TEST: Maxbike EVBike

I v dnešním testu se podíváme na zoubek elektrokolu, ovšem tentokráte půjde o cenově výrazně dostupnější model...

Autor: Petr Bureš
TEST: Maxbike EVBike

Po testech dvojice celoodpružených elektrobiků KTM Macina LYCAN a Lapierre Overvolt FS 500 tu pro vás máme třetí test elektrobiku, který sází také na středový elektro pohon, ale jinak jde v podstatě o dovybavené klasické horské kolo od českého Maxbiku.

Aktuální situace na trhu s horskými elektrokoly je celkem čitelná. Buď seženete elektro speciály od mnoha renomovaných značek, které mají elektromotory integrované do rámů již z výroby a jejich demontáží kolo znepojízdníte, nebo jde o přestavby klasických MTB kol, na která se doplní pohon a baterie, a pokud splníte pár jednoduchých podmínek, můžete si schopný e-bike udělat z vašeho staršího kola. Dnes testovaný Maxbike s pohonem EV Bike patří právě do té druhé skupiny.

Maxbike - hostitel energie

Jestliže jsme v předchozích testech e-biků tak trochu marně hledali cílovou skupinu pro celoodpružená e-kola za sto tisíc, tak dnes máme práci o hodně snažší, protože testovaný Maxbike sází na mainstreamový 27,5" model Malawi, který je postaven na rámu z trubek AL 6061 LITE klasického vzhledu i konstrukce s lanky vedenými po spodní části rámové trubky.

Rám samotný je v podstatě klasikou, nenajdeme na něm žádné designerské výstřelky ani kosmické technologie, či přehnaný hydroforming. Jde prostě o běžný materiál, který se v této cenové kategorii používá nejčastěji. Mimochodem, vhodnost pro přestavbu kola na e-bike je v případě použitého pohonu EV Bike podmíněna dvěma základními body. Zaprvé je potřeba klasický závitový střed, přičemž jeho šířka může být jak 68, tak 72 mm. Zadruhé je potřeba mít k dispozici dostatek místa v předním rámovém trojúhelníku, aby se do něj vešla baterie. Ta může být hned v několika provedeních s různými velikostmi a kapacitami, přičemž na testovaném biku jsme měli tu největší, nejtěžší a s největší kapacitou. Osadit lze přitom pohonem EV Bike samozřejmě jakýkoliv rám s 26", 27,5" i 29" koly.

Specifikace - Sportovní základ za rozumnou cenu

Pokud se podíváme na osazení testovaného kola, tak jde v podstatě o kompletní sadu Shimano Alivio. Kliky jsou na kole nahrazeny motorem, přičemž přesmykač plnil v našem případě pouze funkci vodítka, kvůli omezení padání řetězu, protože pohonná jednotka disponuje pouze jediným převodníkem a změna převodů probíhá automaticky uvnitř motoru.

Brzdový systém vsadil na Shimano BLM395 hydraulické kotoučovky, jejichž kotouče jsou osazené na Shimano M66 nábách zapletených dvaatřiceti dráty do ráfků Remerx Masterdisc a obutých do Rubena plášťů.

Osazená vidlice SR Suntour XCM HLO se 100 mm zdvihu sice není žádná velká hitparáda, ale v rámci možností fungovala celkem obstojně. Ostatní komponenty sériově dodávají firmy Zoom a Velo. Celková hmotnost kola bez zástavby elektropohonu, kterou výrobce uvádí cca 13,7 kg, narostla o pohonnou jednotku, baterii a kabeláž, přičemž je potřeba zahrnout sundané kliky a středové složení, které vám v podstatě zbudou, pokud se rozhodnete pro přestavbu vašeho stávajícího kola. Náš testbike, tak jak ho vidíte na fotkách bez pedálů, váži ve velikosti 19" krásných 22,3 kg.

Přečteno - 96651x Tagy: elektro maxbike ev bike
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Crussis Legend 68
    Fotogalerie: Crussis Legend 68
  2. Testy - RecenzeTEST: Crussis Legend 68
    TEST: Crussis Legend 68
  3. Tech newsCanyon Grizl:ON, nový gravel hladový po dobrodružství
    Canyon Grizl:ON, nový gravel hladový po dobrodružství
  4. Tech newsMerida představuje eTRILOGY
    Merida představuje eTRILOGY
  5. ServisJak se vyrábí Crussis Legend 68? Mrkněte se s námi
    Jak se vyrábí Crussis Legend 68? Mrkněte se s námi
  6. TechnikaFotogalerie: Scott Voltage eRIDE 2024
    Fotogalerie: Scott Voltage eRIDE 2024

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #10 Pavel F - vloženo: 01.03.2016 v 07:13:58

    Tak po telefonovani az na nejvyšší místa ve firmě,mě dnes přišla od Wifi nová baterie.Stalo me to ale hodně sil.Uvidíme jestli vydrží více,než ta minulá-1600km.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #9 Pavel F - vloženo: 17.02.2016 v 19:26:12

    jAK SLYŠÍM O EV BIKE,STOUPNE MĚ TLAK NA 200.\PORIDIL JSEM SI SET S BATERII V SRPNU 2014.PO ROCE UZIVÁNÍ,ZAČALA RAPIDNĚ KLESAT KAPACITA BATERIE,REKLAMOVAL JSEM JI POCATKEM PROSINCE,POSLALI ME JI ZPATKY ZE JE OPRAVENA,ALE NIC SE NEZMENILO.NAJEL JSEM NA PLNE NABITI JEN 15KM,TAK JSEM JI POSLAL ZPET NA OPRAVU,NA TO ME ODEPSALI,ZE BATERIE NA TESTECH JE DOBRA A NEMAJI CO OPRAVOVAT,A ZE AZ STOUPNU TEPLOTA NA 20STUPNU A VYSE,BUDE V PORADKU,JA JIM NAPSAL ZE BATERIE KOLABOVALA I VLETE PRI TEPLOTE 30STUPNU VE STINU.a ted se zase vymlouvaji,že mam vadny kontroler,atdpri tom to je blbost,baterie ma vlastni indikator nabití.Je to cinskej brak,a prodejce i4wifi as.SE JEN VYMLOUVA A ODEPISUJE,ŽE JE VSE V NAPROSTEM PORADKU.JA MISTO 60KM NA NABITI NAJEDU JEN 15,A DLE PRODEJCE JE VSE V PORADKU.lIDI NEKUPUJTE TENTO BRAK.A POTREBOVAL BYCH PORADIT,JAK JA DAL MUZU POSTUPOVAT,NENÍ PRECE MOŽNÉ ABY JIM TOHLE PROCHAZELO!!

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #8 Dedo Jozef - vloženo: 03.12.2014 v 17:23:02

    preco mam pocit (a diskusia mi to potvrdzuje) ze to neni test ale "len" reklama? :)

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #7 bikedoctor - vloženo: 09.10.2014 v 11:50:54

    odpověď na haspe — #1 -

    no tak to že by s tímto pohonem dovozce neměl problém nevěřím, jen já u nich reklamoval dvě sady....a měl jsem dost potíže aby reklamaci vůbec někdo uznal...po cca2měsících používání to přestalo jet.

    -

    prodám a opravím celkem dost elektrokol,občas se na nich svezu, ale Srovnání s Boschem je trochu mimo mísu..jediný společný je místo kde to má motor, jinak jde o trabant mezi elektropohony....

    -

    v článku je špatná cena, a byla i v pořadu Polopatě na ČT1, firma dovozce asi ráda mate spotřebitele, protože je to cena jen za motor + instal.matr., ale elektrokolo bez baterky....nic moc.

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #6 haspe - vloženo: 07.10.2014 v 21:38:09

    Plkám o tom, protože mě elektrokola živý. Díky tomu také vím, o čem píšu.

    750W ani 500W se v Čr neprodává, pokud víte kde, řekněte mi, třeba si jeden koupím. Ano, zřejmě si to můžete na vlastní pěst objednat v Číně. Torzní snímač k tomu jednoduše nepřiděláte. K nábojovým motorům Bafang ano, tam dáte střed se snímačem, pokud ho tedy umí řídící jednotka. Ostatně dovybavovat to torzním snímačem a novým převodníkem by bylo neekonomické. To si rovnou můžete pořídit lepší a dražší sadu, která tyhle věci už má. Kouzlo tohoto systému je v nízké ceně.

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #5 trance28 - vloženo: 05.10.2014 v 22:53:52

    odpověď na haspe — #2 teda, tolik plkani kvuli takovy blbosti, jako je elktro bike....ze se radsi nejdes projet do lesa

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #4 cimpr - vloženo: 05.10.2014 v 21:24:37

    odpověď na xtrail — #3 Vycházeli ze svýho pocitu, nevidím v tom problém. Motor srovnali s Boschem a vyšel z toho dobře, což je pro mě celkem cenná informace. Ikdyž dole někdo kontruje opačně. V zahraničí je tenhle motor celkem hit. Ten torzní snímač se dá myslím k Bafangu dodatečně přimontovat. 500W není nejvyšší model, prodává se i 750W. Místo toho nevzhlednýho převodníku se dá koupit na ebay náhrada.

    Tady je české fórum:

    http://www.nakole.cz/diskuse/18022-stredovy-pohon-bafang-bbs-02-750w.html

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #3 xtrail - vloženo: 05.10.2014 v 17:15:05

    Je patrné, že redaktoři MTBS píší o něčem, čemu vůbec nerozumí :-(

    Docela dost faktických chyb v jednom "testu" !

    1. na tento komentář reaguje cimpr — #4
    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #2 haspe - vloženo: 04.10.2014 v 13:12:02

    odpověď na haspe — #1 Na kole s hydraulickými brzdami a středovým pohonem 8Fun ani standardně brzdový odpojovač zapojit nelze.

    1. na tento komentář reaguje trance28 — #5
    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #1 haspe - vloženo: 04.10.2014 v 12:29:47

    Tento systém pohonu má jistě své místo na trhu. Nabízí zajímavý poměr výkon/cena a relativně dobré jízdní vlastnosti. Montáž na kola do 15000 Kč (MOC) je smysluplná.

    Nicméně rád bych se vyjádřil k několika, podle mne, mylným informacím uvedeným v tomto článku.

    1. V první části článku píšete:"změna převodů probíhá automaticky uvnitř motoru" To je nesmysl. Za motorem je sice převodovka, ale nedochází v ní ke změně převodového poměru.

    2. Nevytvářejte, dojem, že lze běžně pořídit výkonnější verzi. Jiná verze než 250W není zatím v ČR v prodeji.

    3. Páčka, tzv. akcelerátor nezvyšuje výkon na dvojnásobek. Lze jím regulovat výkon. A myslím, že i aktivovat pohon bez šlapání.

    4. Sada nestojí "15500,- Kč s 11Ah baterií", jak píšete, ale bez baterie. Tedy je to cena za motor, kabeláž a ovládací prvky. Cena kompletu s baterií je podstatně vyšší.

    5. 46 zubů je pro MTB příliš velký převodník.

    6. Že stejně jako u jiných středových motorů systém snímá otáčky šlapání a otáčky zadního kola je nesmysl, protože ostatní středové motory jsou řízeny i podle torzního snímače, tedy podle síly, kterou zabíráte.

    7. Vaše praktické srovnání s Boschem je přesný opak skutečnosti. Bosch vás nikam netlačí, nemá tendenci zrychlovat, jak píšete. Protože je řízen silou vašeho záběru, nezrychluje pokud nezabíráte a točíte jen zlehka. Naopak tento 8Fun/Bafang nemá řízení torzí, takže má tendenci zrychlovat, protože prostě neví, jakou silou zabíráte. Jízda s vyspělejšími systémy řízenými torzí bude vždy plynulejší a úspornější než se systémy řízenými jen otáčkami klik. Někomu sice torzní řízení nevyhovuje, a upřednostní jednodušší systém, ale takhle to funguje.

    8. Kromě plechového převodníku s plastovým krytem, čtyřhranné osy většinou dojde i k namontování systémové brzdové páky se snímačem pro odpojení pohonu. Brzdové odpojovače, které jsou u systémů s torzními snímači naprosto zbytečné, sice namontovat nemusíte, ale pak vám motor vypíná podle snímače šlapání, tedy s prodlevou, ne okamžitě. Což může být i trochu nebezpečné. Navíc, když tuto páku (8Fun používá jen jednu) nenamontujete, zůstane vám za rozbočovačem vyset jeden kabel. To naštěstí vyřeší decentní omotání izolačkou a přichycení k druhému kabelu.

    1. na tento komentář reaguje haspe — #2
    2. na tento komentář reaguje bikedoctor — #7
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744