Mitas Monarch - lepší časy u Mitasu?

Podívali jsme se nejen na "figury" novinky českého gumárenského giganta Mitas. Dostojí Monarch svého názvu?

Autor: Zdeněk Vobecký
Foto: Jan Němec
Mitas Monarch - lepší časy u Mitasu?

 

 

Koncem léta nám známá česká gumárenská firma Mitas dodala do testu novinku v segmentu Enduro / DH pod názvem Monarch. V redakci padla volba testera na mě, a tak jsem si tyto gumy v rozměru 29 x 2,45” obul na své enduro se 160 mm zdvihu. Byl jsem zvědavý, jak si tato novinka povede, protože mám již dřívější zkušenost s obutím od Mitasu v XC segmentu.

 

Úvod a technické parametry

 

Mitas nabízí svou novinku ve dvou tradičních průměrech 27,5” a 29”. Každý z nich je ve dvou šířkách, a to 2,45” nebo 2,6”. Monarch má kevlarovou patku a na plášti jsou použité dvě různé směsi tvrdosti (bližší informace o použitých směsích nám výrobce bohužel nedodal). Již lety ověřená ochranná technologie Mitasu pod názvem Textra je zde, na rozdíl od XC plášťů, natažena po celém plášti a ne pouze na bočnicích. Bočnice mají potom další extra výztuhu nesoucí název Mitas Wings. Kostru pláště pak tvoří 2 pláty s hustotou 127 TPI (tato hustota je v segmentu Enduro / DH spíše raritní, většinou konkurence volí 60 TPI). Na vývoji Monarchu se mimo jiné podíleli třeba Richard Gasperotti nebo Milan Myšík.

Uváděná hmotnost pro mnou testovaný plášť v rozměru 29 x 2,45” je 1240 g s danou odchylkou +/- 5 %. Musím říct, že s touto danou odchylkou se v Mitasu do testovací zásilky trefili úplně přesně. Jeden plášť jsem navážil na 1198 g, druhý pak na 1300 g. U pláště takovéhoto rozměru a takovéto robustnosti je hmotnost v podstatě standardní a konkurenční pláště podobného charakteru často na váze atakují hodnotu půl druhého kila. Bohužel, ten výše zmíněný hmotnostní rozdíl dvou zcela identických plášťů není vůbec obvyklý. Takto markantní hodnotu odchylky jsem zatím ještě neviděl. Takže, ještě než pláště putovaly na kolo, musel jsem dát první minusový bod. Dle vyjádření Mitasu je rozdíl v hmotnosti způsoben technologií výroby. Celkově ale Monarch působí velmi robustním dojmem jako konkurenční gumy s casingem podobného ražení.

Dva dny po nafouknutí má plášť na ráfku s vnitřní šíří 29 mm šířku 62 mm, což přesně koresponduje s výrobcem uvedeným rozměrem 62 / 622, chcete-li 29 x 2,45”. I toto ukazuje, že v Mitasu zabrali. Již zmíněné XC gumy od Mitasu, které mám v paměti z minulosti, byly vždy výrazně užší než udávaný rozměr.

 

Pokračovat na: Balení + montáž
Přečteno - 27371x Tagy: testy pláště mitas
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeTEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
    TEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
  2. DoplňkyCamelbak Podium Vacuum - aby vám čaj vydržel horký
    Camelbak Podium Vacuum - aby vám čaj vydržel horký
  3. TechnikaFotogalerie: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
    Fotogalerie: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
  4. Testy - RecenzeTEST: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
    TEST: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
  5. TechnikaFotogalerie: Crussis Legend 68
    Fotogalerie: Crussis Legend 68
  6. Testy - RecenzeTEST: Crussis Legend 68
    TEST: Crussis Legend 68

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #5 tntbiker - vloženo: 04.12.2021 v 18:27:25

    odpověď na Honza S. — #2 Bod 4) opravdu pobavil. Fakt. Palec nahoru. Je také pravda, že deset deka rozdílu mezi stejnejma gumama je opravdu dost. Dal bych těm gumám šanci. I když já bych si na své kolo Mitasky nikdy nedal. Mě to snad ani nenapadlo. Nemám s nimi tedy zkušenost.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #4 marcanik - vloženo: 03.12.2021 v 22:02:01

    Já teda Monarchy jezdím už od září a jsou to parádní gumy. Přilnavost dokonalá, skoro mi to přijde jak žvýkačka. Proto jsem se bál o životnost, ale stejně jako tady testér, za 3 měsíce v těžkých podzimních podmínkách jsou gumy pořád jak nové. Takže za mě palec hore. Na ráfky DT Swiss jsem nahodil bez problému, mlíko jsem zatím nedolíval. Jen ty tlaky taky lehce ztrácím, cca jednou týdně vždy dofouknu, ale to je drobnost.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #3 Babaja - vloženo: 01.12.2021 v 22:05:48

    odpověď na Honza S. — #2 Maxxis jezdím na grevlu, xc a fat bajku a nejsou s nimi problémy. Gervl a xc s mlíkem. A vše drží.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #2 Honza S. - vloženo: 01.12.2021 v 21:39:38

    Když si tu krásně napsanou recenzi přeložím, vychází mi toto:

    1) Hmotnostní odchylka přes 100 gramů je podle výrobce OK. Přijde mi, že na takovém plášti to musí být sakra poznat, jestli tam 100 gramů gumy někde chybí.

    2) Nejde nahodit, podle výrobce opět OK a nikdo jiný s tím problém neměl. Pokud je to novinka a nikdo jiný ji ještě nemontoval, tak je to fakt pravdivé tvrzení. :-)

    3) Trochu uchází. Jenomže při 0,2 ATM za den mi stojí po týdnu kolo na ráfku.

    4) Tester si je na svém kole nechal. Já bych po takovém obřadu s nahozením taky neviděl jinou možnost. :-)

    Takže palec hore hochům z Mitasu, že to zkusili. Ale já děkuji, i další moje pláště budou od Maxxisu.

    1. na tento komentář reaguje Babaja — #3
    2. na tento komentář reaguje tntbiker — #5
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #1 Frybis - vloženo: 01.12.2021 v 19:33:00

    Asi bych tak moc nezatracoval "staré dobré". V éře Textra nefungovaly vůbec zle a na české "speed maratony" to byly ideální gumy za dostupný peníz. Když čtu tady první stránku a vezmu třeba Maxxis, který stojí na zmíněném Koloshopu míň, naskočí v poho, uchází rozhodně míň, také bez defektu po dobu životnosti a jízdní vlastnosti jsou naprosto top, tak asi není o čem diskutovat.......

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744