Ascendu 3x3 tříkolka, co vyjede vše

Jestliže jste fanatici na překonávání výškových výšlapů, pak byste měli tuhle věc znát, protože se s ní dá vyjet téměř cokoli...

Autor: Petr Bureš
Foto: Ascendu
Ascendu 3x3 tříkolka, co vyjede vše

Asi by se dalo polemizovat o tom, jestli a jak moc je praktický tento speciální stroj, i o tom, jestli se jedná stále ještě o kolo. Na druhou stranu proč si nerozšířit obzory, že?

Ascendu je speciální horská tříkolka, jejímž posláním je pokořit veškerá myslitelná stoupání, která vás napadnou. Schválně, co vás obvykle zastaví ve výjezdu a donutí slézt z kola a tlačit? Většinou je to ztráta trakce, proklouznutí zadního kola a zastavení. Jindy třeba zase to, že se vám zvedá předek a vy musíte balancovat nad řídítky. Jakmile ale jednou zastavíte, už je většinou v daném místě obtížné se znova rozjet.

Ascendu má recept na všechny uvedené případy. V zásadě jde o kombinaci tří hlavních vlastností, díky kterým dokážete vyjet i opravdu hodně prudká stoupání bez toho, aniž byste museli slézt ze sedla.

Zaprvé, a to je nejdůležitější, jde o stabilní tříkolku, díky které držíte neustále rovnováhu a nemusíte z kola slézat. Flexibilní uložení dvojice předních kol je navrženo tak, aby díky širokému rozsahu křížení náprav dokázalo vyrovnat i velké boční nerovnosti, přičemž o komfort pro ruce se stará pár odpružených vidlic se 100mm zdvihem.

Zadruhé je zde použita speciální geometrie, která spočívá především v extrémně dlouhé zadní stavbě (620-680 mm podle zvolené velikosti). Díky ní se tedy v podstatě nemůže stát, že by se pod vámi kolo mohlo postavit na zadní.

No a konečně zatřetí tu máte kombinaci tradičního řazení 1x12 se speciální malou planetovou převodovkou Schlumpf Drive, integrovanou do klik, která umožní získat dvakrát lehčí převod, než máte běžně k dispozici u 1x12 převodů. Díky tomu můžete v podstatě točit klikami do absolutního zblbnutí a udržovat tím rychlost jen kolem 1-2 km/hod.

Ascendu to vzalo vše i poměrně vědeckou cestou a změřilo různé výkony potřebné pro zdolání různě obtížných stoupání a vše dalo do následující tabulky.

Projekt je postavený na ocelovém rámu, který se snaží počítat i s případnou dopravou autem. K tomuto účelu má relativně snadno demontovatelnou přední část, aby se dal složit do kufru většího auta. Na střešní nosič ho totiž jen tak nedáte, jednak kvůli jeho větší váze, hodně přes 20 kg, jednak kvůli širokému rozchodu předních kol.

Zajímavý je také koncept dvojitých řídítek. Ten je postavený celkem logicky na specifické jízdní poloze. Ve strmých stoupáních tak využíváte spodní široká řídítka, zatímco ve sjezdech se hodí vyšší úchop, jehož přesnou pozici si navíc můžete regulovat díky stavitelnému představci.

V nabídce jsou dvě verze biku s různě širokými zadními plášti. Subtilnější z nich počítá se superboost osou širokou 157 mm, díky které se do rámu vejde 3" plášť. Druhé provedení nese označení fatbike, využívá 197mm osu a umí pojmout až 4,8" pneumatiku. Lehce absurdní jsou také ceny. Za kompletní bike včetně dvou vidlic a speciálních klik dáte v přepočtu 260 tisíc, za samotný ocelový rám pak zhruba 130 tisíc.

Pokud by vás zajímalo více podrobností, zde je odkaz na španělského výrobce www.ascendubikes.com.

Přečteno - 12319x Tagy: fatbike tech2020 ascendu
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. DoplňkyTeleskopické sedlovky 9point8 mají nové "erko"
    Teleskopické sedlovky 9point8 mají nové "erko"
  2. TechnikaFotogalerie: Trek Remedy & Rail
    Fotogalerie: Trek Remedy & Rail
  3. TechnikaFotogalerie: Trek Domane SLR eTap ProjectOne
    Fotogalerie: Trek Domane SLR eTap ProjectOne
  4. PreviewTrek Domane SLR 9 - gravel pro silničáře
    Trek Domane SLR 9 - gravel pro silničáře
  5. TechnikaFotogalerie: Lapierre Zesty AM 8.0
    Fotogalerie: Lapierre Zesty AM 8.0
  6. PreviewLapierre Zesty AM 8.0 FIT
    Lapierre Zesty AM 8.0 FIT

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #6 Hazoš - vloženo: 02.01.2021 v 20:50:44

    odpověď na Honza S. — #4 mrkni na to video, ten úchyl nemá pud sebezáchovy :D

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #5 trance28 - vloženo: 29.12.2020 v 19:14:34

    odpověď na Honza S. — #4 veci, ktery popisujes, se s tim nedelaji... A dolu musis idealne po ceste pro auta, protoze na singl se nevejdes... :-)

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #4 Honza S. - vloženo: 29.12.2020 v 12:50:54

    Já bych to asi ani nebral jako jako silvestrovský vtip.Nějak si neumím představit, jak to zvedám na zadní, abych přejel třeba nějaký vyšší šutr, kořen nebo tak něco. Když by přišel nějaký terénní zlom, tak to taky díky té délce zůstane hned někde viset... No a pak je tu ta poslední, ale nejzásadnější otázka, na kterou jsem nikde nenašel odpověď. Když s tím údajně vyjedu kdejaký nesmysl, jak se s tím dostanu dolů? :-)

    1. na tento komentář reaguje trance28 — #5
    2. na tento komentář reaguje Hazoš — #6
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #3 petan - vloženo: 29.12.2020 v 05:18:19

    odpověď na rotik — #2 Jojo nechávali jsme si to jako "perlu" do tohoto období, protože souhlasím, že je to velkej úlet s jen hodně omezenou cílovou skupinou. Docela by mě zajímalo kolik předobjednávek na tuhle věc hoši shromáždí.

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #2 rotik - vloženo: 28.12.2020 v 17:03:54

    To snad mělo vyjít až na Silvestra, ne?

    Boha, doufám, že se tohoto nedočkáme ještě v motorizované verzi. Ještě by tu vznikla rubrika pro e-tříkolky

    1. na tento komentář reaguje petan — #3
    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #1 Hazoš - vloženo: 28.12.2020 v 10:25:16

    Tak to je drsná retardace 😂😂

    Nechci věřit tomu, že to není jen joke 🙈

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744