Specialized Stumpjumper 2019

Zcela nečekaně mění Specialized svou populární řadu fullů Stumpjumper za novou, zcela přepracovanou generaci. Novinek je spousta, seznámíme vás s nimi...

Autor: Petr Bureš
Foto: Specialized
Specialized Stumpjumper 2019

Jsou to přesně tři roky od chvíle, kdy jsme poprvé spatřili a hned měli možnost projet současnou generaci oblíbené trailovo allmountain řady Stumpjumper. Psal se květen 2015 a my se tehdy opájeli novými tvary, revolučním SWAT úložištěm a redesignovaným tvarem i geometrií.

Specialized představil nový Stumpjumper FSR 2016

Kdo by to byl tehdy řekl, že Specialized nevydrží s touto generací ani tradiční čtyřletou periodu, která je zpravidla minimální pro mezigenerační obměny a přispěchá o rok dříve s modelem, který opět překvapuje v počtu a velikosti změn, které přináší, byť to jsou alespoň z části změny, které tak nějak vyplývají ze současných trendů pojetí moderní geometrie.

Rám v novém hávu

Dosavadní design rámu se poslední řekněme tři generace výrazně neměnil. Charakterizovaly ho méně či více zprohýbané trubky, rozdvojka u sedlové trubky a FSR odpružení s typickou vidličkou na tlumiči, díky které se tlumič bez komplikovaných konstrukčních řešení dostal kolem sedlové trubky až k samotnému vahadlu. Část z toho platí dál, část nikoliv.

Tím, co zůstává, je FSR systém čtyřčepového zavěšení zadní stavby. Ačkoliv nový Epic, představený loni, tuto technologii opustil a přešel na přepákovaný jednočep se systémem flexibilní zadní stavby zeropivot, více zdvihu u Stumpjumpera si zadní čep stále žádá, a proto zde k žádné překvapivé změně nedochází.

Je však pravdou, že s kinematikou zadní stavby se hýbalo, ale jen ve smyslu ladění přesných charakteristik odpružení. Kompletně nové je vahadlo i jeho přepákování na tlumič. Již zmiňovaná vidlička pak dostala nově možnost posouvat místo uchycení tlumiče v ní a tím tak měnit geometrii biku. Flip Chip je označení pro kostičku s exentrickým otvorem pro šroub tlumiče a díky ní měníte o 6 mm výšku středu a současně i o 0,5° hlavový úhel. Tuhle věc například Trek nabízí standardně mnoho let, majitelé Spešlů ji dostávají nově.

Za zmínku pak stojí také fakt, že Specialized používá na kole tlumiče klasické konstrukce "oko-oko", které lze zaměňovat za jiné tlumiče běžných roztečí, což v minulosti kvůli specifickému uchycení pístnice možné nebylo.

Hlavní změny však proběhly na samotné rámové konstrukci. Ta dostala zcela nový asymetrický design v oblasti tlumiče. Konstruktéři díky speciálním počítačovým metodám navrhli a následně otestovali nové pojetí uchycení tlumiče v rámu. Cíl byl zlepšit efektivitu odpružení a snížit přitom hmotnost. Přitom zjistili, že aby rám fungoval co nejlépe, resp. aby tlumič odváděl co nejlepší práci, je potřeba mít co nejtužší rám mezi uchycením tlumiče a čepem vahadla. Proto tyto dva body propojili napřímo jednou mono vzpěrou, která tak téměř kopíruje směr uložení tlumiče a nedává prostor pro absolutně žádný pohyb vůči sobě a vše tak cíleně ponechává na samotném tlumiči.

Konstrukci s obdobně asymetrickou stavbou rámu použil Specialized už jednou, a to na sjezdovém modelu Demo, kde je ale rám daleko masivnější a místo dvojitého napojení horní rámovky využívá jednoduchý propoj, jen výrazně širší a masivnější. Nově koncipovaný trojúhelník působí opticky lehčím dojmem a současně umožňuje také ještě snížit standover.

PressFit končí

A změny u rámu pokračují. Podobně jako u loni představené poslední generace Epica Specialized po letech opouští lisované středové složení Press Fit a nasazuje klasiku v podobě závitového středu. Také tento trend je v posledních několika letech patrný u mnoha výrobců a je evidentní, že za pár let se k tomuto standardu zřejmě vrátí většina značek.

Co se týká dalších standardů, tak tam se nic zásadně překvapivého nekoná. Boost široké osy najdete na všeh modelech stejně tak jako tapered kuželové hlavovky. Mimochodem, Specialized hlásá, že rám je kompatibilní jak s 29", tak s 27,5+ koly, a to až do šíře 3", což je považováno za plnohodnotný pluskový rozměr.

Přečteno - 30810x Tagy: specialized stumpjumper
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. PreviewVítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
    Vítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
  2. TechnikaFotogalerie: Specialized Epic 8
    Fotogalerie: Specialized Epic 8
  3. Tech newsSpecialized Epic 8 - ve znamení 120
    Specialized Epic 8 - ve znamení 120
  4. Týmy a klubyRouvy Specialized 2024
    Rouvy Specialized 2024
  5. Testy - RecenzeSpecialized uvádí nové Propero
    Specialized uvádí nové Propero
  6. Tech newsSpecialized posílil své Turbo Kenevo SL 2
    Specialized posílil své Turbo Kenevo SL 2

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 BikerX - vloženo: 23.04.2018 v 10:18:48

    Co mi to jenom připomíná? Už vím Orbea Rallon.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744