Eurobike 2017 - jasné trendy, nejasná budoucnost

Každý rok se v rámci několikadenní návštěvy Eurobiku snažíme vypozorovat určité více či měně jasné trendy, které se dají nazvat hlavními nejen v rámci této výstavy, ale také cyklobusinessu obecně. Jaké jsou tedy ty letošní?

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš & Tereza Nusková
Eurobike 2017 - jasné trendy, nejasná budoucnost

Elektro pohony v první řadě

Pokud jsem tu loni v obdobném zamyšlení o trendech psal o tom, že se z Eurobiku pomalu ale jistě stává Elektro-Eurobike, pak toto tvrzení nejenom že platí také letos, ale elektrická dominance letošní výstavy byla natolik jasně patrná, že zde byl v podstatě problém najít expozici na které by hlavním tématem elektrokola nebyla.

Pozor, tím nechci říct, že je to špatně, nicméně pokud vás elektrokola vůbec neoslovují, tak jste letos mohli s čistým svědomím veletrh zvládnout projít celý za jediný den, protože elektrokola opět hodně vytlačila běžnou produkci jízdních kol minimálně z prémiových postů top exponátů v rámci většiny expozic.

Když nad tím tak přemýšlím, tak najít značku, která by na svém stánku neměla elektrokolo skoro ani nešlo. Ano, tento přístup stále drží např. titanové značky Moots, nebo Van Nicholas, ale z bikových firem si teď vybavím snad jenom americké Yeti, nebo Marin, které zatím nepodlehly davovému elektrošílenství.

Jednoplacky i do nižších kategorií

I přes opravdu velkou elektromasáž se dal vysledovat poměrně dost velký trend, který se týká nástupu dvanáctirychlostních sad u horských kol. Dokud totiž neměl americký Sram dostupnou verzi jednoplackové dvanáctky a nabízel pouze dvojici podobně drahých topsad, nebylo to s masivním prosazením nového standardu jednoduché. Vše se ale změnilo po představení nové levné sady GX Eagle.

O téhle sadě jsme na MTBS už psali několikrát. Máme ji dokonce i v redakčním dlohodobém testu (TEST: Sram GX Eagle - je to doma) a nechci být špatným prorokem, ale myslím si, že velký nástup GéXa bude v příštím roce znamenat velký ústup Shimana ze všech kategorií kol střední třídy, kde letos kralovalo SLX a XT. Mnoho značek nové GX osazuje na kola od řekněme 50 do 150 tisíc korun. Najdeme ho jak na XC, trailových tak enduro kolech a jeho černou kazetu se výrobci občas nebojí kombinovat s vyšším měničem, či klikami.

Barvy na ústupu

Jestliže loni jsme zaznamenali opravdu velký boom neonových barev a kombinací, které byste k sobě dali jen málokdy, letošek se zdá být v tomto směru výrazně umírněnější. Zdaleka takové procento kol již nesvítí sytými odstíny. Na světlo se stále více dere trendy šedá, kterou mezi prvními objevil před lety Scott a vrací se trend konzervativní černé kombinace matných a lesklých odstínů do kterých se přidávají pouze decentní barevná loga a jiné grafické prvky. Populární zůstává ale i modrá a její odstíny až do tyrkysově zelené, nebo žlutá.

Barvy na vzestupu

Co platí u kol, neplatí u komponentů. Tohle sice není nikterak objevné sdělení, protože elox na mnoho způsobů je v módě již pěkných pár let, ale že se do takévéhoto ladění pustí komponentoví giganti jako Sram, nebo Fox, jehož součástí je i Race Face, bychom před pár lety rozhodně netipovali. Sram si pro zákaznické ladiče nachystal produkty Truvativ, které nabízí v mnoha barevných variantách, zatímco Race Face se toho vůbec nebojí a kromě hliníkových frézovaných klik a řídítek dodávaných v mnoha barevných eloxech nabízí také několik barevných variant karbonových komponentů, které se od sebe pravda liší jen barvou loga.

Designový návrat skinwallu

V pneumatikářském businessu se v posledních letech dějou velké věci. Poté co splaskla nafouknutá bublina jménem fatbiky se ve velkém začaly zvětšovat téměř všechny další pneumatiky. Silničáři dnes běžně používají 28 i 30 pláště a 23 jsou k vidění už jen sporadicky. Velký boom gravel biků přinesl nové vzorky a šířky 30 až 40 a k rozšiřování došlo i u běžných MTB kol kde se s nástupem boost os a duálních konstrukcí rámů, které pojmou jak 29" tak 27,5" plusková kola, začínají běžně vozit 2,4", 2,5" i 2,6" široké pláště.

Velkou módou roku 2018 ale budou světlé boky označované jako tak zvané skinwall provedení plášťů. V devadesátých letech minulého století byl tento typ plášťů běžný. Posléze ho nahradily celočerné boky s tím, že šlo o technologicky vyspělejší řešení navíc s odolnějším bokem z pohledu průrazu. Dnes se skinwally vracejí především kvůli svému specifickému designu, který se výrazně odlišuje od běžných černých provedení. Po Onze, která tento typ plášťů jede mnoho let, se připojují stále další značky včetně dvou největších Maxxisu a Schwalbe, takže se připravte na docela slušnou invazi tohoto typu plášťů, které se v mnoha případech objevují především díky WTB i na gravel bicích.

Seznam stránek článku:

  1. Eurobike 2017 - jasné trendy, nejasná budoucnost
  2. Děti, 29", Mips a nové boty
Přečteno - 17497x Tagy: eurobike
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Eurobike 2023
    Fotogalerie: Eurobike 2023
  2. Výstavy a veletrhyEurobike 2023 #5 (R-Y)
    Eurobike 2023 #5 (R-Y)
  3. Výstavy a veletrhyEurobike 2023 #4 (M-R)
    Eurobike 2023 #4 (M-R)
  4. Výstavy a veletrhyEurobike 2023 #3 (F-M)
    Eurobike 2023 #3 (F-M)
  5. Výstavy a veletrhyEurobike 2023 #2 (A-F)
    Eurobike 2023 #2 (A-F)
  6. Výstavy a veletrhyEurobike 2023 #1
    Eurobike 2023 #1

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 Fogl - vloženo: 11.09.2017 v 14:23:14

    Elox byste u takového giganta jako je Sram před léty nečekali???

    A co 9sp. šaltry a šaltrpáčky X.0??? V 6 barvách eloxu se prodávaly. Dva roky, moc se to tenkrát nechytlo... ;-)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 Grungi - vloženo: 08.09.2017 v 17:06:53

    " Velkou módou roku 2018 ale budou světlé boky označované jako tak zvané skinwall "

    velka moda, na mem kole tedy rozhodně nikdy nebude... fuj

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744