Specialized představuje tretry S-Works EXOS Evo do veder

Po silniční verzi letní super odvětrané tretry přichází také její špičková MTB verze...

Autor: Petr Bureš
Foto: Specialized, Petr Bureš
Specialized představuje tretry S-Works EXOS Evo do veder

Tak jsme se, zdá se, konečně dočkali. Po dlouhém sychravém jaru s průměrnými teplotami, které patřily k nejnižším za několik posledních dekád, přichází léto a teploty podstatně příjemnější. Ono tedy jak se to vezme, až se léto opravdu odhodlá k letním pětatřicítkám i výše, jak jsme si zvykli v minulých letech, budou mnozí pro změnu láteřit, že je příliš velké vedro a už aby se ochladilo :-).

Pro letní měsíce je proto stále důležitější vybrat si cyklistickou botu, ve které vám nebude vedro a která zvládne bez problému i několikahodinový závodní maraton. Specialized už loni představil revoluční silniční model EXOS RD určený právě do parných letních měsíců a bylo jen otázkou času, kdy obdobná bota doplní také bikový katalog.

No a čekat jsme nemuseli příliš dlouho. Týmoví XC jezdci už nové botky letos jezdili v rámci svěťáků, ale oficiální premiéra bikové varianty superlehkých odvětraných závodních bot S-Works EXOS Evo byla naplánována až na dnešek. Specialized o nich tvrdí, že jsou nejlehčími a nejlépe odvětranými MTB tretrami, které kdy vyrobil.

Použité technologie

Už označení S-Works naznačuje, že na této botě najdete jen to nejvíc nejlepší, co Specialized v tuto chvíli umí nabídnout. Samozřejmostí je tu stoprocentně karbonová podrážka a speciální patentovaný materiál svršku Dyneema.

Dyneema je zajímavý hned z několika důvodů. Kromě toho, že je lehký a současně má neuvěřitelnou schopnost větrat a odvádět tak pot z nohy, tak je také velice mechanicky odolný a přizpůsobitelný tvaru vaší nohy. Ve výsledku tenhle svršek přispívá nejen k pocitu lehkosti, ale především celkové svěžesti nohy, a to i v opravdu vysokých letních teplotách.

Tak trochu v kontrastu se superlight svrchní částí je podešev. Ta je kompletně karbonová s materiálu XC FACT, tvarově stejná s klasickými S-Works bikovými tretrami, které jsme doposud znali. Specialized ji označuje nejvyšším indexem tuhosti, jaký dnes nabízí, to jest 13.0. Díky ní jde maximum vaší síly přímo do pedálů a potažmo do zrychlení biku.

Pro dosažení co nejnižší hmotnosti jsou zde použity snadno polohovatelné titanové úchyty pro MTB kufry a o trakci v terénu se starají gumové elementy obdobných tvarů jako u klasických S-Works treter.

V čem se naopak nové EXOS Evo liší od "běžných" S-Works treter, je design horní části. Jak už jsem zmínil, hlavním rozdílem je použitý materiál, který je na omak velice tenký a poddajný. Svršek boty je přitom rozdělen na dvě různě odolné části. Na špičce a patě najdeme odolnější černé zpevněné pasáže, které chrání vaši nohu, zatímco horní šedivá část má především větrací úlohu.

Kompletně nová je i celá patní část. Ta je oproti stávajícím S-Worksům o něco nižší a horní zevnitř vyměkčenou část má o poznání širší, což zlepšuje komfort a současně umožňuje snadnější nazouvání boty. Mimochodem, samozřejmostí je, že i tato nová bota byla od počátku navrhována s ohledem na komplexní pojetí Body Geometry.

S ohledem na větrání i snížení hmotnosti byl pak kompletně přepracován také upínací mechanismus postavený na jediném kolečku BOA®Li2. Stahovací struna je tažena vrchem boty tak, aby i pouze s jediným kolečkem dokázala optimálně stáhnout nárt a usadit tretru pevně na vaši noze. Samotné BOA kolečko pak disponuje jemnějším dotahovacím mechanismem pro přesnější upnutí, nižším designem i hmotností a samozřejmě se na něj vztahuje také celoživotní mezinárodní BOA záruka, jak ji známe od všech značek využívajících tento patentovaný systém stahování.

Specialized uvádí, že nová tretra váží pouhých 231 g, což je o pár desítek gramů méně než klasický S-Works model. Dostupnost první várky těchto nových botek na pultech prodejen je v podstatě okamžitá, ale množství není nekonečné, takže pokud vás unikátní vlastnosti těchto treter lákají, pak byste měli vzít nějaký ten conceptstore útokem :-).

Pokračovat na: První dojmy

Seznam stránek článku:

  1. Specialized představuje tretry S-Works EXOS Evo do veder
  2. První dojmy
  3. Fotogalerie
Přečteno - 16786x Tagy: specialized boty doplňky s-works
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. PreviewVítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
    Vítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
  2. TechnikaFotogalerie: Specialized Epic 8
    Fotogalerie: Specialized Epic 8
  3. DoplňkyFizik uvádí univerzální závodní tretry Vento Proxy
    Fizik uvádí univerzální závodní tretry Vento Proxy
  4. DoplňkyTEST: Sigma ROX 12.1 EVO
    TEST: Sigma ROX 12.1 EVO
  5. Tech newsSpecialized Epic 8 - ve znamení 120
    Specialized Epic 8 - ve znamení 120
  6. Testy - RecenzeWTB uvádí nové duše, nářadí a ventilky
    WTB uvádí nové duše, nářadí a ventilky

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #8 teryman - vloženo: 09.06.2021 v 10:12:42

    Vyřiďte tomu manekýnovi, co ty boty za 11 litrů drží v ruce, ať si příště vyčistí nehty. Takhle s tou špínou může dělat reklamu maximálně na brikety.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #7 Pavel Nový - vloženo: 09.06.2021 v 09:17:49

    Vypadaj super, ale odolnost asi nic moc.

    Nezkoušel jste někdo alternativu? Co ty pletené Girovky, jak to maká? Jediný, co se mi nelíbí, jsou ty tkaničky, na bajka nesmysl (?)

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #6 petan - vloženo: 09.06.2021 v 09:17:01

    odpověď na rotik — #3 Boty za 11 a víc tisíc nemá v nabídce jen Specialized. Namusíte hledat dlouho abyste zjistili, že drahých treter s technologiemi je na trhu docela dost. Neříkám, že je poměr cena / výkon u všech ideální, ale na druhou stranu se tam dá najít dost unikátních kousků...

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #5 karel.neugebauer.7 - vloženo: 09.06.2021 v 08:58:58

    odpověď na lalin — #4 Ano, můžeme si za to sami. Cena je odrazem poptávky.

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #4 lalin - vloženo: 09.06.2021 v 08:02:23

    odpověď na rotik — #3 Souhlasím, jen problém je ten, že existuje fakt hodně lidí, co si tyto tretry koupí. Pak na to reagují ostatní a zdražují logicky také. Pár let zpět (možná víc než pár :-D) stály kvalitní brýle na kolo 1000-1500,- pak se objevil Oakley a jejich brýle stály 4-6000,- ... dnes je má na hlavě kde kdo, a ostatní také s cenou poskočili do těchto sfér.

    1. na tento komentář reaguje karel.neugebauer.7 — #5
    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #3 rotik - vloženo: 08.06.2021 v 19:49:54

    Cena 13 999 Kč :D

    Jako nepochybuji, že bota je kvalitní, ale ta cena je úplně absurdní. To už je jen zkoušení, co si můžou dovolit.

    1. na tento komentář reaguje lalin — #4
    2. na tento komentář reaguje petan — #6
    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #2 trance28 - vloženo: 08.06.2021 v 19:12:43

    Anduro je nejaka letosni novinka? Na gravel svih se tyto tretry absolutne nehodi, byl bys za trapaka, jak sam pises, to chce neco vic in, trendy a stylovyho...A hlavne pak plnovous a flanelku...

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #1 abel - vloženo: 08.06.2021 v 19:12:00

    Tretry do vedra, ale design svršku (aspon na fotkách) vypadá jak vlněný fusky do zimy:-)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744