Carbon Team zahajuje v Portugalsku sériovou výrobu karbonových rámů

Továrna, do které investovalo několik renomovaných firem a která vyrostla jako nový projekt na zelené louce, rozjíždí výrobu...

Autor: Petr Bureš
Foto: Carbon Team, Jo Beckendorrff
Carbon Team zahajuje v Portugalsku sériovou výrobu karbonových rámů

Když jsme v březnu loňského roku informovali o tom, že se v Portugalsku chystá velká výrobní linka na karbonové rámy s velice ambiciózními plány rozjet do roka výrobu, kladlo si mnoho lidí otázku, zdali je tento plán, navíc v covidové době, reálný. Odpověď nyní přichází přímo z Portugalska. Ano, plán reálný byl, svůj slib plníme a začínáme vyrábět.

Portugalsko investuje miliony do továrny na karbonové rámy

Připomeňme si ještě v krátkosti genezi celého projektu. Výrobci Rodi Rims, Miranda a Ciclo Fapril loni v březnu spojily své síly s německým Bike Ahead Composites a Tchajwanským Art Collection, aby byla s počáteční investicí 8,4 milionu EUR (215 mil. Kč) postavena továrna o rozloze 9 000 metrů čtverečních. K jejímu oficiálnímu otevření došlo již loni v červenci.


Generální ředitel Carbon Team Emre Ozgunes (vlevo) s generálním ředitelem Ciclo Fapril a akcionářem Carbon Teamu Vitalem Almeidou (vpravo)



Nová továrna se sídlem v průmyslové zóně Campia poblíž Vouzely se nachází 30 km severovýchodně od Águedy. Proč v Campii a ne v Águedě? "Jedním z důvodů jsou zaměstnanci. V Águedě bylo těžké najít zaměstnance. Tady je to jednodušší," vysvětluje generální manažer Carbon Team Emre Ozgunes, který se narodil v Turecku, ale dvacet let žije a pracuje v Portugalsku.

S projektem Carbon Team Emre Ozgunese zaujal úkol, vybudovat něco virtuálně od nuly: "Carbon Team byl oficiálně založen již v roce 2018. Továrna byla budována od roku 2019 a to jsem do ní já nastoupil. Na konci roku 2020 jsme začali s prvním rámovým projektem ve spolupráci s All Ahead Composites. Od té doby jsme vyrobili bezmála 500 karbonových rámů a vidlic s tím, že všechny formy, potřebné pro výrobu těchto rámů, byly vyrobeny tady v Portugalsku," popisuje Emre Ozgunes.

Celokarbonový hardtail rám Carbon Team váží pouhých 775 gramů (pro velikost rámu M) a je již certifikován německým zkušebním institutem EFBE. Ozgunes vysvětluje jeho další specifika: "Největší rozdíl oproti většině karbonových rámů z Dálného východu je v tom, že se jedná skutečně o monokokový rám. V našem výrobním procesu se nepoužívá žádné lepidlo. Kvalita povrchu je tak dobrá, že se konečná úprava stává menším problémem. Záměrně jsme vypustili lakovnu, ale pokud na tom zákazník trvá, může si samozřejmě objednat jakýkoli barevný celolak.

Loni bylo zahájeno několik projektů na nové rámové platformy ve spolupráci s prvními dodavateli kol. Je mezi nimi například i celoodpružený karbonový rám pro elektrokola. První karbonové silniční rámy jsou v plánu později a už nyní zvažujeme také výrobu karbonových klik a kol. "Vždyť s jedním z našich akcionářů firmou Rodi máme za sebou špičkového výrobce zapletených kol," říká Ozgunes.

Aktuální plány a výhled do budoucna

Pro rok 2022 Carbon Team očekává roční produkci 3 500 kusů rámů. Do roku 2023 je v plánu zvýšit tento počet na 10 000 rámů. A při pohledu do roku 2024 hovoří výkonný ředitel Carbon Team o 25 000 kusech a 120 zaměstnancích, což byl také původní plán firmy komunikovaný od loňského roku. Horní hranice kapacity továrny má být přitom dokonce až 55 000 kusů. Toho by mohlo být dosaženo již v roce 2025. Pokud by poptávka přesáhla i tuto hranici, je firma připravena, protože pozemek, na kterém se továrna nachází, může snadno pojmout rozšíření výrobních prostor o dalších přibližně 7 000 metrů čtverečních.

Carbon Team se od počátku považuje za čistě smluvního OEM výrobce "To je to, na co se zaměříme. Chceme přivést výrobu karbonových rámů zpět do Evropy ve větším měřítku." Klíčovými trhy jsou Německo a Itálie následované Švýcarskem, Francií a Španělskem. K dnešnímu dni má Carbon Team čtyři klienty. K nim se připojuje pět dalších zákazníků, kteří nakupují menší množství rámů s otevřenou formou. V podobném duchu ostatně funguje většina výrobců rámů na Dálném východě.

Na začátku listopadu 2021 zaměstnával Carbon Team pouhých 25 lidí. "Loni v březnu jsme byli jen tři!" směje se Ozgunes. Celkově jeho firma spoléhá na výrobní linku s rozsáhlou automatizací pro sériovou výrobu. Podle generálního ředitele All Ahead Composites Christiana Gemperleina to ve skutečnosti šetří náklady. Říká, že je to všechno otázka množství. Množství, kterých jeho malá továrna ve Veitshöchheimu poblíž Würzburgu nikdy nemůže dosáhnout. Výrobní odbornost jeho společnosti nyní využívá také Carbon Team. V Portugalsku se používají prepreg vlákna společnosti All Ahead Composites. Ty jsou řezána na míru CNC stroji. Nařezaná karbonová vlákna se vloží do forem, které se následně umístí do jedné z pěti plynotěsných tlakových nádob s kapacitou devíti rámů, ve kterých se rámy následně pečou po dobu tří hodin. "Přesný proces a míra automatizace, který používáme, je naším tajemstvím a know how," dodává Ozgunes.

Klíčovým slovem pro Carbon Team je sledovatelnost a precizní kontrola kvality, která je velice důležitá nejen v prémiovém cyklistickém segmentu. Během výrobního procesu dostane unikátní QR kód každý uhlíkový plát. Je to snadno proveditelné, protože proces výroby monokoku v Campii vyžaduje výrazně méně uhlíkových vrstev, potažmo dílů ve srovnání s běžnými asijskými výrobami. Pokud by tedy někdy nastal problém, Carbon Team dokáže vše zpětně přesně vysledovat právě pomocí těchto QR kódů. Zaměstnanci se učí postupy, jak vkládat uhlíkové vrstvy do forem. Pokud se vyskytnou nějaké otázky, každý zaměstnanec má svůj vlastní tablet, takže si může vyhledat odpověď nebo v případě potřeby požádat o osobní pomoc. "V závislosti na problému, který se objeví, přichází příslušný specialista, aby jej vyřešil," říká Ozgunes.

Přečteno - 8313x Tagy: business carbon team
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ServisOpatrný optimismus - naznačují výsledky ze 4Q/2023
    Opatrný optimismus - naznačují výsledky ze 4Q/2023
  2. ServisVista Outdoor pokračuje v konsolidaci své sportovní divize Revelyst
    Vista Outdoor pokračuje v konsolidaci své sportovní divize Revelyst
  3. ServisDecathlon spustil aplikaci pro Apple Vision Pro
    Decathlon spustil aplikaci pro Apple Vision Pro
  4. ServisSchwalbe konsoliduje veškerou výrobu do Vietnamu
    Schwalbe konsoliduje veškerou výrobu do Vietnamu
  5. ServisProdeje ebiků klesly, pánem situace jsou spotřebitelé  
    Prodeje ebiků klesly, pánem situace jsou spotřebitelé  
  6. ServisScotts Sports řeší finanční problémy půjčkou 4 miliard korun
    Scotts Sports řeší finanční problémy půjčkou 4 miliard korun

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Smejči - vloženo: 13.01.2022 v 09:25:59

    Moc pěkný počin. Ví se už kdo jsou oni zmínění 4 klienti? Které to jsou značky?

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744