Remerx: Budoucnost je v technologiích

Přijali jsme pozvání a vyrazili do sídla firmy Remerx na instruktážní prohlídku nově spuštěného CNC pracoviště...

Autor: Petr Bureš
Remerx: Budoucnost je v technologiích

Firma Remerx, známá především díky výrobě ráfků a v posledních letech také zapletených kol vlastní konstrukce, sídlí v bohem zapomenutém kraji nedaleko Luhačovic uprostřed CHKO Bílé Karpaty. Skutečnost, že se několik továrních hal nachází v nejzazší části průmyslového parku Lipová, kde lišky s trochou nadsázky dávají dobrou noc, ovšem zdaleka neznamená, že se zde zastavil čas. Skutečnost je zcela opačná. Krize nekrize, podnik v posledních letech pravidelně navyšuje svou výrobu ráfků i zapletených kol a výsledkem je rozšiřování jak výrobních, tak skladových kapacit firmy. Ruku v ruce s tím jdou ovšem také zvýšené nároky na subdodavatele některých součástek, a proto bylo tedy jen otázkou času, kdy dojde v tomto směru k zásadním změnám.

Jednou z dlouho plánovaných změn byla investice do obráběcího CNC stroje, díky kterému by se měl Remerx stát soběstačným, co se týká výroby nábojů. Majitel fy. Remerx pan Antonín Remeš k tomu dodává: "Dnes máme nejmodernější technologii pro výrobu těl nábojů, která je k dispozici. Její obrovskou výhodou je absolutní přesnost výroby díky tomu, že veškeré obráběcí procesy probíhají na jediné upnutí. Na těle náboje se postupně vystřídá až 24 nástrojů, podle toho, o jaký typ těla jde."


Na vstupu CNC stroje jsou nachystané tyče ze slitiny hliníku

V nabídce firmy je mnoho variant nábojů jak pro silniční, tak pro horská kola, ale i další, jako jsou speciály pro BMX, handbiky či třeba stále populárnější koloběžky. Nechávat si vyrábět tak širokou škálu těl nábojů u subdodavatelů, zbytečně zatěžovalo skladové i plánovací techniky a nesmíme zapomínat ani na vstupní kontrolu dodaných polotovarů. S příchodem vlastní technologie bude Remerx daleko flexibilnější zejména s ohledem na zakázkovou výrobu, jejíž podíl na výrobě neustále stoupá. "Hodně teď řešíme také otázku toho, zdali více rozvíjet náboje s přímými, nebo zahnutými špicemi. Trend je jednoznačně v přímých výpletech. DT-Swiss na ně přechází stále ve větší míře, Shimano také a italský Fulcrum nebo francouzský Mavic také na svých topmodelech preferuje tento typ výpletů. I my se orientujeme ve větší míře na přímě výplety a třeba závodní týmy, se kterými spolupracujeme, už nevozí v podstatě nic jiného a ohýbané špice už zcela odmítají," popisuje pan Remeš momentální situaci na trhu s typem výpletů.

Další výhodou oproti konkurenci, kterou Remerx má, jsou použité materiály. "Pro výrobu těl nábojů používáme nejkvalitnější slitinu 7075, zatímco celý svět jede slitinu 6060. V nákupu jde sice o 30 % dražší surovinu, ale její vlastnosti jsou výrazně lepší. Rozřezali jsme a podrobili mechanickým testům většinu konkurenčních nábojů. Když zapletete náš náboj a po 1000 najetých kilometrech ho rozpletete, nenajdete na jeho těle stopy po tom, že v něm nějaké špice byly. Zkuste si to samé udělat s nábojem Shimano a kolem všech děr na přírubě budou omačkané drážky od drátů, jak je materiál měkký. Výhodou naší technologie je, jak už jsem říkal, také přesnost. Zatímco my uděláme jeden náboj na jediné upnutí 100% souosý, konkurence používá postupný systém výroby, kde nejprve na jednom stroji vyrobí základní polotovar a ten pak na jiném stroji dokončí."


Uvnitř CNC jsou dvě nástrojové hlavice a souosé vřeteno

Firma Remerx tak těží z výhody, že může využívat nejmladší v současnosti dostupné CNC technologie. Co je hlavní výhodou vašeho nově instalovaného zařízení kromě již zmíněné přesnosti? "Uspořádali jsme pochopitelně výběrové řízení s tím, že požadujeme specifické funkce související s výrobou těl nábojů. Poskytli jsme zájemcům výrobní výkresy jednotlivých nábojů, aby věděli přesně, co požadujeme jako výsledný produkt, a oni nám nabízeli již přesně zkonstruované stroje schopné vyrobit z tyčového polotovaru tělo náboje."


Na vstupu tyče na výstupu těla nábojů, vše zcela automatizované

To, co zde vidíme, tedy umožňuje výrobu těl všech typů nábojů pro vaše kola? "Ano. CNC stroj, který jsme zprovoznili na přelomu roku, je naprogramovaný tak, že umožňuje vyrobit kterékoliv tělo náboje z naší nabídky. Výroba jednoho těla trvá zhruba 6-10 minut, podle konkrétního modelu a během okamžiku je možné změnit typ vyráběného kusu. Polotovarem jsou tyče ze slitiny hliníku, vše ostatní si CNC stroj už zařídí sám," popisuje výrobní proces Antonín Remeš a pokračuje. "Prozatím jsme schopni vyrobit zhruba 150 nábojů denně s tím, že kapacita pro následné eloxování je až tisíc nábojů naráz. To pro naše interní potřeby prozatím bohatě postačuje, ale už máme poptávky od některých firem na dodávky jejich nábojů a tam jsou množství podstatně vyšší, než naše interní potřeby, proto nyní řešíme optimalizaci výroby s možností maximálního vytížení výrobních kapacit, abychom mohli uspokojit poptávku," popisuje pan Remeš další směřování výroby vzhledem k možným budoucím kontraktům.

"Žádné nabídky jsme nikomu nerozesílali, přesto se mezi odborníky rychle rozkřiklo, že jsme pořídili novou technologii a jsme schopni v Evropě vyrábět takovéto věci. Nyní už máme poptávky na výrobu těl nábojů od několika světových firem a rozhodli jsme se, v rámci naprostého osamostatnění, investovat nemalé prostředky také do vlastní linky na výrobu špic. Momentálně už je vše v běhu a do konce roku bychom měli mít k dispozici další plně robotizovaný stroj, který dokáže vyrobit jeden závodní ocelový paprsek zhruba za jedinou sekundu. Podepsali jsme smlouvu se švédskou firmou Sandvik, která nám bude dodávat materiál pro špice naší vlastní produkce. Konkurence většinou pro své paprsky používá thajwanské materiály, ale skandinávské země jsou ve výrobě oceli rozhodně dál i než japonská ocel. Nechceme konkurovat levným výrobcům, chceme vyrábět kvalitní kola a výplety, a to díky spolupráci se Sandvikem dokážeme. Díky tomu, že budeme mít vlastní technologii pro výrobu paprsků, budeme umět v podstatě stisknutím tlačítka změnit specifikaci špice z přímé na zahnutou či jinak redukovanou a to nám dá neomezené možnosti, jak co se týká vlastní produkce, tak možností pro kvalitní zakázkovou výrobu."


Po otevření krytu CNC stroje se vám naskytne pohled na nástrojové hlavy

Firma Remerx už před časem investovala do výroby vlastních duralových špic, které používá pro zaplétání svých závodních setů kol spoléhajících na 24 paprsků. Nyní je dokonce testuje i pro použití v rámci sjezdových kol v náročných gravity disciplínách. A pan Remeš k tomu dodává: "Kromě jiných pro nás duralové špice ve sjezdu testuje i Tereza Votavová, což je dcerka odolná", směje se Antonín Remeš a pokračuje: "Tereza od nás měla dvoje kola a oba páry vydržely po celou sezonu, aniž by praskl jediný drát."

Remerx tak má našlápnuto na úplnou soběstačnost, co se týká výroby ráfků, nábojů i špic. Pokud se vše podaří zrealizovat podle plánů, tak do konce roku 2014 zprovozní další výrobní linku na ocelové špice a stane se zcela nezávislým na externích subdodavatelích."Pokud se vše podaří, jak plánujeme, tak zhruba 30 % výroby využijeme pro vlastní Remerx objednávky a zbývající kapacita firmy bude k dispozici pro externí objednávky firem, které již teď poptávají nejenom výrobu samotných ráfků, ale i nábojů a výpletů," popisuje blízký plán do budoucnosti Remeš.

"Nemáme ambice ohrožovat masové výrobce špic, spíše se chceme ubírat směrem k zakázkové výrobě, o kterou je stále větší zájem. Jsme schopni tak uspokojit třeba zakázky pro letecké modeláře, kteří potřebují pro své největší pětimetrové modely speciální drátová kola, stejně tak, jako dokážeme nabídnout speciální kola pro handbikery, nebo sportovní koloběžky, které mimochodem vyrábíme právě v těchto dnech. Dlouhodobě v tomto ohledu spolupracujeme s hanušovickým výrobcem koloběžek Kostka, pro kterého montujeme spoustu různých rozměrů kol".


I maličká kola pro koloběžky mohou vypadat profesionálně

Spolu s novými technologiemi jde ruku v ruce potřeba zaměstnat adekvátní odborníky, kteří budou schopni nové stroje obsluhovat. Ani v tomto ohledu Remerx rozhodně nezaostává. "Společně s instalací nového CNC stroje jsme jsme nově zaměstnali celkem pět inženýrů, kteří by měli zajistit to, že bude mít nové céencéčko adekvátní obsluhu i využití. Momentálně máme zprovozněno celkem šest rozdílných programů pro CNC stroj, ale v budoucnosti plánujeme jejich rozšíření na bezmála dvě desítky. Přijali jsme inženýrku na pozici řízení výroby, nové posily jsme přijali také do expedice a zaměstnali jsme také inženýra zabývajícího se doposud robotikou v rámci automobilového průmyslu. Momentálně zaměstnáváme zhruba 80 lidí, ale v nejbližší době počítáme další nabírání zaměstnanců kvůli zakázkám pro několik světových firem, které plánujeme realizovat ještě do konce tohoto roku," naznačuje své plány do budoucna Antonín Remeš.


Odborná obsluha CNC stroje je nutností

"Zajímavé je, že například silničních kol prodáváme nejvíce v Anglii. Dokonce je to v celkových číslech víc než silničních kol, které prodáme u nás," pokračuje Remeš v povídání. "Další debaty bychom mohli vést na téma výhodnosti centerlock nábojů v porovnání s klasickými šestiděrovými, hodně se zabýváme možnostmi nových povrchových úprav a testujeme určité záležitosti týkající se nanotechnologií, ale to už je poněkud jiná problematika," uzavírá pan Remeš naše povídání a s poukazem na to, že své novinky přiveze do Prahy na veletrh For Bikes, se loučíme.

Jeho firma má evidentně našlápnuto hodně dobře, co se budoucnosti týká a technologicky se řadí bezesporu mezi nejlépe vybavené v českém cyklobusinessu. Do redakce jsme si při té příležitosti přivezli jeden zajímavý pár kol na otestování, takže můžete v brzké době očekávat i další materiál na toto téma.

V tuto chvíli vás pro konkrétní informace o aktuálním sortimentu odkážeme na firemní web www.remerx.cz.

Foto: Petr Bureš

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Remerx: Budoucnost je v technologiích
  2. Fotogalerie
Přečteno - 25259x Tagy: rozhovory remerx tech2014
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyCape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
    Cape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
  2. OstatníOndřej Cink vstupuje do výjimečné sezony
    Ondřej Cink vstupuje do výjimečné sezony
  3. OstatníMartin Stošek: Jsme malá disciplína, musíme v propagaci XCM udělat víc
    Martin Stošek: Jsme malá disciplína, musíme v propagaci XCM udělat víc
  4. Ostatní závodyNení důvod se obávat. Jsme dobře připravení a pokorní, říká před Cape Epic Stošek
    Není důvod se obávat. Jsme dobře připravení a pokorní, říká před Cape Epic Stošek
  5. Ostatní závodyRozcvičku na Cape Epic si Katka Nash střihla na Cactus Cupu v Arizoně
    Rozcvičku na Cape Epic si Katka Nash střihla na Cactus Cupu v Arizoně
  6. OstatníPetr Vakoč si splní sen a skončí. Cape Epic bude jeho poslední závod na horských kolech
    Petr Vakoč si splní sen a skončí. Cape Epic bude jeho poslední závod na horských kolech

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #13 oltec1 - vloženo: 24.03.2014 v 12:05:57

    odpověď na radkun — #12

    Remerx nikdy vic.

    Kola SAW jem reklamoval 3x.

    Prvni reklamace uznana, vyplet dotazen, ale osmice takova ze se to neveslo do brzd.

    Druha reklamace neuznana, zavadu jsem si zpusobil sam neodbornym zasahem do vypletu !!!!

    Po cca 500 treningovych kilometrech (na zavod to pouzit neslo) praskly rafek na 3 mistech u niplu.

    Treti reklamace neuznana - zavada udajne zpusobena narazem na prekazku.

    Za me : Remerx ani zadarmo.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #12 radkun - vloženo: 13.03.2014 v 18:53:21

    A nyní prosím Remerx. Kupovat či ne? Bude (či je)kvalita dostatečná, aby i amaterský závodník nelamentoval nad ztrátou pár tisícikorun?

    1. na tento komentář reaguje oltec1 — #13
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #11 Babaja - vloženo: 13.03.2014 v 13:39:36

    Místo toho tlachání o ničem bych doporučil debatujícím sednout na bajka a jed se podrncat po lese! Jestli Vám to teda něco říká :-) Já byl dopoledne dvě hoďky a v takovým počasí jako je dnes je to balzám na "všechno"!!!

    Bajku zdar.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #10 xtrail - vloženo: 13.03.2014 v 10:50:16

    odpověď na Martin S. — #9 Vážený Martine S., eMan ale nikoho nenapadl. Jen poukázal na gramatické chyby. Musíte si uvědomit, že MTBS nepřipravuje po večerech zájmový kroužek bikerů, ale že to je profesionální portál s ročním obratem takřka 3 miliony korun, což lze dohledat na internetu, tedy profesionální. A od profesionálního média bývá obvyklé vyžadovat i profesionální přístup, to znamená psát i gramaticky správně.

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #9 Martin S. - vloženo: 13.03.2014 v 10:35:56

    Ještě jednou jsem se nad sebou zamyslel, a taky nad názorem pana Zdeňka. Dosud jsem se domníval, že povinná registrace má sloužit k prevenci hulváctví a kybernetické kriminality. Pan Zdeněk má ale pravdu. Pokud nebudou do fóra přispívat pouze lidé stejného ražení a přesvědčení, budou se TI DRUZÍ vždy nějak "rozčilovat". A to prokazatelně škodí zdraví. PROTO NAVRHUJI, aby každý nový i starý přispěvatel (do tohoto fóra) podstoupil prostřednictvím MTBS.CZ krátký test (asi 160 otázek). Pokud dotyčnému vyjde očekávaný psychologický profil, posléze doloží, že je přívržencem stejné politické strany, podepíše čestné prohlášení, zda je či není na straně pana Štětiny, a nakonec přísežně prohlásí, že nebude na fóru vtipkovat ani používat jiné zrádné metafory, díky kterým pak lidé mohou nepochopit či nechtěně překroutit něčí slova (jako např. pan Zdeněk), pak bude dotyčný s otevřenou náručí přijat. Promiňte, to byl vtip. Svůj návrh jsem nemyslel vážně. A srovnání s lékařskými záznamy si mohu z určitých důvodů dovolit. Teď chvíli vážně. Já osobně jsem MTBS vděčný za to, s jakou intenzitou na nás chrlí stále nové a nové informace z našeho oblíbeného sportu. Píšou své články často v rychlosti někde na cestách apod. Nikde jinde tolik pohromadě nenajdete! Proto bych bral takové "neodpustitelné prohřešky" jejich redaktorů s velkou rezervou a toleroval je. Nebo vás baví stále dokola číst ve fórech, kdo je jaký blbec jenom proto, že udělal nějakou příšernou gramatickou chybu? Opravdu se neumí Češi naučit asertivitě? Děkuji za pochopení:-) a ještě jednou se omlouvám, že jsem si vzal na paškál zrovna pana emana. Takových je totiž víc.

    1. na tento komentář reaguje xtrail — #10
    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #8 Martin S. - vloženo: 13.03.2014 v 10:02:48

    Omlouvám se, pánové, pokud jsem se někoho dotknul. Pečlivý čtenář však uzná, když odloupne slupku mého sarkasmu z onoho vstupu, že pan eMan někoho urážel, dle mého názoru bezdůvodně, a jako hlavní podpůrný argument použil, že dotyčný neumí gramatiku. Dle mého názoru jsou fóra proto, aby se v nich VĚCNĚ diskutovalo, nikoli NEASERTIVNĚ uráželo. A to pan eman, dle mého přesvědčení, dělá, a, bohužel, nikoli poprvé. Všimněte si, že píši jak kniha, abych jím náhodou nebyl uražen za primitiva, protože neumím gramatiku. Je všeobecně známo, že v etiketě je již dovoleno psát SMS zprávy i blogy v rychlosti, a že se gramatické chyby či překlepy tolerují, resp. přehlížejí. Pro věcnost na fóru by to bylo jen ku prospěchu, tedy i ku prospěchu MTBS.CZ. Pokud mne však MTBS.CZ uzná vinným, nechť dostanu ten nejvyšší trest:-). V tomto případě vlastně trest smrti:-).

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #7 panzdenda - vloženo: 11.03.2014 v 15:08:02

    odpověď na eMan — #6 Na příkladu pana Martina S. vidíme, k čemu je povinná registrace. K ničemu. Pan Martin S., i když je registrován, bez okolků slovně napadl slušného přispěvatele pana eMana, bezdůvodně ho osočil, že prudí, že někoho uráží, označil ho za psychopata. Takže, kluci z mtbs.cz, nepomohlo to. Vykutálených Martinů S. jsme se nezbavili. Lidi nezměníme, někdo je prostě slušný a kultivovaný, jiný nikoliv, registrace neregistrace.

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #6 eMan - vloženo: 11.03.2014 v 10:06:21

    odpověď na Martin S. — #4 Ahoj Martine S. Jestli byla celá tvá reakce směřovaná na mne, tak tomu moc nerozumím. Přijde mi, že urážky v mém původním příspěvku nikde nezazněly. Navíc asi nemá cenu dále komentovat tvá srovnání a myšlenky, jež už trefně popsal xtrail.

    1. na tento komentář reaguje panzdenda — #7
    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #5 xtrail - vloženo: 10.03.2014 v 09:03:07

    Víš, Martine S., článek není forum, kde by se mohly dělat chyby. Předpokládá se, že když se někdo psaním živí, tak že buď ovládá jazyk, nebo si to nechá opravit. A to tvé srovnání s těmi doktory...asi sám tušíš že jsi napsal naprosto hloupé srovnání:-)

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #4 Martin S. - vloženo: 09.03.2014 v 23:58:36

    Patřím k těm, kteří ctí gramatiku i v sms zprávách, ale urážky na téma gramatiky zde ve fóru považuji za nízké. Zřejmě dotyčný nemá co říct, proto "prudí" (omlouvám se, slovo prudit ve většině slovníků nenajdete), těmito ubohými urážkami. Nebo jen odvádí řeč a má psychopatickou potřebu někoho urážet? Pokud dotyční totiž opravdu pravidelně sledují pravidla českého pravopisu, pak zjistí, že se do něj zařazují nově i slova, která by byla ještě před dvaceti lety nemyslitelná. A slyšeli jste o asertivitě? A doktory, kteří píší v rychlosti všemi deseti, a nepovažují za nutné své překlepy ve zdravotních zprávách přepisovat, taky považujete za hloupé, nebo úsměvné? Remerxu fandím, na druhou stranu, každý má právo sdělit svůj názor i špatnou zkušenost. Angličani mají krásné přísloví: "Stížnost je dar". To my Češi, prostě, neumíme. Ti, kteří umí jen urážet, by neměli svou frustraci sdílet s ostatními, kterým o něco jde. Kolik gramatických chyb jsem v tomto textu udělal? Ví to někdo? Takže, eMane, nebuď eman a uvolni se, prosím:-)

    1. na tento komentář reaguje eMan — #6
    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #3 karaya - vloženo: 08.03.2014 v 21:34:39

    PR pěkný, úspěch bych jim přál, třeba by pak i ta kvalita vlastních setů šla nahoru.

    Zatím je to zřejmě dost bída a tomu odpovídá pověst i prodeje v ČR. Já si bohužel taky jedny jejich kola koupil - model Whizz a větší bláto jsem ještě nejezdil a to mám jen 70kg i s tretrama. Navíc hned z výroby špatně nalisované ložisko, po 1000km totálně povolený výplet. Je to škoda, protože já bych česká kola vozil rád, ale takhle to prostě nejde a příště jdu jinam.

    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #2 eMan - vloženo: 07.03.2014 v 00:01:48

    Opět moc zajímavý článek. Díky za něj. Kdyby se povedlo v dalších článcích rozvést pár nakousnutých věcí (přímý výplet vs. ohýbané špice nebo centerlock vs. šestidíra), bylo by to super.

    Na druhou stranu si ale nelze nevšimnout řady gramatických chyb, které devalvují článek. Nemluvím jen o čárkách ve větě, jejichž špatné umístění leckdy donutí čtenáře číst větu ještě jednou, ale i o takových extrémech, jakými je "takže můžete v brzské době očekávat". Slovo "cyklobusinessu" je pak už spíš k pousmání.

    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #1 Duppy123456789 - vloženo: 06.03.2014 v 20:53:08

    V technologiích a také v kvalitě... Respektive přístupu k reklamacím...

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744