Petra radí: Které potraviny jíst a kterých se vyvarovat?

Další článek z pera Petry Ježkové, manželky bikera Václava Ježka a výživové poradkyně, prozradí, co se u Ježků doma jí a co je naopak zakázáno...

Autor: Petra Ježková
Petra radí: Které potraviny jíst a kterých se vyvarovat?

V prvním díle seriálu Vliv stravy na zdraví a sportovní výkon jsme si shrnuli pár základních tipů, jak se správně stravovat (čtěte zde). V dnešním příspěvku popíši, co konkrétně jíme, a z našeho jídelníčku si pak můžete odvodit, kterým potravinám dáváme přednost, které omezujeme a které nejíme vůbec. Je mnoho kriterií, dle kterých se člověk stravuje. U nás je na prvním místě to, aby byla strava zdravá, na druhém místě to, aby vyhovovala výživě sportovců, a na třetím, aby byla energeticky vyvážená.

Snídaně: to je jednoduché - kaše. Střídáme kaši jáhlovou, rýžovou, kukuřičnou, ovesnou a všelijak je kombinujeme. Obvykle připravujeme každé ráno dva druhy. Vaříme ji v mléce (kravském či rýžovém) zředěném vodou. Kaši snídá celá rodina dennodenně už rok a půl a každé ráno se na ni těšíme.

Svačina: děti obvykle svačí doma upečený celozrnný chléb se sýrem a porci ovoce, Venda je dopoledne na tréninku, takže doplňuje energii „traťovkami"- poslední dobou jsou to doma upečené ovesné tyčinky, já si dám porci sušeného ovoce.

Oběd: děti se nají ve školní jídelně, Venda a já si obvykle dáváme celozrnné (většinou bezlepkové) těstoviny, rýži, jáhly, quinou, luštěniny, či brambory a k tomu jednou až dvakrát týdně porci masa (hovězí či kuřecí, vždy v bio kvalitě), či tofu, tempeh nebo sýr (převážně ovčí).

Odpolední svačina: děti a Venda obvykle sní domácí bílý jogurt, nebo porci sušeného ovoce (ne toho proslazeného, „éčkového"), nebo domácí pečivo (amarantová bábovka, celozrnná vánočka,...) já si dám porci semínek či ořechů.

Večeře: upřednostňujeme teplé večeře, tedy celozrnné palačinky se sýrem či zelím, těstoviny s rajčatovou omáčkou, kukuřičné placky, restovanou zeleninu, polévky,...

Několikrát jsem zmínila slovo „domácí", ať už chléb, jogurty, tyčinky,...ano, v kuchyni strávíme mnoho času. Vaříme všichni, i děti. Devítiletý Véna bez problémů ráno uvaří sobě a bráchovi kaši, dvanáctiletý Tom v pohodě večer připraví palačinky či třeba dušenou špaldu s restovanými jablky. Venda, stejně jako většina cyklistů, umí vařit. Minimálně stejně dobře jako já. Pokud chcete kvalitně a zdravě jíst, je to časově náročnější, než žít z polotovarů, instantních jídel či dokonce „hotovek" z mrazáku či v plechovce. Je to otázka priorit. Proto jsme si také koupili třeba obilný mlýnek a meleme si zrno na kaši, aby bylo vždy čerstvé. A abychom nemuseli kupovat bílou mouku, ale měli vždy svou, celozrnnou. A z té si pak upečeme chléb, bábovku, páj,...

Komerční jogurty také jíst nechceme, tak si je připravíme v jogurtovači ( a víme, že v nich je opravdu pouze mléko), stejně tak si upečeme traťovky" na tréninky či závody a víme, že nejsou plné „éček", cukru a nejlacinějšího tuku, v létě si nasušíme ovoce....vlastně když nejsme v práci (škole), nebo na tréninku, tak se naše rodina většinou zabývá vařením či něčím, co s vařením či jídlem souvisí. Ale pro nás to má smysl a baví nás to.

Shrnu-li to, snažíme se jíst jídlo připravené z primárních surovin, ty jsou většinou v bio kvalitě, minimálmě bez „éček" (otázkou „éček" a bio kvalitou se budu zabývat v dalším díle). Výrobky z bílé mouky z 99 % nejíme, stejně tak jako uzeniny či bílý cukr a výrobky z něj. Pokud pečeme sladké, tak vždy s minimálním množstvím cukru (hnědého řepného či třtinového). Upřednostňujeme bezlepkové potraviny. Kluci byli v dětství na lepek alergičtí, a i když dnes už lepek jíst můžou, tak jím jejich organizmus zbytečně nezatěžujeme. Venda lepek také výrazně omezil, u mě je bezlepková a bezmléčná dieta nutnost. Při tomto způsobu stravování je složitější se někde najíst mimo domov a tak pokud někam vyrážíme, máme připraveno své jídlo.

Komu to připadá nereálné, tak věřte, že to jde a není to až tak velký problém. Jen si to člověk musí srovnat v hlavě. Zamyslet se nad tím, jestli chce stravou zlepšit své zdraví, svůj sportovní výkon, zhubnout,...A jestli to stojí za to,aby změnil svůj pohodlný způsob stravování a vyměnil ho za trochu složitější a časově náročnější a změnil tak vlastně i svůj pohled na svět a způsob života. A pokud to teď zní moc filozoficky tak veřte, že jsme obyčejná rodina, kluci občas jedí sladkosti, Václav si dá občas pivo či pizzu, nevyčítáme si, že kvůli našemu biomasu zemřela zase jedna „bio" kráva,...

 

Přečteno - 30883x Tagy: výživa
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsJedna dobrá věc: OGT aneb tyčinky s jedlým obalem
    Jedna dobrá věc: OGT aneb tyčinky s jedlým obalem
  2. Trénink a fitnessAlltraining Cycling Academy - strava /nikoli Strava/
    Alltraining Cycling Academy - strava /nikoli Strava/
  3. Trénink a fitnessAby se jelo v pohodě, bez křečí v nohách i žaludku...
    Aby se jelo v pohodě, bez křečí v nohách i žaludku...
  4. Trénink a fitnessWinforce, sportovní výživa ze Švýcarska
    Winforce, sportovní výživa ze Švýcarska
  5. DoplňkyPředstavujeme: výživa Probar
    Představujeme: výživa Probar
  6. OstatníNa dovolenou nebo závody s Expres Menu
    Na dovolenou nebo závody s Expres Menu

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #19 xtrail - vloženo: 03.05.2014 v 13:34:33

    Vážení, jsem potěšen, že si čtete mé diskuzní příspěvky:-) Méně potěšen jsem, když si myslíte, že svými příspěvky prudím. Já jen diskutuji, vyjadřuji se k článkům, které čtu většinou pozorně. Na rozdíl od jiných. A diskutuji slušně (pane Jirinaku). Diskutuji podobně, jako bych třeba seděl s autorkou článku v hospodě a povídali si o stravování. Prostě mě tyto články o stravování překvapují a vůbec netuším, kdo Petra je, jaké má vůbec pro poradenství o stravě vzdělání a praxi. To by mě zajímalo. Stejně to zajímá LenkaS, jak jsem si všiml. Snad se dočkáme, že nám to sem někdo napíše. U podobných článků to bývá zvykem. Když už někdo radí, mělo by se napsat kdo to je a rozhodně nestačí že to je manželka kohokoliv. Podobný názor jako mám já má třeba diskutující Ota Zima. Také by uvítal praktické rady. Ale tento článek je opravdu o tom, jak se stravuje její rodina. A račte si všimnout, že se jedná i o bezlepkovou dietu. Pokud ji někdo musí dodržovat, jako třeba Petra, tak je pro něj stravování samozřejmě velký problém. Něco o tom vím. I když já tím netrpím, já jím vše:-)

    Na správné stravování je tisíce názorů. Na maso, mléko, zeleninu, ovoce a množství různých potravin. Na éčka také:-) Jsou totiž hodné a zlé éčka:-). Petra předkládá jeden z nich. Z mého pohledu ale pro většinu cyklistů nereálný. Pokud se tak někdo bude stravovat, je to jeho věc. Mě to je samozřejmě jedno, I kdyby svačil kozí bobky. Já ale opravdu v článcích zatím nevidím odbornost. Zatím to je takový Babica bez masa:-)

    Jestliže se články budou jmenovat, "Jak se u nás doma stravujeme", tak to je v pořádku.

    Všem bych vřele doporučil někdy se jít podívat do jídelny, až tam budou sedět profesionálové, které obdivujete v televizi. Těžko tam uvidíte jáhly..... Řízkům zdar!

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #18 trance28 - vloženo: 03.05.2014 v 10:34:36

    odpověď na Jirinak — #15 hele, kdyby tady nebyl xtrail, kdo by potom prudil? :-) od ty doby, co je zavedena registrace, je v diskuzich nuda k ukousani....skoda, ze Venca Jezek nejezdi na speslu, to pak bylo pro xtraila neco :-)))))

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #17 trance28 - vloženo: 03.05.2014 v 10:30:21

    odpověď na LenkaS — #13 Pracovat vedle toho byt vyzivovy poradce se vylucuje? To jsou mi novinky teda....

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #16 Ota Zima - vloženo: 03.05.2014 v 10:24:16

    Rád bych ještě jednou reagoval na článek. Pročítám jednotlivé příspěvky, některé jsou trochu mimo realitu, jiné naopak. Po přečtení článku jsem měl pocit, že autorka ukazuje správnou cestu jak se stravovat, ale už trochu zapomíná, že průměrný čtenář a hobby cyklista tráví drtivou času v práci, pak na kole na tréninku pokud má na to ještě morál a zbytek času by se rád věnoval rodině či přátelům a trochu si užil toho mála volného času co mu zbyde. Proto reakce, že když člověk chce, čas si vždy najde atd. jsou opravdu mimo realitu. Jíst správně ano, zdravě super, ale spíš bych čekal rady, jak si připravit rychlé a zdravé jídlo z běžně dostupných surovin nakoupené v normálním supermarketu bez toho, aniž bych musel honit po celé Praze sebe popř. svou rodinu k tomu aby nakoupili to či ono, protože se to hodí a je to zdravé. Domácí pekárnu chápu, sám jsem milovník čerstvého pečiva, ale dobrý chléb se nedá zakoupit v běžné pekárně nebo ne? A jogurty, ty ze supermarketu jsou špatné? Pokud ano, proč? V článku jsme hledal rada na jídelníček, který bude cyklistům vyhovovat i s běžnou pracovní a tréninkovou náplní. Nejsme profíci, kolo máme jako doplněk, kterému díky pochopení rodině můžeme věnovat maximum a spolu s tím hledáme i další cesty jak se zlepšit.

    Takže paní Petro, prosím o rady pro běžné "smrtelníky" kteří nechtějí trávit čas s rodinou u plotny, nakupovat mlýnky, jogurtovače, pekárny, atd., ale třeba být na zahradě či dětském hřišti a zároveň zdravě se stravovat a mít dobrý pocit. Děkuji

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #15 Jirinak - vloženo: 03.05.2014 v 10:16:07

    odpověď na xtrail — #11 Proc se takovy zabednenec jako Xtrail musi vyjadrovat jako by mluvil za vsechny? Mluv za sebe, kdyz uz tady musis blit.. Boze, proc takoveto paka musi vzdycky psat nejvic komentaru... upadek spolecnosti.

    K clanku, je super, kazdy at si to prebere po svem, nikdo Vam nic necpe, je to jen nahled na to, jak to jde delat jinak nez komercne z marketu, ale nechce to byt liny a pohodlny.

    1. na tento komentář reaguje trance28 — #18
    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #14 Jíljí Lžící - vloženo: 03.05.2014 v 00:15:57

    odpověď na LenkaS — #13Nechápu co je špatně - v článku není zmíněna žádná reklama na komerční produkty a autorka je cupována na kousky. To že je její způsob stravování útočí na zažité zvyklosti vyvolává pobouření (jako všechny minoritní záležitosti). Kdo to má jinak než já je poblouzněnec a je třeba ho eliminovat (alespoň slovně - tzn. nařknout z braní dopingu apod.) Mně se článek líbil, sám vím, že změna výživy vyžaduje hlavně pevnou vůli. Není to ani o čase, ani o jiných výmluvách.

    1. na tento komentář reaguje LenkaS — #24
    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #13 LenkaS - vloženo: 02.05.2014 v 23:30:26

    odpověď na Petra J. — #9 Zajímalo by mě, jakou má paní Petra kvalifikaci pro výživovou poradkyni, její profese to asi není, když uvádí, že pracuje ve státní sféře.

    1. na tento komentář reaguje Jíljí Lžící — #14
    2. na tento komentář reaguje trance28 — #17
    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #12 panzdenda - vloženo: 02.05.2014 v 23:13:56

    odpověď na Petra J. — #9 Překvapuje mě, že autorka článku není schopna přijmout jiné než servilní komentáře. Slušná a kultivovaná diskuze, která zde byla započata, byla záhy paní Petrou odsouzená a označená za jízlivou... to je velmi nekonstruktivní přístup a samozřejmě zklamání.

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #11 xtrail - vloženo: 02.05.2014 v 21:58:01

    odpověď na Petra J. — #9 Víte Petro, ono to je skutečně pro většinu lidí nereálné, co tu píšete. Váš způsob stravování je velmi extrémní. A nejen vy chodíte do práce, jak zdůrazňujete, ale většina z nás, spíše všichni. Každý nechce strávit hodiny v kuchyni, jako vaše rodina. Většina žije v normální rodině, kde se normálně vaří. Těžko předpokládat že rodina se bude cpát máminou svíčkovou a já vedle nich si budu mlaskat nad tofu a jáhly. Ona to ani není vaše chyba, že vás vybrali pro psaní článků a rad. Je to chyba toho, kdo vás vybral, že netušil o čem články budou. Tady lidi očekávají praktické rady, co asi jíst a jak, takové návody, a vy na ně hned vybalíte mlýnek na zrní.:-) a vypadá to tak, že kdo nejí podobně jako se jí u vás doma tak nesešlápne pedál:-) Osobně bych od dietologa očekával zcela jiné informace než průřez jídelníčkem jeho domácnosti, který je předkládán jako příkladný a správný. Tady nikdo není zvědavý na vaše hodnoty, jak píšete v komentáři. Ty máme každý jiné. S netrpelivostí očekávám vaše další články, ve kterých jistě nebude váš domácí jídelníček, ale opravdu odborné rady. I když, jak jistě víte, co je správná strava dodnes nikdo pořádně neví.

    1. na tento komentář reaguje Jirinak — #15
    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #10 Vláďa J. - vloženo: 02.05.2014 v 20:25:52

    Tohle co píšete vůbec není nic nereálnýho,stačí chtít a vědět proč....problém je spíš v tom že dnes bohužel(nebo snad bohudík?) žijeme v době totální "nadspotřeby" a to se týká samozřejmě v první řadě stravování.Ono je to všechno tak levný a voňavý,a rychle na talíři :-)

    Osobně s tím taky občas celkem neůspěšně bojuji, každopádně díky za inspiraci:-)

    A co se energetického příjmu dnešního průměrného (fyzicky nepracujícího) jedince týká ,tak už dávno tvrdím že je to těžce v nerovnováze.Stačí se rozhlédnout kolem.. :-(

    Fandím Vám a nenechte se "otrávit" :-)

    Vláďa J.

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #9 Petra J. - vloženo: 02.05.2014 v 18:15:52

    Autoři níže napsaných jízlivých komentářů-neupřesnili jste,co se vám zdá tak strašně nereálné.Ráno 2 min. míchat kaši,upéct si domácí chleba, či jíst maso jen 2xtýdně? Vložit ingredience na chléb do pekárny trvá 1 min.,rozdělit jogurt do skleniček,zalít je mlékem a zapnout jogurtovač trvá 2 min.3 min. denně.Vy jste ráno v 8 byli na netu a věnovali svůj čas psaní komentářů.Je to o hodnotách a o tom,čemu chcete věnovat svůj čas.Těžko odpovídat na vaše dotazy-vy přece nechcete slyšet,že lze úspěchu dosáhnout poctivým tréninkem a správnou stravou.Bude-li někdo lepší než vy tak ho stejně odsoudíte jako toho co sype,zobe.Je to mnohem snadnější.Nesoudím a neurážím ty,kteří nevyznávají náš styl,neřeším kdo má pravdu.O tom to není.Žijeme každý jinak,máme naštěstí každý jiné hodnoty.Já nastínila ty naše.Až zase budete v komentářích odkrývat ty vaše,tak se prosím podepište a dokažte,že si za svými názory stojíte i neschováni za přezdívku.Přeji vám,jízlivým,hodně štěstí a více optimismu v pohledu na svět.Hezký den přeje ve státním sektoru ( a tudíž denně) pracující Petra Ježková.

    1. na tento komentář reaguje xtrail — #11
    2. na tento komentář reaguje panzdenda — #12
    3. na tento komentář reaguje LenkaS — #13
    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #8 Strenki - vloženo: 02.05.2014 v 13:55:27

    Chcelo by to realne priklady ake jedla na ranajky a ake na veceru (aspon po 5 prikladov)

    a pre beznych ludi, ktori cohdia do prace kazdy den a jazdia kratko po praci resp. cez vikend

    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #7 xtrail - vloženo: 02.05.2014 v 10:26:33

    Jestliže nám je předložený jídelníček paní dietoložky předložen jako návod, jak se má stravovat sportovec, tak to je zřejmě špatně. Pokud to je ukázka, jak jí její rodina, tak to je jejich problém co doma jedí. Ten jídelníček je opravdu absolutně mimo realitu, jaké má možnosti běžný sportovec, který dělá sport jen pro radost, což jsme většinou všichni, kdo si to tu čteme. Zvláštní je, že doma jedí podle zásad zdravé výživy, na cestu si připraví vlastní jídlo a přitom děti jedí ve školní jídelně univerzální omáčky, guláše a knedlíky (z mouky) jako normální lidi. Nechápu smysl článku!

    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #6 LenkaS - vloženo: 02.05.2014 v 08:52:58

    odpověď na panzdenda — #5 To jako fakt? Tak třeba nám o tom paní Petra taky časem něco napíše ... :-o

    odpověz na tento komentář
  15. avatar
    #5 panzdenda - vloženo: 02.05.2014 v 08:35:54

    odpověď na LenkaS — #2 Tak, chybějící esenciální i neesenciální látky doplňuje spousta sportovců různými doplňky zvanými lidově zob, syp, dobrej matroš nebo taky bobule :-D.

    1. na tento komentář reaguje LenkaS — #6
    odpověz na tento komentář
  16. avatar
    #4 panzdenda - vloženo: 02.05.2014 v 08:32:28

    Hmm, člověk pak jede ze závodu domů, staví se po cestě jen tak v Mekáči na něco obzvlášť nezdravého na zub a co to nevidí, borci, kteří ještě před chvílí okupovali stupně vítězů v nejprestižnější kategorii si spokojeně dávají místní speciality :-) :-).

    odpověz na tento komentář
  17. avatar
    #3 Ota Zima - vloženo: 02.05.2014 v 08:18:14

    Tak jako jídelníček je to pěkný a rady super, ale co běžně pracující člověk, který ráno dorazí na kole do práce, odmaká si 8,5 hod šichtu a pak na 3 hod trénink po práci? To dle mého názoru je trochu jiná realita, než přijít/přijet z dopoledního tréninku domů a sušit si ovoce a mlít si mouku. Čekal bych rady pro průměrného člověka s běžným zaměstnáním. Trenující profík je fajn, ale dle jeho jídelníčku se asi moc řídit nedá. Díky

    odpověz na tento komentář
  18. avatar
    #2 LenkaS - vloženo: 02.05.2014 v 08:12:28

    Zajímalo by mě, z čeho vrcholový sportovec Venca doplňuje esenciální aminokyseliny, z masa 1-2x týdně to určitě stačit nebude. Jo a víte, jaký je rozdíl mezi normálním zemědělcem a biozemědělcem - biozemědělec hnojí v noci. Biozemědělství je v podmínkách ČR pouze způsob, jak dosáhnout na určitý objem dotací ... Domácí výroba jogurtů :-)))). No to domácí pečení chleba ... dejme tomu ... Alespoň že se děti nají 5x týdně ve školní jídelně.

    1. na tento komentář reaguje panzdenda — #5
    odpověz na tento komentář
  19. avatar
    #1 xtrail - vloženo: 02.05.2014 v 08:04:50

    Až to tady jednou budu mít spočítaný, jako že to spočítaný budeme mít všichni, bez ohledu co jíme, tak budu umírat s pocitem, jak ty řízky byly vynikající,líbezná jatýrka, vychlazená dvanáctka,buřtíček ve stánku, kremrole.... lituji ty, kdo nebudeou mít podobné vzpomínky:-)

    1. na tento komentář reaguje BigMuzzy — #32
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744