklistického centra
  5. OstatníCyklistika je atraktivnější než fotbal i hokej, říká průzkum NSA
    Cyklistika je atraktivnější než fotbal i hokej, říká průzkum NSA
  6. OstatníJak je to s vyjížďkami na kole? Profík by měl zůstat doma, hobík může do lesa
    Jak je to s vyjížďkami na kole? Profík by měl zůstat doma, hobík může do lesa

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #12 Zdeněk Pól - vloženo: 13.10.2011 v 09:34:56

    odpověď na Suchac — #11 Milane, jestli jsi reagoval na příspěvek kpitti, tak na to nemusíš být jasnovidec, stačí mít základní povědomí o struktuře a fungování ČSC.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #11 Suchac - vloženo: 13.10.2011 v 09:26:09

    Ty jsi ale jasnovědec. Běž dělat ministra. Takové by jsme tam potřebovali.

    1. na tento komentář reaguje Zdeněk Pól — #12
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #10 kpitti - vloženo: 13.10.2011 v 08:52:24

    viz dnešní novinka na svazových stránkách: http://www.ceskysvazcyklistiky.cz/clanek/1499_komise-mtb-je-kompletni

    ČSC si pojede podle svých priorit minimálně do roku 2014 a podle toho jak jsou nastaveny hlasy na konferenci tak i zůstane.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #9 Michael Konecny - vloženo: 12.10.2011 v 23:33:55

    odpověď na Frantisek — #3 touché

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #8 BikerX - vloženo: 12.10.2011 v 06:14:07

    odpověď na Petr Čálek — #7 Tak úplně s tebou nesouhlasím, kdo je váš milovanej Sucháč nevím, o to víc je to celý divný, ale ty v tom máš taky trochu hokej.

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #7 Petr Čálek - vloženo: 11.10.2011 v 14:10:55

    Náš milovanej Sucháč nás bude zastupovat u Cyklistickýho svazu:):):):):):):)odpověď na TechTek — #5 Kecy,slovo má ten kdo má práva na Mistráky a tahá prachy ze státu.Po louce vyznačený provázkem se jezdí 90% závodů,bez jakýkoli účasti ČSC.

    1. na tento komentář reaguje BikerX — #8
    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #6 Hasák - vloženo: 11.10.2011 v 14:06:27

    komentář byl smazán

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #5 TechTek - vloženo: 11.10.2011 v 13:06:50

    Cyklisté, akorát si kadíte do vlastního hnízda. Jakmile vám ten poslední sponzor odejde, už žádného dnes neseženete. Zatím to vypadá na hospodskou revoluci. Slovo má vždy ten, kdo sežene peníze. To je realita dnešního dne. Pokud to bude jinak, tak si můžete jít jezdit po louce a trať si vyznačit provázkem. Zadarmo, samozřejmě. Vždycky to bude tak, že někdo bude spokojený a někdo ne.

    1. na tento komentář reaguje Petr Čálek — #7
    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #4 McBlacky - vloženo: 11.10.2011 v 11:24:40

    Dost reálné je, že po pádu Sazky a při zohlednění rozpočtové situace státu to dopadne tak, že státní peníze na MTB budou výrazně osekány. Potom odchod Remoexu bude znamenat utnutí těchto půtek o to kdo komu jak ublížil a kdo bude rozdělovat peníze na co.

    Při počtu jezdců s licencí v ČR to nebude žádná tragedie, akorát se zruší kategorie Elite a závody se budou dobrovolně sdružovat do sérií jak je to nyní, z nichž z jedné časem vykrystalizuje "pohár".

    Je otázkou jestli příchod Remoexu je jen Markova zásluha, pokud ano, tak logicky by měl mít jedno z hlavních slov. Taková je doba, kdo neumí sehnat peníze, bohužel neuspěje. Protože "komunikace" účty ve finále nezaplatí.

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #3 Frantisek - vloženo: 11.10.2011 v 11:11:40

    Nadrazenost ze slov Slavomira Svobody je opravdu zarazejici.

    1. na tento komentář reaguje Michael Konecny — #9
    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #2 BikerX - vloženo: 11.10.2011 v 09:10:28

    Povedenej úvodní obrázek k článku :-) Na mě to teď skoro dělá dojem, že ČSC ani Petr Marek nejsou zas tak špatní, jak někteří říkají, Ale je fakt že do toho moc nevidím. Mýt bývalého elitního silničáře Svoradu za šéfa MTB komise mi sice přijde trochu jako mít kozla zahradníkem, ale na druhou stranu, úspěch v Novém Městě se světovým pohárem by ho mohl pro takovou funkci zplnomocňovat.

    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #1 Zirda - vloženo: 11.10.2011 v 09:06:01

    Děkuji za přínosný článek. Otázky-odpovědi jsou nejlepší možností, jak si čitatel může udělat svůj názor. Komentář závěrem nezasvěcenému také pomůže. Říkám bravo a děkuji.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744