Štafetové zlato vybojovali Švédové

Mistrovství Evropy bylo zahájeno! A úvodní den v holandském Zoetermeeru se nejlépe vydařil Švédům.
Čtveřice Emil Lindgren, Tobias Ludvigsson, Alexandra Engen a Mattias Wengelin vybojovala zlatou medaili. Druzí skončili se ztrátou necelé minuty Švýcaři ve složení Ralph Naef, Roger Walder, Nathalie Schneitter a Thomas Litscher. Bronz získala poměrně překvapivě domácí čtyřka Irjan Luttenber, Michiel Heyden, Sanne van Paassen a Rudi van Houts.
Česká štafeta kterou rozjížděl junior Jan Nesvadba, druhý úsek jel Josef Kamler, třetí Tereza Huříková a finišoval Jaroslav Kulhavý dojela na osmém místě.

1. Švédsko (Lindgren, Ludvigsson, Engen, Wengelin) 52:05
2. Švýcarsko (Näf, Walder, Schneitter, Litscher) 52:59
3. Nizozemsko (Luttenberg, Heyden, Paasen, van Houts) 53:13 
4. Francie (Péraud, Drechou, Rode-Ravanel, Vuillermoz) 53:24 
5. Itálie (Fontana, Cominelli, Kerschbaumer, Lechner) 53:58 
6. Velká Británie (Killeen, Gallagher, Last, Fletcher) 54:15 
7. Polsko (Karczynski, Konwa, Wloszczowska, Piaskowy) 54:24 
8. Česká republika (Nesvadba, Kamler, Huříková, Kulhavý) 54:24 
9. Španělsko (Lozano, Sanchez, Villar, Hermida) 12:16 
10. Německo (Bauer, Gluth, Morath, Käß) 54:57

Více informací připravujeme...

09.07.2009 - Závody - Michal Červený

Víkendové tipy

Cross Country:
9. 7. - 12.7. MISTROVSTVÍ EVROPY XCO - Zoetermeer /NED/
11. 7. Haven Peklo Severu - Svojkovský pohár - Svojkov u České Lípy
11. 7. Temenický klapušák - Šumperk

Maraton:
11. 7. Cannondale Krkonošský maraton - Lomnice nad Popelkou
11. 7. Kolo pro život #9 - Praha - Karlštejn Tour Praha - Velká Chuchle
11. 7. - 12.7. Merida Bike Adventure
12. 7. Dolomiti Superbike - Villabassa /ITA/
12. 7. La Traversee de l'Oisans - Bourg d'Oisans /FRA/

Downhill:
11. 7. - 12.7. iXS Downhill Cup - Leogang /AUT/
12. 7. MISTROVSTVÍ ČR DHI - Pec pod Sněžkou

Více informací najdete v našem kalendáři


09.07.2009 - Závody - Michal Červený

Švýcar Jurg Graf dopoval

Švýcarský biker Jurg Graf, o jehož dopingové kauze jsme vás před časem informovali, byl "odsouzen".
Pětadvacetletému bikerovi týmu Felt International udělil Švýcarský olympijský výbor dvouletý zákaz závodění, který platí od 15. května 2009. Zároveň musí zaplatit pokuty ve výši 2000 CHF. Svou vinu sice stále popírá, ale výsledky A i B testu svědčí proti němu. Graf byl jako vůbec první cyklista pozitivně testován na látku Oxilofrin a to 5. května tohoto roku, kdy zvítězil v úvodním závodě národního poháru Racer Bikes Cupu ve Schaanu. Toto vítězství mu bylo rovněž odebráno a tak se nyní může s prvního místa "radovat" Martin Gujan (Cannondale Factory Racing). O místo si polepšili také jezdci českého týmu Odlo Specialized, Pavel Boudný a Jiří Novák, kteří poskočili na deváté, respektive desáté místo.

08.07.2009 - Závody - Michal Červený

Katka Nash zvítězila v BC Bike Race


Ultimate singletrack experience
- to je přívlastek třetího ročníku "echt" bikerského závodu kanadskou divočinou pod názvem BC Bike Race
. Zhruba 400 kilometrů plných singltracků z Vancouvru do Whistleru nechce konkurovat nejtěžším etapovým závodům světa, naopak nabízí opojné zážitky... Sedm dnů a sedm etap prožila i česká bikerka Kateřina Nash (Luna Women's), která tak již nadobro rozprášila dohady o tom, jak to s její karierou bude.

Katka se svou stájovou kolegyní a jmenovkyní Catherine Pendrell dokonce zvítězily v kategorii dvojic, téměř hodinu před dvojicí Alison Sydor a Lea Davidson reprezentující Rocky Mountain. "Bylo to super, nejlepsi a nejtechnictejsi trasa co jsem kdy jela.Ted me ceka 2 denni zavod Downieville a pak svetaky v Kanade," napsala Katka v krátké zprávě.

Máte-li dostatek smyslu pro dobrodružství a financí, rozhodně neváhejte a navštivte www.bcbikerace.com, protože registrace na závod v roce 2010 již začala....

07.07.2009 - Závody - Jan Němec

Česká spořitelna MTB vyučovala mládež

Uplynulý týden mělo možnost čtyřicet mladých bikerů spolu s dvaceti závodníky z trénikového centra mládeže ve Vimperku absolvovat tréninkový kemp spolu s týmem Česká spořitelna MTB na šumavském Zadově.

I když počasí v průběhu týdne tréninku na kole moc nepřálo, podařilo se dokonale využít světlých chvilek v jinak zamračené obloze a přestávek v setrvalém dešti k několika společným tréninkům účastníků Sportcampu spolus profesionály z týmu České spořitelny. Milan Spěšný, Tomáš Trunschka a Tereza Huříková byli zdatnými instruktory a lektory při nácviku přeskoku palet či přejíždění úzké lávky nebo přeskoku trámů. Děti, společně s dalšími členy týmu, pak udělali výbornou diváckou kulisu při soutěži o přeskok prkna.

V dalším průběhu týdne pak členové týmu absolvovali s některými skupinami trénikové výlety do okolního terénu a pomohli tak mladým cyklistům s technikou jízdy na kole. Vzhledem ke společnému tréninku s členy trénikového centra mládeže a studenty ze sportovního gymnazia ve Vimperku mají případní zájemci z řad šikovných absolventů kempu vzor a příklad možnosti věnovat se dále cyklistice na vyšší úrovni.

07.07.2009 - Závody - Jan Němec

Přidej se k českému týmu na Salzkammergutu

Tak jako každoročně, i letos je součástí bikového festivalu Salzkammergut Trophy i soutěž tzv. "slow-motion" teamů. Protože letos pořadatelé připravili obzvláště atraktivní ceny — přidejte se k největšímu a historicky nejúspěšnějšímu českému teamu — team č. 31 "LONELINESS OF A LONG DISTANCE RIDER"

Není důležité jestli jedeš pomalu nebo rychle - důležité je dorazit do cíle, samozřejmě, čím pomaleji, tím lépe pro hodnocení teamu ;-) Případné dotazy vám rádi zodpoví teamoví „koučové“ Marek Novotný, Jan Bulín a Tomáš Vitvar na mailu lonelyslow31@email.cz

Užitečné odkazy:
web Salzkammergut Trophy: www.salzkammergut-trophy.at
kategorie slow-motion: http://www.salzkammergut-trophy.at/slow-motion-pid647
registrované teamy: http://www.mountainbike-challenge.at/trophy_slowmotion_wertung.php
letošní ceny: http://www.trophy.at/show_page.php?pid=188

07.07.2009 - Závody - Jan Němec

Plzeň mezi cyklokrosovými velmocemi

O právě proběhlém víkendu se konal v sídle Mezinárodní cyklistické federace UCI ve švýcarském Aigle seminář pořadatelů světového poháru v cyklokrosu. Mezi cyklokrosové giganty, kterými byli např. pořadatelé loňského mistrovství světa v nizozemském Hoogerheide, zasedli i pořadatelé plzeňské Velké ceny A-Keramika z agentury Archa sport.

"V pátek se jednalo spíše o společenskou událost, o představení jednotlivých pořadatelských zemí a měst zakončené slavnostní večeří na hradu v Aigle" nastínil atmosféru hlavní pořadatel Pavel Šticha.
Dopolední část sobotního programu tvořily zejména změny a novinky v organizaci závodů, následovány prezentací marketingové komunikační strategie světového poháru. Těsně před obědem čekala plzeňské zástupce, jako cyklokrosové nováčky, diskuze s hlavním koordinátorem UCI Peterem van den Abeele a technickým delegátem Simonem Burney, po něm ještě seminář s pořadateli ostatních závodů a mezinárodními rozhodčími.

"Do Švýcarska jsme si jeli pro odpovědi na řadu otázek týkajících se logistiky a technického zajištění plzeňského "svěťáku", který bude město Plzeň U Sv. Jiří hostit 18.10.2009. Ve všem teď máme jasno, marketingovou kampaň máme do podrobna naplánovanou a tak můžeme pokračovat v dalších přípravách" podotkl Jiří Novotný.

07.07.2009 - Závody - Jan Němec

Vogel švýcarským mistrem

Florian Vogel z týmu Scott Swisspower MTB obhájil titul švýcarského šampiona.
Na národním mistrovství světové bikové velmoci ve městě Chur si počínal poměrně suverénně a o téměř dvě minuty porazil Martina Gujana (Cannondale Factory Racing) a ukázal se tak týden před mistrovstvím Evropy ve skvělé formě. Bronz vybojoval se ztrátou dalších dvanácti vteřin Lukas Fluckiger (23 deegres / Trek). Pro nepopulární čtvrté místo si přijel mistr světa Christoph Sauser (Specialized), pátý dojel Ralph Naef (Multivan Merida Biking) a šestý Nino Schurter (Scott Swisspower), který měl na vítězného týmového kolegu ztrátu necelých sedm minut. Mezi třiadvacítkáři zvítězil Fabian Giger a mezi juniory potom Matthias Stirnemann.
Švýcarskou mistryní se v elitní ženské kategorii stala Katrin Leumann (Goldwurst-Power / Sputnik), když o osm vteřin porazila Esther Suss (Wheeler IXS). Třetí dojela Petra Henzi (Fischer BMC).

05.07.2009 - Závody - Michal Červený

Michal Prokop vitězem 4X v Šumperku

V pořadí druhý závod Znovín 4X Cupu se uskutečnil dnes odpoledne v motokrosovém areálu Rapotín nedaleko Šumperka a opět se potvrdilo, že fourcrossová špička je v Česku hodně vyrovnaná.

Po vítězství Kamila Tarkoviče (Scott FDF Team) v úvodním pohárovém závodě v Praze se očekával jeho velký souboj s Michalem Prokopem (Polis Racing), který je novopečeným mistrem Evropy v této disciplíně. Na medaili si brousili zuby i mnozí další - Slavík Měchura, či Říha. Napovědět mohla již kvalifikace. Tu vyhrál Tomáš Slavík (RSP Racing) o jedenáct setin před Michalem Prokopem a třetím Lukášem Měchurou (Chain Reaction Cycles). Po zaváhání v semi, kde Prokop kontroloval postup do finále z druhého místa za Tumpachem (MSK Kur Sport), ale ve finále nenechal nic náhodě a systémem start-cíl zvítězil. Druhý Tom Slavík se sice snažil Prokopa atakovat, ale nevyšlo mu to. Bronz si ze Šumperka odváží "zlý muž" Štěpán Tumpach, čtvrté místo patřilo Přemkovi Tejchmanovi (Polis Racing).

Kategorie Expertů, po masivních odchodech závodníků mezi elitu, dostala plno nových tváří a hýří motivovanými mladíky. Jeden z nich, teprve šestnáctiletý Michael Měchura (Polis Racing) zůstal v Šumperku jediným neporaženým riderem dne, když vyhrál všechny čtyři jízdy, čímž si vysloužil postup mezi elitu pro příští rok. Druhému Zdeňku Plášilovi (Cykloteam Ostrov) i třetímu Romanu Kuglerovi (TBB BIke Team) nezbylo nic jiného, než mu v cíli pogratulovat k bezchybnému výkonu.

Kompletní výsledky najdete zde.

05.07.2009 - Závody - Petr Bureš

Hruška vítězem Drásala

Vítězem jednoho z nejtěžších a nejstarších maratonů u nás se dnes v Holešově stal Jan Hruška, když 120 kilometrů dlouhou trať s převýšením 3200 metrů zdolal v čase 4.51:40 hod.
Bikemaratonec týmu Cyklotrenink.com tak po třech letech sesadil z trůnu Ondřeje Fojtíka (Volvo Auto Hase), který se tentokrát musel se ztrátou půl druhé minuty spokojit s druhým místem. Třetí dojel Fojův týmový kolega Svatopluk Janečka a s časem pod pět hodin se ještě vešel na čtvrtém místě Václav Ježek (Alpine Pro - Author Team). Pátý dojel Martin Haman (Superior Riders). Ženský souboj na dlouhé trati skončil překvapením a sice vítězstvím Pavlíny Černé (MTB Příchovice), který o necelou minutu porazila Báru Radovou (Studio 2001). Bronz vybojovala Lucia Čuříková (Veus Vyškov).
Krátkou trať dlouhou 55 kilometrů vyhrál Pavel Boudný (Odlo Specialized) o 4 minuty před Matějem Nepustilem z České spořitelny MTB a třetí dojel Michal Bubílek (Merida Bike Ranch). Ženám na krátké trati vládla maratonská mistryně republiky Alena Krnáčová (Subway Unibon Marin).
Kompletní výsledky najdete na webu Kola pro život

04.07.2009 - Závody - Michal Červený

Víkendové tipy

Cross Country:
4.7. Racerbikes Cup #7 - Chur (SUI)
5.7. Pošumavská liga horských kol - Kdyně
5.7. Krkonošský pohár MTB #4 - Lázně Bělohrad
5.7. Krkonošský pohár MTB #5 - Vysoké nad Jizerou


Maraton:
4.7. Kolo pro život #8 - Bikemaraton Drásal - Holešov
4.7. Dema Kamenický maraton - Kamenice nad Lipou
4.7. Haven Peklo severu / FoFr Cup - Prysk
5.7. Duna marathon - Visegrád (HUN)

Fourcross:
4.7. Moravská Froucrossová Liga #5 - Šumperk
5.7. ČESKÝ POHÁR #2 - Šumperk


Freestyle:
4.-5.7. Horsefeathers Kozzy Style- Kozí pláň / Kaplice

Odkazy na weby jednotlivých závodů naleznete v našem kalendáři

02.07.2009 - Závody - Jan Němec

Kožušník vyráží do Štrasburku na kole

Nový europoslanec ODS Edvard Kožušník na první zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku chce dojet z Prahy na kole. Na trať dlouhou 647 kilometrů vyrazí na trekovém kole. Osmatřicetiletý Kožušník, který byl sedmý na kandidátce občanských demokratů, si svou "tour" rozdělil do 13 denních etap.

Cestou chce popularizovat novou dvaapadesátičlennou europoslaneckou frakci evropských konzervativců a reformistů, v níž je i všech devět zástupců ODS, a také kandidaturu Madridu na pořadatelství letních olympijských her v roce 2016. "Protože se cítím být Evropanem a Madrid je po odstoupení Prahy jediným evropským městem, které o pořádání olympiády za sedm let usiluje," vysvětlil.

Kožušníkova cesta startuje dnes v Senátu, kde působil jako ředitel sekretariátu předsedy horní komory parlamentu. Začne tak dva dny před startem třítýdenní Tour de France, která je ovšem o téměř 3000 kilometrů delší než Kožušníkova. "Ta cesta má spíš propagační než sportovní charakter," přiznal europoslanec. Přesto na cestu trénoval, od zvolení ujel na kole na 600 kilometrů. "Už několik dnů mě zadek nebolí," poznamenal.

Zážitky z cesty, na které ovšem bude také mít doprovodné vozidlo, bude Kožušník popisovat na internetu, zajímá-li vás tento nevšední počin politika, sledujte podporovatele.kozusnik.eu

02.07.2009 - Závody - Jan Němec

Jeny Valenta se kvalifikoval na Dew Tour

AGang Gangsta Jeny Valenta se kvalifikoval do seriálu závodů Dew Tour 2009 a je vůbec prvním Čechem, který tento seriál pojede!

Jeny nastoupil do závodu se svým novým signature rámem PIMP STAR pro rok 2010. Tato žhavá novinka, která Jenymu pomohla na Dew Tour, bude k dostání začátkem roku příštího roku.

Seriál závodů Dew Tour je přirovnáván k závodu X-Games a mnohými jezdci je hodnocen více než samotné X-Games. Dew Tour 2009 je seriál 4 závodů pořádaných v USA s velkým finále v říjnu na Floridě. Samotná kvalifikace je vysoce prestižní záležitost!

Více o Dew Tour a Jenym ZDE:

29.06.2009 - Závody - Miloš Lubas

Turecký bronz pro Hudečka

I druhý závod v turecké Cappadocii přinesl týmu Scott&Hagget umístění na stupních vítězů. Tentokrát Jiří Hudeček vybojoval třetí místo.
"Trať byla docela těžká a celé to ještě komplikovalo velké vedro. Zkusil jsem nastoupit ve druhém kole a jet sám. To se mi dařilo, ale v posledním kole mi totálně seklo a propadl jsem se na třetí místo." okomentoval Jirka dlouhý závod na šest plus zaváděcí kolo. Na vítězného řeka Iliase Periklise ztratil minutu. Závod těm nejrychlejším trval 2:20 hod. a to byl chvíli před startem ještě o jedno kolo zkrácen. Smůlu měl tentokrát Matouš Ulman, který se po startu pohybovala na čele závodu, ale ještě v prvním kole namotal kus pohozeného drátu do kazety a jeho vyproštění mu zabralo spoustu času. Stíhací jízdou se pak dokázal propracovat na čtvrté místo.
"Celkově jsme spokojeni. Kluci přivezou dost UCI bodů a o to nám šlo. Jen škoda, že tam nemohl jet Kristián Hynek, který by je potřeboval nejvíce...", zhodnotil výpravu za body manažer týmu Tomáš Kolínský.

29.06.2009 - Závody - Michal Červený

MBV '09: Huříková a Hermida zlatí v XCO

Na Merida Bike Vysočině byla neděle zasvěcena olympijskému XC, na 6,2 kilometru dlouhém okruhu měla nejvíce sil Tereza Huříková (Česká spořitelna MTB) a Jose Antonio Hermida (Multivan Merida).

Tereze k vítězství malinko dopomohlo štěstí, unavená ze včerejších bojů na silničním mistrovství republiky, půlku závodu totiž jezdila druhá za Slovenkou Jankou Števkovou (CK MTB Dohňany). Té ovšem nepřálo štěstí vůbec, dva defekty ji odsoudily na pátou pozici s velkou ztrátou. Tereza po závodě přiznala, že by na Janku dnes zřejmě nestačila.

Závod mužů byl jednoznačnou záležitostí dvojice z Multivan Merida teamu, v závěru závodu měl více sil španělský biker Jose Antonio Hermida právě před svým týmovým kolegou Ralphem Näfem. O bronzu rozhodl v polovině závodu Jiří Friedl.

1. Tereza Huříková (Česká spořitelna MTB) 1:27:24 hod.
2. Katarzyna Solus (POL) +1:52 min.
3. Pavlína Šulcová (Samba Chic) +4:21
4. Lucie Veselá (GT) +4:53
5. Janka Števková (SVK, CK MTB Dohňany) +9:30

1. Jose Antonio Hermida (ESP, Multivan Merida) 1:41:25 hod.
2. Ralph Näf (SUI, Multivan Merida) +0:33 min.
3. Jiří Friedl (Merida Biking) 1:45:39 +4:09
4. Milan Spěšný (Česká spořitelna MTB) +5:13
5. Tomáš Vokrouhlík (Factor Bike) +5:24
6. Jan Škarnitzl (dimp Giant) + 6:05
7. Pavel Boudný (Odlo Specialized) +5:35
8. Christoph Soukup (AUT, Merida Biking) +6:48
9. Umberto Corti (ITA, CBE Tecnoimpanti) + 6:56
10. Yader Zoli (ITA, Torpado) +8:17

Kompletní přehled výsledků na www.results.cz

28.06.2009 - Závody - Jan Němec

Vinařská 50 s 1400 závodníky

Okolo čtrnácti stovek závodníků se postavilo na start Author Znovín Cupu neboli Vinařské 50tky v Šatově.
Závod se stal kořistí Petra Cirkla (Hrinkow), který padesátikilometrovou trať zdolal v čase 1:32:24. Na druhém místě dojel se ztrátou dvou a čtvrt minuty Radovan Kyjovský (Minařík Author - Remerx MTB Team) a třetí skončil Milan Bachman (FRM Bike.com - Nutrend). Nejrychlejší z žen byla Magda Krejčová.
Kompletní výsledky najdete ZDE

28.06.2009 - Závody - Michal Červený

Houštěcký cyklomaraton pro Ježka

Triumfem téměř domácího týmu Alpine Pro - Author skončil TZB Houštěcký cyklomaraton u Staré Boleslavy.
Závod na 80 kilometrů totiž vyhrál Václav Ježek o deset vteřin před Michalem Plesníkem a další čtyři před třetím Janem Matějkou. Čtvrtý Petr Tatíček (Merida Bike Ranch) ztratil na vedoucí skupinku sedm minut. Vítězkou ženského závodu se stala Jana Kábrtová (Alpine Pro - Author).
Na kratší 56 km trati s přehledem zvítězil Michal Bubílek (Merida Bike Ranch) a mezi ženami potom jeho týmová kolegyně Barbora Hanušová.
Kompletní výsledky najdete na webu firmy SportSoft.cz

28.06.2009 - Závody - Michal Červený

Alpentour a Bike Vysočina na ČT4 Sport

Česká televize na programu ČT4 Sport dnes odpoledne nabízí fanouškům horských kol hned dva záznamy. Ten první startuje v 17:05 a těšit se můžete na 20 minut z nedávného etapového závodu Alpentour Trophy. Druhý je hodinu a půl dlouhý záznam včerejšího sprintu na Merida Bike Vysočina, startuje v 18:25. Reprízy pořadů naleznete na www.ceskatelevize.cz/program/

28.06.2009 - Závody - Jan Němec

Prokop mistrem Evropy ve 4X

Michal Prokop (Author) se stal potřetí v kariéře mistrem Evropy ve fourcrossu. Ve slovinské Ajdovščině mu k tomu v sobotu stačilo vyhrát kvalifikaci, neboť vyřazovací jízdy musely být kvůli promoklému podkladu trati zrušeny. Bronz navíc za Švýcarem Rogerem Rinderknechtem vybojoval Tomáš Slavík. Z titulu mistryně Evropy se bez účasti českých závodnic radovala Anita Molcik z Rakouska.

"Mám sice další titul, ale spokojen nejsem vůbec, protože jsem si nezazávodil. Počasí se poručit nedá, jenže organizátoři vůbec šampionát nezvládli, strašně dlouho jim trvalo, než se nějak rozhodli," řekl ČTK Prokop. Ten vyhrál kontinentální mistrovství již v letech 2003 a 2004, od té doby se však zaměřil na závody Světového poháru. Při posledním šampionátu před dvěma lety byla nejlepším českým výsledkem osmá místa Přemysla Tejchmana a Katariny Tothové.

1. Anita Molcik (AUT)
2. Rachel Seydoux (SUI)
3. Lucia Oetjen (SUI)
4. Anneke Beerten (NED)

1. Michal Prokop
2. Roger Rinderknecht (SUI)
3. Tomáš Slavík
4. Johannes Fischbach (GER)
5. Kamil Tatarkovič
6. Luka Novak (SLO)
7. Kieron McAvoy (GBR)
8. Kristjan Medvešcek (SLO)
9. Joost Wichman (NED)
10. Lukáš Měchura

Kompletní přehled výsledků naleznete na www.crn-trn.si

28.06.2009 - Závody - Jan Němec

Stránkování

redakční systém | ISSN 1803-5744