Finiš Snow Epic 2015 konečně zapadal sněhem

Jestli to byl předchozí dny nedostatek sněhu, co trápilo Snow Epic 2015, dnes to byl pravý opak. Tomáš líčí poslední etapu. Kdo vyhrál a jak dopadli Češi? Čtěte více….

Autor: Tomáš Přibyl, Jan Němec
Finiš Snow Epic 2015 konečně zapadal sněhem

Ani dnes se etapáku Snow Epic 2015 nevyhnuly změny, a to zásadní. Paradoxně nikoliv z nedostatku sněhu, ale jeho přebytku. Přes noc totiž napadlo přibližně 30 centimetrů a padat nepřestalo do této chvíle, to jest půl páté odpoledne, kdy píšu tento report. Počasí si zkrátka nevybíráme a Kevin Vermaak, šéforganizátor podniku, ráno řekl, že ho zajímá hlavně bezpečnost závodníků a nebude se pouštět do nějakých riskantních akcí.

Tomáš Přibyl v cíli 4km časovky do vrchu - poslední etapy Snow Epic 2015

Plánovaná etapa tak vzala za své, ale opět se podařilo neuvěřitelně improvizovat. Po asi čtyřech odkladech se v půl desáté odstartovalo, a to opět do časovky do vrchu ke kabinové lanovce na Gerschnialp ve výšce 1300 metrů nad mořem. Znamenalo to po krátké rovince ve městě absolvovat zhruba na čtyřech kilometrech tři sta metrů převýšení. Na rozdíl od jiných dnů jen na místy ujetém sněhu, a ve vyjetých kolejích. Co vzbudilo negativní reakce některých borců, byl fakt, že první kilometr měl být neutralizovaný a měřit se mělo začít až pod kopcem, ale nakonec se jelo s časomírou už od startu, ale většina lidí to nevěděla. Nakonec ale všichni uznali, že uskutečnit závod byl vlastně zázrak a nějaké další protesty se nekonaly. 

Velká kabina lanovky pak všechny vyvezla do 1800 metrů na Trubsee, kde se původně zamýšlelo jet okruhy jako další etapu. To nebylo myslitelné, viditelnost byla mizerná a sníh hluboký. Nakonec si ale snowbiking v té nejsyrovější podobě užili všichni. Shromážděné závodníky nejprve pustili na cestu vytyčenou pro turisty, nahoru a dolů, kdo měl dramaticky upuštěno a k tomu byl šikovný, zdolal ji celou kromě krátkého výstupu s kolem na zádech, kdo ne, musel tlačit hodně dlouho.
 

Trübsee ve výšce 1800 metrů nad mořem, odtud to byl surový snowbiking do Engelbergu
 
Pak přišlo finále! Nějak se podařilo dohodnout, že nás majitelé areálu nechali sjíždět až do samotného Engelbergu po sjezdovce. To bylo neuvěřitelné, když se celá smečka spustila z toho nejhoršího hangu dolů v hluboké vrstvě sněhu, vhodné spíš pro lyže do prašanu. Nádherné spektakulární pády, hodně legrace, kdy to může člověk zažít? Postupně jsme doklopýtali a dojeli do spodních pasáží, ty byly od lyžařů už pěkně ujeté a tam jsme s prkýnkáři závodili. Musím říct, že nás celkem respektovali, asi věděli, že zítra už vypadneme. To byl nesoutěžní konec Snow Epicu. Američan z Nového Yorku absolvoval i poslední den v neustálém sněžení s nahýma nohama a vlajících pruhovaných kraťasech vhodných na pláž v Miami, jen měl dole ve Sportparku maličko krvavá kolena. Proti gustu žádný dišputát...
 
Celý podnik končí dnes předáváním cen a slavnostní gala večeří, věřím, že si to ještě hezky užijeme.
 
A co česká výsledková stopa na historicky prvním snowbikovém etapáku? Luboš Jedlička skončil celkově na krásném  21. místě, Tomáš Přibyl 39., Radek Fuksa 48., Richard Novák 49. a Ota Matoušek 82. Určitě to není ostuda, všichni se navíc po třech bláznivých dnech těší plnému zdraví, takže nezbývá, než začít šířit osvětu v Česku. Věřte, bude se vám to všem moc líbit!


I love snow biking

Celkové pořadí Snow Epic 2015

Muži:
1. Tomi Misser (ESP)
2. Rune Hoydahl (NOR)
3. Silvio Büsser (SUI)
4. Remo Heutschi (SUI)
5. Samuel Kummrow (SUI)
21. Luboš Jedlička
39. Tomáš Přibyl
48. Radek Fuksa
49. Richard Novák
82. Otta Matoušek

Ženy:
1. Ether Süss (SUI)
2. Alba Wunderlin (SUI)
3. Amber Stull (USA)

Kompletní přehled výsledků zde: Services.datasport.com/2015/winter/snow-epic/

Foto: Tomáš Přibyl

Přečteno - 7664x Tagy: tomáš přibyl snow epic
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyAndorra Epic Pyrenees – další dílek do skládačky
    Andorra Epic Pyrenees – další dílek do skládačky
  2. Kolo pro životDrásalovská Odysea snad nikdy neskončí
    Drásalovská Odysea snad nikdy neskončí
  3. Tech newsCape Epic 2018 - na čem se jezdí?
    Cape Epic 2018 - na čem se jezdí?
  4. OstatníDen na Cape Epic nikdy nekončí!
    Den na Cape Epic nikdy nekončí!
  5. OstatníŠestý Epic za 13 let. Už opravdu naposledy – osobní zpověď veterána
    Šestý Epic za 13 let. Už opravdu naposledy – osobní zpověď veterána
  6. Ostatní závodyMitas 4Islands 2018 – startovní okno otevřeno!
    Mitas 4Islands 2018 – startovní okno otevřeno!

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #5 JiraKocanda - vloženo: 22.01.2015 v 05:21:33

    odpověď na pira — #1 Kde jsi na to prisel? Podivej se na odkazy od VencaS a zjistis, ze se treba vice rafku vedle sebe se davalo davno pred tim, nez to pak zacal delat Honza Kopka. On to nevymyslel, ale nebyly tu k sehnani ty prvni tlusty tak improvizoval, coz je samozrejme fajn. To samy Duratec - ten tak mozna okopiroval to, co uz se ve Statech vyrabelo. Nelze uprit nektere dilci invence, ale to je vse. Taky jim uz v tomhle segmentu davno ujel vlak - napr. ta asymetricka stavba a 135mm naby uz dnes pouziva jen malokdo. Duratec mozna udelal prvni snowbike na svete, protoze vsude jinde nez v Cechach se tomu spis rika fatbike :) zdar!

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #4 katko - vloženo: 19.01.2015 v 09:10:38

    legenda Grundig Cupu z 90-tych rokov Rune Hoydahl na 2. mieste...pekne :)

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #3 VencaS - vloženo: 18.01.2015 v 21:57:16

    Sorry za příspěvek plný odkazů, ale nikde zmínka o Duratec nebo Duchkovi. Ovšem je možný, že má Wikipedia špatné nebo neúplné informace. Nevím, do teď jsem jí docela věřil... Zkus do ní "piro" přispět svými poznatky a nenechávej si je jen pro sebe a případně pro diskuzi na mtbs. Díky.

    Snowbike (Fatbike) http://en.wikipedia.org/wiki/Fatbike případně zde http://www.adventurecycling.org/resources/blog/a-brief-history-of-fatbikes/ a 29" http://www.mtb-blog.cz/horska-kola-29-historie-devetadvacitek případně na wiki http://en.wikipedia.org/wiki/29er_(bicycle) nebo http://moots.com/afternoon-ti/15-years-on-29-tbt/ z roku 1999

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #2 Luboš Oubrecht - vloženo: 18.01.2015 v 21:11:40

    Nevím jak snowbike, ale jestli první 29" udělal Duratec v r.2003, tak určitě nebyl první. Už v létě 2001 jsem jezdil při prezentaci v Garmischi na sériovce Gary Fischer 29".

    foto třeba tady: http://singletrackworld.com/forum/topic/gary-fisher-supercal-29-2002-550-ono

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #1 pira - vloženo: 18.01.2015 v 20:43:19

    Hezký zážitek, moc pěkně napsaný...

    První snowbike vyrobil pan M.Duchek (Kopka)... Česká firmička DURATEC. Zbytek světa jenom kopíruje.

    Ale i první bike 29 palců (2003), ložiska uložena vedle rámu(dva roky před Shimanem), lanka vedená rámem...atd... Něco bylo uskutečněno, něco zapadlo v šuplíku.

    Všicni velcí to jenom obšlehli.

    Nepíšu to sem kvůli tomu abych se s někým dohadoval. Mám origo foto, neni problém je uveřejnit.

    1. na tento komentář reaguje JiraKocanda — #5
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744