Cannondale představil superzávodní hardtail F-Si

Lehčí, tužší a velmi hravý. Takový je nový 29" hardtail F-Si pro závodní cross country ...

Autor: Jan Němec
Cannondale představil superzávodní hardtail F-Si

Pozorné oči si jistě minulý týden v Novém Městě všimly svítivě zelených biků, které sedlal Marco Aurelio Fontana, Manuel Fumic nebo Anton Cooper. Co bylo na Vysočině tajné, je v Albstadtu jasné: oficiálně byla představena nová cross country zbraň Cannondale Factory Teamu. Ostrý hardtail F-Si.

Ve čtvrtek večer byla na romantickém hradě Hohenzollern novinka představena novinářům. V pantoflích samozřejmě a za účasti členů týmu.

Je jasné, že za váhou už se přední vývojáři bicyklů honit nějakou dobu nebudou. Dosáhli současného maxima. Soustředí se na vylepšení jízdních vlastností. Zejména pro dnešní, moderní XCO okruhy, které jsou neuvěřitelně technické s krátkými kopci. "Od našich závodníků máme podnětné připomínky, proto je tu nový bike, na kterém mají velký podíl. F-Si je pro ortodoxní vyznavače cross country strojů, kteří hledají lepší ovladatelnost a vyšší efektivitu," začal Bob Burbank, globální manažer Cannondalu. "K novému modelu F-Si přistupovali jako k celku, uplatnili jsme naši Systémovou integraci...." Pěkně řečeno, že? Ale co to znamená?

V Cannondalu přišli hned s několika dalšími inovacemi pro tento bike: nová vidlice Lefty 2.0, středové složení BB30, Hollowgram kliky, nová sedlovka Save 2 a v první řadě nový rám s novou geometrií a materiály. Výsledkem je bike se System integration přímo v názvu. Má vrátit jezdci pocit ovladatelnosti z 26" kol a přitom si zachovat prostupnost twentynineru. Rozměr 650b vidí Cannondale v této kategorii jako zbytečný. 

Výraznou změnou v geometrii, která má činit bike superhravým, je předsunutí osy vidlice o 55 milimetrů v kombinaci s hlavovým úhlem 69,5 stupně. Snížila se rovněž rozteč dvojkorunky ze 134 mm na 97 mm, to je na první pohled patrné na nízké hlavě. Nová Leftyna 2.0 vychází ze svého enduro bratříčka Super Max, jen chod je snížen na 100 mm. Další navýšení tuhosti získala masívní vidlice rozšířením průměru na 44 mm. Lockout se dá ovládat buď čudlem na vidlici, nebo hydraulikou na řidítkách. V útrobách najdeme také nové tlumení s lepším průtokem oleje a větší vzduchovou komoru. 

"Zlomená" sedlovka Save 2 zase zaručuje větší pohodlí pro naše zadnice a navíc byla odlehčena o 50 gramů. 

Co je ovšem na kole nejzajímavější, je rám. Na první pohled upoutá už zmíněná nízká hlava. Při podrobnějším průzkumu pak zjistíte, že inženýři v Cannondalu si výrazně pohráli i se zadní stavbou. Ta se pyšní délkou jen 429 milimetry, což je (prý) nejkratší zadní stavba na 29" kole. Dosáhli toho tak, že celou zadní stavbou posunuli o 6 mm doprava (a tím pádem také převodníky). Zadní kolo tak má větší tuhost díky totožným silám na obou stranách kola a stejně napnutým drátům. Ano, mohlo by se zdát, že bita bude průchodnost kola, ale ta se naopak zvětšila. Udává se, že se snadno vleze i největší rozměr 2,3 palce... Váha bikera potom daleko více zatěžuje zadní kolo a tím pádem má výrazně lepší trakci do prudkých brdků.
Pevná osa chybí. Podle konstruktéra Petera Denka pro ni na hardtailu není důvod - tuhosti nepřidá, jen je těžší a složitější při výměně kola. Stejně tak jde Cannondale proti proudu i s externě vedenými bovdeny a hadicemi - to kvůli váze i snadnější výměně. Hmotnost rámu se sedlovou objímkou a úchyty na bovdeny je 1020 gramů. 

V neposlední řadě si tvůrci nové závodní zbraně pohráli i s materiály, respektive s materiálem. Karbonový rám není pouze z High Modulus vláken, přidána byla vlákna Ballistec. Ta byla původně vyvinuta pro armádu, jsou ultra pevná a odolná, vyrábějí se z nich například baseballové pálky. Oproti High modulus vláknům jsou tak daleko odolnější k praskání, celek je pak dle výsledků nej, nej, nej.... Taková jsou fakta, až čas a tvrdé závodní nasazení ukáže, jestli je tomu opravdu tak.

Dva nejvyšší modely Cannondale F-Si 29 Carbon Black Inc a F-Si 29 Carbon Team jsou osazeny zbrusu novou generací ráfků ENVE, která byla představena před necelým měsícem. Jedná se o kompletně přepracovanou, druhou generaci ráfků pod názvem M serie. Dělají se čtyři typy dle způsobu použití, ty, co jsou na novém "efesíčku", jsou závodní XCO M50, na černém krasavci v kombinaci s nábami Chris King, teamová verze je na DT Swiss.

O ráfcích Enve připravujeme samostatný článek....

Rám je též připraven na osazení novým Shimanem XTR Di2, tzn. příprava vedení kabeláže a umístění baterie. Právě ve specifikaci s "elektrikou" bude černý fešák.

Novinka 2015 se bude prodávat ve čtyřech modelových řadách: F-Si 29 Carbon Black Inc., F-Si 29 Carbon Team, F-Si 29 Carbon 1 a F-Si 29 Carbon 2. Dodávány budou 4 velikosti S, M, L a XL.

Cannondale F-Si v sobě snoubí ideální vlastnosti šestadvacítek a devětadvacítek, nebojí se jej nazývat nejlepším hardtailem současnosti.... Sami jsme zvědaví, jak pomůže členům továrního týmu k lepším výkonům. Nám smrtelníkům bude k dispozici během srpna, zatím ovšem za neznámou cenu.

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Cannondale představil superzávodní hardtail F-Si
  2. Fotogalerie
  3. Videa
Přečteno - 29545x Tagy: xc cannondale f-si
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Týmy a klubyCannondale Factory představil nový design dresů a kol
    Cannondale Factory představil nový design dresů a kol
  2. TechnikaFotogalerie: Cannondale Scalpel 2024
    Fotogalerie: Cannondale Scalpel 2024
  3. Tech newsCannondale přidává novému Scalpelu zdvih i rychlost
    Cannondale přidává novému Scalpelu zdvih i rychlost
  4. Tech newsJede nový Cannondale Scalpel na Cape Epic?
    Jede nový Cannondale Scalpel na Cape Epic?
  5. TechnikaFotogalerie: Cannondale Moterra SL 2024
    Fotogalerie: Cannondale Moterra SL 2024
  6. Tech newsCannondale představuje lehký, ale výkonný ebike Moterra SL
    Cannondale představuje lehký, ale výkonný ebike Moterra SL

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #14 Ticho - vloženo: 04.06.2014 v 16:57:08

    To sem dostal čočku teda.. :) Každopádně je to tedy tak, jak jsem si myslel, náboj kola je posunut a pak je to kompenzováno "centrováním" mimo střed. Tzn. první neznalý servisák, který to dostane do ruky se na majiteli popase, jak to, že u velkého C neumí centrovat kola doprostřed.. :D

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #13 Pepax - vloženo: 03.06.2014 v 14:16:03

    To je fajn, že na to inženýři v Cann také přišli, že vyspělejší konkurence už 2 roky používá zadní stavbu 429mm a směle se tím teď začali chlubit, že jsou NEJ! :))) viz. rc=429mm zde http://www.bmc-racing.com/int-en/bikes/mountainbike/platform/xc_29/teamelite/te01_29/xtr/

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #12 Stanislav.Jirak - vloženo: 03.06.2014 v 13:39:47

    Posun o 6 mm se mi jeví jako komplikace pro prodejce i uživatele. Jestli doposud platilo, že přední kolo muselo mít u lefty vidlice speciální náboj a zadní bylo standardní, tak u nového flash i zadní kolo není běžně vyplétáno. Takže další věc, kterou člověk bude muset mít majitel na paměti. U toho středu by mi to také zajímalo. Třeba jen posunuli domeček taky o 6 mm vpravo, jestli bylo kde brát. :) Mno a na rychlost biků to žádný "dechberoucí" vliv nemá, dle výsledků Fontany a Fumiče v NMNM a Albstadt. :)

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #11 midlander - vloženo: 03.06.2014 v 12:24:54

    A jak je to vyosení řešeno u středu? Pokud je pila 6 mm doprava, je střed o 1,2 cm širší?

    Trochu si řikám, jestli náhodou konstruktéři nevyrábějí problém tam, kde není. Co konkrétně to rovnoměrné napětí drátů přinese? Úsporu hmotnosti, citelně vyšší tuhost? Nevznikne zas problém v tom, že je zadní stavba asymetrická?

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #10 Ušák - vloženo: 03.06.2014 v 11:33:25

    odpověď na Tina — #9 Tak to se omlouvám ;) nenapadlo mě to přepočítat..:D odhadem sem si řekl že to sedí..i tak je to slušná hodnota na 29"

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #9 Tina - vloženo: 03.06.2014 v 11:23:08

    odpověď na Ušák — #6 Banshee síce uvádza dĺžku zadnej stavby 16,9" (427mm) avšak amíci nedokážu asi prepočítať túto hodnotu na metrický systém. 16,9" x 2,54 = 429,26mm :D

    1. na tento komentář reaguje Ušák — #10
    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #8 Tina - vloženo: 03.06.2014 v 11:18:31

    odpověď na Ticho — #1 Čo je na tom nepochopiteľného? Zadné kolo je bude vycentrované o 6mm doľava mimo stred. V ráme potom bude kolo na stred so sedlovkou pretože zadná stavba je vyosená o 6mm doprava. Ak by si dal do tohto rámu iné zadné kolo vycentrované na stred tak bude o 6mm vpravo a teda bude robiť 2 stopy.

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #7 panzdenda - vloženo: 03.06.2014 v 08:37:16

    Na tom Banshee jsem měl tu čest se projet. Na crosscoutry to moc není, ve strmých stojkách se zvedá (zřejmě vlivem krátké zadní stavby) na zadní jako kůň :-).

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #6 Ušák - vloženo: 03.06.2014 v 08:03:42

    Jen tak pro zajímavost, Banshee Paradox uvádí délku zadní stavby 427mm zatím nejkratší co jsem u 29" viděl..;)

    1. na tento komentář reaguje Tina — #9
    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #5 xtrail - vloženo: 02.06.2014 v 21:29:53

    odpověď na Sobys — #4 Pokud někdo napíše článek, kde je tolik chyb, je nutno na ně upozornit. Tady je to ale bohužel jev častý. Když už je někdo pologramotný a veřejně píše články, měl by si najmout korektora! Jen si říkám, jestli to dovozci Cannondale nevadí, že jim napíšou o kole s tolika hrubkama.

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #4 Sobys - vloženo: 02.06.2014 v 20:08:05

    To Ticho: Děláš chytrýho a upozorňuješ na chyby a sám máš problém pochopit jednoduchý text. V článku se píše o vyosení ramene zadní stavby, ne zadního kola.

    1. na tento komentář reaguje xtrail — #5
    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #3 lukas.burda - vloženo: 02.06.2014 v 20:06:43

    sedlove trubky, preklep

    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #2 lukas.burda - vloženo: 02.06.2014 v 20:06:18

    odpověď na Ticho — #1 neni to znazorneny primo na obrazku na 1 strane - rafek je vycentrovany jak u Flashe tak u F-Si na stred ramove trubky takze to je porad jednostope kolo :)

    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #1 Ticho - vloženo: 02.06.2014 v 16:54:14

    Teda, nevim, jestli jste měli v krvi ještě nějaké promile, když jste tohle psali, ale co je tohle za výtvor? "Ano, mohli by se zdát, že byta bude průchodnost kola, ale ta se naopak zvětšila". Hrubek a překlepů je v článku na můj vkus docela hodně, ale tahle věta mě teda dorazila.

    Abych taky řekl něco k věci. Neprojeví se to vyosení zadního kola tím, že se z toho stane tzv. dvoustopé kolo? Stejně tak při centrování, budeme odteď kolo centrovat mimo střed? Možná se o všechno postará rám a kolo je klasicky na střed, nějak mi to ale není úplně jasné.

    1. na tento komentář reaguje lukas.burda — #2
    2. na tento komentář reaguje Tina — #8
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744