Petra radí: Které potraviny jíst a kterých se vyvarovat?

Další článek z pera Petry Ježkové, manželky bikera Václava Ježka a výživové poradkyně, prozradí, co se u Ježků doma jí a co je naopak zakázáno...

Autor: Petra Ježková
Petra radí: Které potraviny jíst a kterých se vyvarovat?

V prvním díle seriálu Vliv stravy na zdraví a sportovní výkon jsme si shrnuli pár základních tipů, jak se správně stravovat (čtěte zde). V dnešním příspěvku popíši, co konkrétně jíme, a z našeho jídelníčku si pak můžete odvodit, kterým potravinám dáváme přednost, které omezujeme a které nejíme vůbec. Je mnoho kriterií, dle kterých se člověk stravuje. U nás je na prvním místě to, aby byla strava zdravá, na druhém místě to, aby vyhovovala výživě sportovců, a na třetím, aby byla energeticky vyvážená.

Snídaně: to je jednoduché - kaše. Střídáme kaši jáhlovou, rýžovou, kukuřičnou, ovesnou a všelijak je kombinujeme. Obvykle připravujeme každé ráno dva druhy. Vaříme ji v mléce (kravském či rýžovém) zředěném vodou. Kaši snídá celá rodina dennodenně už rok a půl a každé ráno se na ni těšíme.

Svačina: děti obvykle svačí doma upečený celozrnný chléb se sýrem a porci ovoce, Venda je dopoledne na tréninku, takže doplňuje energii „traťovkami"- poslední dobou jsou to doma upečené ovesné tyčinky, já si dám porci sušeného ovoce.

Oběd: děti se nají ve školní jídelně, Venda a já si obvykle dáváme celozrnné (většinou bezlepkové) těstoviny, rýži, jáhly, quinou, luštěniny, či brambory a k tomu jednou až dvakrát týdně porci masa (hovězí či kuřecí, vždy v bio kvalitě), či tofu, tempeh nebo sýr (převážně ovčí).

Odpolední svačina: děti a Venda obvykle sní domácí bílý jogurt, nebo porci sušeného ovoce (ne toho proslazeného, „éčkového"), nebo domácí pečivo (amarantová bábovka, celozrnná vánočka,...) já si dám porci semínek či ořechů.

Večeře: upřednostňujeme teplé večeře, tedy celozrnné palačinky se sýrem či zelím, těstoviny s rajčatovou omáčkou, kukuřičné placky, restovanou zeleninu, polévky,...

Několikrát jsem zmínila slovo „domácí", ať už chléb, jogurty, tyčinky,...ano, v kuchyni strávíme mnoho času. Vaříme všichni, i děti. Devítiletý Véna bez problémů ráno uvaří sobě a bráchovi kaši, dvanáctiletý Tom v pohodě večer připraví palačinky či třeba dušenou špaldu s restovanými jablky. Venda, stejně jako většina cyklistů, umí vařit. Minimálně stejně dobře jako já. Pokud chcete kvalitně a zdravě jíst, je to časově náročnější, než žít z polotovarů, instantních jídel či dokonce „hotovek" z mrazáku či v plechovce. Je to otázka priorit. Proto jsme si také koupili třeba obilný mlýnek a meleme si zrno na kaši, aby bylo vždy čerstvé. A abychom nemuseli kupovat bílou mouku, ale měli vždy svou, celozrnnou. A z té si pak upečeme chléb, bábovku, páj,...

Komerční jogurty také jíst nechceme, tak si je připravíme v jogurtovači ( a víme, že v nich je opravdu pouze mléko), stejně tak si upečeme traťovky" na tréninky či závody a víme, že nejsou plné „éček", cukru a nejlacinějšího tuku, v létě si nasušíme ovoce....vlastně když nejsme v práci (škole), nebo na tréninku, tak se naše rodina většinou zabývá vařením či něčím, co s vařením či jídlem souvisí. Ale pro nás to má smysl a baví nás to.

Shrnu-li to, snažíme se jíst jídlo připravené z primárních surovin, ty jsou většinou v bio kvalitě, minimálmě bez „éček" (otázkou „éček" a bio kvalitou se budu zabývat v dalším díle). Výrobky z bílé mouky z 99 % nejíme, stejně tak jako uzeniny či bílý cukr a výrobky z něj. Pokud pečeme sladké, tak vždy s minimálním množstvím cukru (hnědého řepného či třtinového). Upřednostňujeme bezlepkové potraviny. Kluci byli v dětství na lepek alergičtí, a i když dnes už lepek jíst můžou, tak jím jejich organizmus zbytečně nezatěžujeme. Venda lepek také výrazně omezil, u mě je bezlepková a bezmléčná dieta nutnost. Při tomto způsobu stravování je složitější se někde najíst mimo domov a tak pokud někam vyrážíme, máme připraveno své jídlo.

Komu to připadá nereálné, tak věřte, že to jde a není to až tak velký problém. Jen si to člověk musí srovnat v hlavě. Zamyslet se nad tím, jestli chce stravou zlepšit své zdraví, svůj sportovní výkon, zhubnout,...A jestli to stojí za to,aby změnil svůj pohodlný způsob stravování a vyměnil ho za trochu složitější a časově náročnější a změnil tak vlastně i svůj pohled na svět a způsob života. A pokud to teď zní moc filozoficky tak veřte, že jsme obyčejná rodina, kluci občas jedí sladkosti, Václav si dá občas pivo či pizzu, nevyčítáme si, že kvůli našemu biomasu zemřela zase jedna „bio" kráva,...

 

Přečteno - 30013x Tagy: výživa
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Trénink a fitnessAlltraining Cycling Academy - strava /nikoli Strava/
    Alltraining Cycling Academy - strava /nikoli Strava/
  2. Trénink a fitnessAby se jelo v pohodě, bez křečí v nohách i žaludku...
    Aby se jelo v pohodě, bez křečí v nohách i žaludku...
  3. Trénink a fitnessWinforce, sportovní výživa ze Švýcarska
    Winforce, sportovní výživa ze Švýcarska
  4. DoplňkyPředstavujeme: výživa Probar
    Představujeme: výživa Probar
  5. OstatníNa dovolenou nebo závody s Expres Menu
    Na dovolenou nebo závody s Expres Menu
  6. Trénink a fitnessGU - gelový průkopník
    GU - gelový průkopník

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #49 BBaRR - vloženo: 07.05.2014 v 14:25:47

    odpověď na rider.mad — #48 Myslím, že by se zpomalil. Není ideologický vegetarián. Tzn, že má zcela jistě moc dobře vyzkoušené co mu dělá a nedělá dobře. Cpát se masem od rána do večera mu evidentně dobře nedělá, jinak by se tak stravoval.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #48 rider.mad - vloženo: 07.05.2014 v 11:53:35

    Me by jen zajimalo, o kolik by Ježek zrychlil, kdyby se stravoval normalne..jeden kamarad dostava zde doporuceny jidelnicek doma taky, ale jakmile ma moznost dava si maso...nejlepe hovezi panenku..

    1. na tento komentář reaguje BBaRR — #49
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #47 BBaRR - vloženo: 07.05.2014 v 11:21:24

    odpověď na xtrail — #46 No já myslím, že autorka článku udělala chybu, že se vůbec do diskuze vyjadřovala a je nanejvýš dobře, že s tím rychle skončilo. Asi ji došlo, že to nemá smysl.

    Nikdo ti neradí co a jak máš jíst, takže tě kvalifikace autorky zajímat nemusí. Až si u ní zaplatíš poradenství pak se zajímej o její kvalifikaci. Zatím jenom dost hloupě plácáš. Když se ti článek nelíbí tak ho nečti, a neplácej tady o tom další x dní.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #46 xtrail - vloženo: 07.05.2014 v 10:56:44

    odpověď na panzdenda — #43 Nechte ho žít. Jsem rád, že mě ohodnotil:-) Ale mě pořád spíš vrtá hlavou ta kvalifikace a praxe výživové poradkyně Petry. Opravdu bych rád věděl, kdo mě tu radí co a jak mám jíst. Snad se této informace dočkám. Je zvláštní, že se tu ozvala na začátku, ale pokud po ní někdo chce tuto seriózní informaci, tak místo toho, aby to sdělila, tak mlčí. Ale minimálně to má sdělit redakce MTBS na začátku seriálu, kdo tu radí. Je to opravdu divné.

    1. na tento komentář reaguje BBaRR — #47
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #45 trance28 - vloženo: 07.05.2014 v 09:30:18

    odpověď na panzdenda — #43 ja bych to zase tak neprozival.... :)

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #44 trance28 - vloženo: 07.05.2014 v 09:28:55

    odpověď na xtrail — #39 tak jsem to pochopil dobre,jen jsem si tim nebyl jistej :)

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #43 panzdenda - vloženo: 07.05.2014 v 08:56:25

    odpověď na kamihanen — #42 Zejména kvůli takovým agresivním diskutérům jako je pan Kamihanen, kteří druhým bezostyšně nadávají, byla zavedena povinná registrace. Jak vidíme, zbytečně. Zajímalo by mě, zda s tím redakce bude něco dělat a podobné lidi, kteří nectí pravidla slušné diskuze nějakým způsobem eliminovat.

    1. na tento komentář reaguje trance28 — #45
    2. na tento komentář reaguje xtrail — #46
    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #42 kamihanen - vloženo: 07.05.2014 v 05:53:03

    odpověď na xtrail — #39 ty budes dobrej kus debila

    1. na tento komentář reaguje panzdenda — #43
    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #41 BigMuzzy - vloženo: 06.05.2014 v 13:06:44

    odpověď na xtrail — #36 Autorka komentáře nám ve svém příspěvku sděluje že utrpěla i jakési vzdělání, tak jistě může utrpět ještě jednou. Když už se nic přínosného nedozvěděla ze článku, najde alespoň něco v diskuzi.

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #40 capo - vloženo: 06.05.2014 v 12:16:13

    Pevně doufám (a oroduji za to), že se v nějakém z příštích článků objeví recepty pro zmiňované traťovky. To mě velmi zajímá. Též by mě zajímaly větší detaily o pečení bezlepkových chlebů, pokud tedy něco takového praktikujete?

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #39 xtrail - vloženo: 06.05.2014 v 11:42:19

    odpověď na trance28 — #37 Chce nám sdělit, že mu máme poslat naše fotky, aby si je mohl doma pověsit nad postel. Možná na nich máme být nazí :-)

    1. na tento komentář reaguje kamihanen — #42
    2. na tento komentář reaguje trance28 — #44
    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #38 BBaRR - vloženo: 06.05.2014 v 10:15:29

    Poselství je jasné, a jde s trendem. Prostě jít kvalitní věci, obiloviny, vařit ze základních surovin co nejméně průmyslově zpracovaných. Maso v minimální míře, žádné jedy typu salám, klobása atd. Skutečně se takto může stravovat každý, kdo říká že na to nemá čas, tak lže a vymlouvá se. Je to otázka priorit. Zase tak časově náročné to není.

    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #37 trance28 - vloženo: 06.05.2014 v 10:02:00

    odpověď na kamihanen — #35 a co ze jsi nam to vlastne chtel sdelit?:)

    1. na tento komentář reaguje xtrail — #39
    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #36 xtrail - vloženo: 06.05.2014 v 09:24:13

    odpověď na BigMuzzy — #32 nebuď dítě, pokud nejsi dítě. Udělala chybu, no. A že tu je v každém článku několik pravopisných chyb a často těžkých hrubek ti nevadí?

    1. na tento komentář reaguje BigMuzzy — #41
    odpověz na tento komentář
  15. avatar
    #35 kamihanen - vloženo: 05.05.2014 v 17:23:43

    odpověď na xtrail — #34 jo a pro vsechny jizlive hnidopichy,,prectete si clanek poradne zkuste pochopit podstatu.nikomu se tam nic nevnucuje pouze dava priklad jak se stravuje rodina cyklisticke legendy.muzete klidne prilozit sve fotky veky a vysledky,borci

    1. na tento komentář reaguje trance28 — #37
    odpověz na tento komentář
  16. avatar
    #34 xtrail - vloženo: 05.05.2014 v 16:50:27

    odpověď na kamihanen — #33 Ohodnotil ses opravdu upřímně? :-)

    1. na tento komentář reaguje kamihanen — #35
    odpověz na tento komentář
  17. avatar
    #33 kamihanen - vloženo: 05.05.2014 v 16:41:55

    až to budeš mít spočítaný,tak dej vědět,já budu nad tvým hrobem chroupat obilí a říkat jakej to jsem vlastně idiot že tu ještě jsem

    1. na tento komentář reaguje xtrail — #34
    odpověz na tento komentář
  18. avatar
    #32 BigMuzzy - vloženo: 05.05.2014 v 16:01:06

    odpověď na LenkaS — #31 Slovo mlít se píše na rozdíl od mlýn, které patří do vyjmenovaných slov, s měkkým „i“. To je způsobeno rozdílným původem slov. Zatímco slovo mlýn vzniklo přejímkou z tehdejší německé podoby dnešního Mühle, které se do němčiny dostalo z latinského mola, slovo mlít vniklo z praslovanského *melti přesmyknutím hlásek el a zdloužením slabiky na „lé“ ,kde se „é“ později zúžilo na „í“.odpověď na xtrail — #1

    Takže za tvůj komentář patří spíše blijící smajlík

    1. na tento komentář reaguje xtrail — #36
    odpověz na tento komentář
  19. avatar
    #31 LenkaS - vloženo: 05.05.2014 v 15:11:02

    ... jdu mlýt zrní :-DDDD :-DDDD

    1. na tento komentář reaguje BigMuzzy — #32
    odpověz na tento komentář
  20. avatar
    #30 LenkaS - vloženo: 05.05.2014 v 15:09:58

    odpověď na xtrail — #28 Nemá ... ztráta času :-))))

    odpověz na tento komentář
  21. avatar
    #29 xtrail - vloženo: 05.05.2014 v 15:00:24

    Ještě bych se dovolil opravit, podíval jsem se jak to přesně je:-) Kdyby lidstvo žilo 24 hodin, tak zemědělství se objevilo před třemi minutami a mléčné výrobky by se objevili před jednou a půl minutou:-)

    odpověz na tento komentář
  22. avatar
    #28 xtrail - vloženo: 05.05.2014 v 14:40:18

    odpověď na LenkaS — #24 LenkoS, už to nemá cenu řešit. Kdo ta žena je, co tu dává tak "cenné" rady se asi nedozvíme, natož něco o jejím vzdělání a praxi aby mohla vykonávat seriózně výživovou poradkyni. Ono to je tak, že když není co o tom napsat, tak se o tom ani nemůže napsat:-) Je každého věc co jí a čemu věří. Vy asi víte, že v uvedeném jídelníčku chybí proteiny. Jako že v jejím jídelníčku chybí, nebo skoro tam nejsou. Kdyby si ta dáma otevřela nějaká novější skripta, případně se začetla v jiných seriózních, nových studiích a publikacích o sportovní výživě, tak by si třeba o těch proteinech něco přečetla. Že hrají klíčovou roli pro zdraví a sportovním výkonu. Jejich zásluhou se nám opraví svalové poškození, vyrábí hormony a udržují imunitní systém. Také pracují v našem těle tak (způsobují to), že tělo využívá efektivně tuk jako energii. Uvádí se, že sportovec by měl spotřebovat 1,3 až 2,3 gramů proteinů denně na kilogram váhy. A třeba 30g proteinů je v 100g svíčkové nebo kuřecích prsou atd. Na to si každý může najít na internetu tabulky. A to nepíšu o tom, že při nedostatku proteinů hrozí riziko nedostatečného příjmu železa. Ale samozřejmě proteiny lze získat například i vajec, tvarohu, jí zmíněného Tofu, fazolí atd. Akorát nevím kdo má žaludek na to sníst kilo Tofu denně nebo kilo a půl fazolí:-)Tyto potraviny obsahují totiž 3x méně proteinů než mnou oblíbená svíčková:-) To se z něj akorát stane raketomet.:-) Že proteiny jsou to nejdůležitější je i logické, protože genetický kód lidstva se od jeho počátku změnil jen málo. Při pohledu na časovou osu jsme vlastně obilí začali pěstovat nedávno a proto to je pro nás pořád nová strava. Uvádí se, že když vezmeme bytí lidstva jako hodinu, tak obilí se začalo pěstovat před deseti minutama a používat mléko před pěti minutama. Maso (proteiny) se jí od počátku. Od té doby co člověk sežral první ještěrku:-)

    Fascinuje mě, že někteří jedinci se k jejímu jídelníčku hned hlásí a věří mu jako jedný správný. Aniž by věděli, kdo jim ho vůbec předkládá. Baví mě, že na začátku seriálu byl nadpis "Vliv stravy na zdraví člověka a sportovní výkon", ale zatím se o tom vůbec nenapsalo. No, asi bude víc dílů, na které si s chutí počkám. Ale chtěl bych je požádat, kdybych jel náhodou stejný maraton jako oni, velmi rád za ně sním v cíli buřtíček nebo gulášek, zatímco oni budou chroustat obilí a zakusovat Tofu namáčené v domácím jogurtu.

    1. na tento komentář reaguje LenkaS — #30
    odpověz na tento komentář
  23. avatar
    #27 vlastik22 - vloženo: 05.05.2014 v 12:37:13

    odpověď na xtrail — #23 Ahoj, váha se ustálila a již 3 měsíce je, na zmiňovaných 68kg...při mé výšce 170cm se mi to zdá akorát...takže nic zastavovat nemusím.

    odpověz na tento komentář
  24. avatar
    #26 ilona.jiskrova.1 - vloženo: 05.05.2014 v 12:14:44

    Zajímavě nastíněný článek. A pro ty co říkají že to není pro normální lidi mám jen toto. Nikoho nezajímají články o výživě pro normální lidi, sami moc dobře víte čím se stravujete (jakými jedy) a není tedy nutné o tom psát. Toto je server pro sportovce a proto se píše o výživě u sportovců, normální lidi (vy) nikoho nezajímají a už vůbec ne co jedí.

    odpověz na tento komentář
  25. avatar
    #25 CykloFanda - vloženo: 05.05.2014 v 11:40:48

    Ach jo, vetsina komentaru me primela se i zaregistrovat :-)

    Osobne si myslim, ze nastineny jidelnicek je naprosto super a to nejen pro sportovce. Je to sice casove narocnejsi nez si uvarit polotovar, ale to uz uzce souvisi s temi hodnotami a zivotnim stylem jedince. Nekdo si vecer hodinu kouka na TV, jiny jde radeji spat a nekdo jiny si treba ususi nejake to ovoce. Proc ne.

    Trochu je skoda, ze si plno lidi mysli, ze maso je nezbytne pro sportovce. Nerikam, ze opak je pravdou, ale existuje mnoho vrcholovych sportovcu, kteri jsou vegetariani a plno dalsich, kteri na vegetarianstvi prechazi jen prave kvuli tomu, ze bezmasa strava je pro jejich sportovni vykon mnohem vyhodnejsi. A to zminuji skupinu sportovcu zabyvajici se napr. bojovymi sporty, kde jde hodne o silu a svalovou hmotu! Tudiz osobne nevidim nic spatneho dat si maso "jen" 1-2x tydne.

    Take je skoda, ze plno lidi ceka konkretni jidelnicek na tyden ci mesic. Ano, trochu to vec usnadni, ale podle me to o tom neni. Myslim si, ze 99% lidi by to stejne ani nezkusila pote, co by si jej precetla :-)

    Zminuji se zde ruzne AK - ale vzdyt ty se daji doplnovat suprove i jinak nez z masa, ne? Staci se o tuto problematiku jen trochu zajimat a plno se da na Internetu vycist.

    Abych to shrnul - Petre a Vaskovi fandim, aby jim tento zivotni styl co nejdele vydrzel a zaroven si muzu jen povzdechnout, ze jsem takovy lempl, ze se nesnazim alespon o 50% toho, co je pro ne na dennim poradku :-)

    odpověz na tento komentář
  26. avatar
    #24 LenkaS - vloženo: 05.05.2014 v 11:01:41

    odpověď na Jíljí Lžící — #14 Já myslela, že BCAA a jiné AK dopingem nejsou. Čím se to tedy doplňuje, když teda masem ne, jogurt na svačinu to nemůže nepokrýt, o vejcích (bílcích) se nic nepíše ... existuje teda ještě něco jiného?

    Myslela jsem, že 100g např. kuřecího prsního řízku je lepší než třeba 5 bobulí BCAA, takové rady typu celozrné tmavé pečivo, jogurt a vločky nejlépe v bio kvalitě (bio je značně diskutabilní) dává každý a je toho všude plno. Uvedený jídelníček paní Petry prostě vrcholovému sportovci stačit nemůže ... ať si o tom myslí kdo chce co chce.

    Protože jsem utrpěla jakési vzdělání (technologie potravin) tak vím také něco o výživě člověka, přednášela nám to dnes už profesorka z ústavu preventivního lékařství MU v Brně (aktivní triatlonistka). Protože nás pár sportovců v ročníku bylo, tak jsme se jí ptali na určitá výživová pravidla pro sportovce a nějak se mi to s radami paní Petry neslučuje. Proto mě znovu zajímá, jakou má paní Petra kvalifikaci pro výživovou poradkyni.

    1. na tento komentář reaguje xtrail — #28
    odpověz na tento komentář
  27. avatar
    #23 xtrail - vloženo: 04.05.2014 v 17:43:59

    odpověď na vlastik22 — #21 Ty jo, 4 kila za měsíc. A co budeš dělat za tři měsíce když to půjde takovým tempem. To ti budou velký i trenky. Čím to zastavíš? Knedlíkama? :-)

    1. na tento komentář reaguje vlastik22 — #27
    odpověz na tento komentář
  28. avatar
    #22 padlos - vloženo: 04.05.2014 v 08:09:54

    Zdravím, já děkuji za pěkný dva články.

    Bylo mi jasný, že dělám téměř vše špatně.

    Je toho sice trochu moc na změnu, ale budu se snažit zatím alespoň částečně.

    Těším se na pokračování.

    odpověz na tento komentář
  29. avatar
    #21 vlastik22 - vloženo: 04.05.2014 v 00:38:14

    Dobrý večer, nikdy jsem nechtěl psát do diskuzí jakéhokoliv druhu, protože to považuji za zbytečné, ale do této, svůj příspěvek vložit chci, a to ze dvou důvodů. Petru Ježkovou i Vendu znám osobně a druhý důvod je ten, že jsem osobně vyzkoušel a stále dodržuji jídelníček doporučený Petrou.

    První důvod samozřejmě není tak zajímavý, spousta lidí zná osobně Járu Kulhavého a taky se s tím nechlubí. Druhý důvod proto, podívat se jídelníček očima toho kdo to vyzkoušel.

    Důvody, proč jsem se rozhodl kontaktovat Petru, aby mi poradila s výživou byly tři. 1. Vadilo mi jak jím. Ráno k snídani 3 koláče k obědu jídlo v hospodě (ikdyž chuťově dobré) večeře skoro žádná, to abych nejedl na noc a nepřibral. Výsledek byl, že večer jsem byl unavený a váha spíš rostla. 2. Shodit nějaké to kilo 3. Chtěl jsem se zlepšit v závodech.

    První konzultace trvala cca 1,5 a byla o tom co chci zlepšit, ale hlavně o tom, jak jím a kdy jím. Na základě této schůzky mi byl Petrou sestaven jídelníček. Ten by měl sloužit ne jako dogma, ale jakýsi mustr pro vaření a co jíst. Položky pro vaření z tohoto seznamu jsem vůbec neznal ; nevěděl co je Bulgur, natož jak se to vaří, že existuje rýže basmati atd...

    Tak jsem si tyto informace našel a byl jsem překvapený, že to není náročné uvařit, ale hlavně sehnat. Vůbec se nemusí lítat, přes celé město a shánět to. Teď mi to zabírá naprosto stejně času jako zajít do klasického obchodu. Co se týká obědů, uznávám, že je to obtížnější. Jídelna co vaří z těchto potravin není na každém rohu. Je jasné, že si občas dám něco co bych neměl, ale dodržuji to cca z 80%. Nebudu rozepisovat celý můj jídelníček, neboť je takřka přesně napsán v článku od Petry.

    Výsledek tohoto stravovaní je, že nejsem večer unavený, že se těším na jídlo, které mi chutná a že si ho dokážu uvařit sám. Váha mi klesla za měsíc o 4 kila ze 72kg na 68kg a v závodech mi to jezdí...co víc si přát.

    Ještě doplním, že jsem, jak někdo v nějakém komentáři napsal, obyčejný člověk co v 6 ráno vstává, na 7 odváží děti do školy a školky. Z práce chodí v 16 a svoje tréninky řeší až po práci a o víkendu. Pokud to jde.

    ....to, že tady ještě někdo, ani nebudu hledat kdo, napsal, že Venda by nebyl schopen při tomto jídelníčku závodit na úrovni co závodí, nebudu vůbec komentovat.

    1. na tento komentář reaguje xtrail — #23
    odpověz na tento komentář
  30. avatar
    #20 devilps3 - vloženo: 03.05.2014 v 17:12:27

    Zajimavy clanek, ale nejak mi to hapruje. Sam vydatne jezdim na MTB, sportuju, posiluju a jim zdrave (nema cenu snazit se neco zlepsit a pak to zabit nespravnym jidlem), samozdrejme v mezich normy a v mezich co se da koupit, nemam cas si doma peci vse domaci a myslim si ze to ani neni nutne. Soude toho rozpisu musi cela rodina trpit akutni podvyzivou. Z toho co je zde rozepsane se snad neda pokryt ani 2h intenzivniho treninku. K odpoledni svacine bilej jogurt s porci ovoce, to neni ani 1000kJ... To je tak na chut. To same svacina - porce suseneho ovoce... vecere celozrne placky a zeli... sacharidy a voda...to cela rodina hubne z morbidni obezity ci co? Ja pri intenzivnejsi delsi jizde spalim 4000kCal, coz neni pomalu v souctu vse co je zde sepsano. Bud mam neco spatne ja a nebo oni.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744