TEST: Garmin Fénix 6X

Pojďme se podívat, kam Garmin posunul sportovní hodinky Fénix v aktuálním provedení. Připravili jsme pro vás psanou recenzi i pohyblivé obrázky...

Autor: Tomáš Růžička
TEST: Garmin Fénix 6X

Chytré hodinky

Samozřejmě že nejenom při sportu, ale při civilním nošení se Garmin Fénix 6X využije. A je to především jejich civilní vzhled a zdařilý design. Ten se léty jen drobně upravuje, protože proč měnit něco, co funguje. Sami si tak můžete měnit vzhled ciferníků, tedy upravovat ty předinstalované, ale i stáhnout další ciferníky a aplikace a plochy… v aplikaci Garmin Connect IQ. Pravdou je, že ty předinstalované originální vzhledy ciferníků jsou nejzdařilejší.

Stáhnul jsem jich několik, abych vzápětí opět mazal. Buď jde o kýč, nebo jsem nemohl upravit prostředí k obrazu svému. Až na jeden vzhled. Sále se vracím a do všech Fénixů, co mne ohřály, stahuji vzhled SC8 od Standy Bureše z českého zastoupení Garminu.

Doplňky – hudba, Garmin Pay, bezpečnost, hledání telefonu, správce napájení, východ/západ slunce

Platební kartou nebo mobilním telefonem platí dnes již i babky na trhu… ale hodinkami? 😊

Garmin v celé řadě 6 umožňuje bezkontaktní platby. Stejně tak tomu však bylo i v řadě 5+.

Zde si dovolím ctrl + c / ctrl + v

Raději vložím popis služby přímo ze stránek Garminu. Víte co, jde přeci jen o prachy, tak abych to nenapsal blbě.

Ve virtuální peněžence hodinek je možné zaregistrovat klasickou platební kartu (podmínkou je, aby vydávající banka podporovala platby Garmin Pay) a dále platit hodinkami namísto vaší běžné platební karty. Hodinky při platbě nevyžadují ani přítomnost originální platební karty, ani nutnost mít připojený mobilní telefon. Hodinky jsou pro placení naprosto samostatné. Zabezpečení platby je zajištěno PIN kódem, který si při aktivaci peněženky sami zvolíte. Dokud hodinky nesundáte z ruky, vyžadují zadání PIN kódu jen při první platbě. U všech plateb (i u plateb nad 500 Kč) není následně potřeba zadávat PIN kód k platbě na platebním terminálu u obchodníka.

Platby hodinkami mají přitom vyšší zabezpečení než běžné platební karty. Důvodem je, že při platbách hodinkami si terminály mezi sebou neposílají kompletní informace o čísle karty a jejím majiteli. Tím, že se PIN nezadává na platebním terminálu současně, nehrozí jeho prozrazení. Hodinky jsou současně ze všech platebních nástrojů vždy po ruce a nejblíže platebnímu terminálu. Platby hodinkami jsou tak velmi pohodlné a bezpečné.

 

 

Hodinkami s aktivní Garmin Pay službou je možné platit na všech bezkontaktních terminálech, kde můžete platit bezkontaktní platební kartou, včetně obchodů, čerpacích stanic, parkovacích automatů a dalších podobných míst. V současné době (02/2020) podporují Garmin Pay tyto české banky (nebo u nás využívané): Air Bank, Banka Creditas, ČSOB, Česka spořitelna, ERA Bank, Komerční banka, mBank, Moneta Money Bank, Poštovní spořitelna, Revolut, TransferWise. Další banky budou v blízké době následovat.

Doplním, že já mám v hodinkách naládovanou KB a funguje to parádně. 

Přínosem v bezpečnosti je pak hlášení nehody a automatické odeslání sms vybraným kontaktům.

Z dalších příjemných doplňků může pro někoho být bezdrátová hudba. Do F6 uložíte až 2 000 skladeb, kdy celková sdílená paměť je 32 GB. Co z toho je vyčleněno pro hudbu, netuším.

Bez problémů se mi podařilo spárovat F6X se sluchátky i s reproduktorem. Na kole ale hudbu z bezpečnostních důvodů neposlouchám, a když jdu na procházku, tak si stejně musím povídat s manželkou, ale dělám to rád, prý se mi chce a povídám si moc rád…

 

 

Co ale občas využiji, je hledání telefonu. Podmínkou je tedy propojení přes BT. Toto využijete i např. v případě, že telefon necháte v autě. Jakmile se vzdálíte z dosahu BT, Fenix vás upozorní zvukově a vibrací na přerušení spojení.

V této souvislosti mě napadá, jak že je to v ohledu trvanlivosti spojení F6 vs. mobil,  pokud se budete pohybovat po bytě/domě? Já bydlím ve skromné vesnické dřevěnici (rozuměj dřevostavbě) a F6X mi drží spojení po celém patrovém domě. Ale například v paneláku nebo v kanceláři se stačí vzdálit za zeď nebo roh a dochází k přerušení spojení. Po návratu se ale spojení automaticky vždy obnoví.

Tím se dostávám oklikou k zásadní funkci chytrých hodinek a tím jsou notifikace. V aplikaci Garmin Connect si nastavíte, u kterých aplikací že chcete, aby vás F6 upozorňovaly.

I zde je přínosem větší displej, na který se zobrazí více textu. Na volání nebo sms pak lze reagovat. Hovor přijmout/odmítnout/nebo poslat sms s reakcí.

 

Z doplňkových funkcí pak je třeba zmínit kompas...

Dále nadmořskou výšku, ukazatel tlaku, teploty (zde pozor, teplota je ovlivněna teplotou těla, resp. ruky) Je možné využít i propojení s externím teploměrem, nebo na kole umístit F6 na řídítka pomocí držáku. Dále kalendář, ukazatel okysličení krve, stres skóre, graf srdečního tepu, zmíněné ovládání hudby, celodenní monitorování kroků, délky a kvality spánku a pro mě často používaný východ/západ slunce – zde vidíte jak západ, tak setmění.

Jako výrazný příspěvek k bezpečnosti přidává Garmin Funkci „detekce nehody“, kdy je Fénix sám schopen poslat nouzový signál nastavenému kontaktu. A nebo jste jinou funkcí schopni dlouhým stiskem tlačítka vypnutí (po dobu tří vibrování) dosáhnout téhož úmyslně/vědomě. Podmínkou je vždy přítomnost a spárování telefonu a samozřejmě signál.

 

Problémy?

Během testu se nevyskytl žádný problém a Garmin pouští celkem pravidelně do světa aktualizaci softwaru. Momentálně je k dispozici verze 6.10.

Nutno vyzdvihnout, že Garmin posílá do světa své výrobky odladěné a na vylepšení není potřeba dlouho čekat. Aktualizace probíhá sama po bezdrátovém propojení Fénixů a je potřeba ji jen potvrdit. Jediná komplikace byla zpočátku, kdy se mi týden nepodařilo rozchodit Garmin Pay a naládovat ToPo mapy. Pak se z ničeho nic vše rozeběhlo.

Za téměř 4 měsíce používání se 2x stalo, že při pokusu o placení v restauraci nebyly v hodinkách vidět platební karty a peněženka se tvářila jako prázdná. Pomohl restart telefonu a vše se spravilo. Mně tak odpadlo riziko, že strávím zbytek dne mytím nádobí v kuchyni.

Přečteno - 70645x Tagy: testy garmin gps doplňky
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeTEST: Rock Machine Blizzard e10-29
    TEST: Rock Machine Blizzard e10-29
  2. DoplňkyTEST: KLS Dice Photochromic
    TEST: KLS Dice Photochromic
  3. TechnikaFotogalerie: Sram X01 Eagle 2021
    Fotogalerie: Sram X01 Eagle 2021
  4. Testy - RecenzeTEST: Sram X01 Eagle 2021
    TEST: Sram X01 Eagle 2021
  5. Testy - RecenzeTEST: Trek Slash 9.8
    TEST: Trek Slash 9.8
  6. TechnikaFotogalerie: Koba Trailtool AM
    Fotogalerie: Koba Trailtool AM

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #25 j_mikes - vloženo: 03.03.2020 v 13:02:19

    odpověď na JirikH — #6 Musím jen souhlasit s Tomáš Růžička — #11a lalin — #12. Polar jsem před pár lety měl a od té doby už ví, že jediná cesta je Garmin :-)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #24 JirikH - vloženo: 01.03.2020 v 14:25:22

    odpověď na Jachym — #16 Tak jo, je rozdí 5 min na věc čumět v shopu nebo je mít pár dnů. V tomto souhlas.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #23 JirikH - vloženo: 01.03.2020 v 14:23:35

    odpověď na Tomáš Růžička — #22 Psal jsem, že si myslím, že Polar je lepší jako sporttester. A zároveň jsem psal, že Garminy budou lepší jako chytré hodinky. Prostě sporttester je sporttester a chytré hodinky jsou chytré hodinky, byť se funkčně částečně překrývají.

    Pokud jde o sport - zda si někdo udělá zátěžové testy, určí si AnP, VO2 max, atd., to je přece vedlejší (jistě HRmax potřebuji pro nastavení čehokoliv, co snímá HR).

    Podstatné od sportterstesteru je vědět, kdy mohu a kdy ne. Jistě, konečný prvek pro rozhodnutí jsem já. Ale to je to, co mě zajímá, kdy mohu více, kdy na doraz a kdy jen zlehka. A tady prostě nevidím nic moc od Garminu. A ze zkušenosti vím, že ne vždy pocity odpovídají. Rozjedu se, sporttester říká do toho, i když se mi moc nechce. A ono zjistím po chvíli, že to jde. Stalo se mi nejednou. Ano, je to na delší povídání. Mám doma Garminy, Polary, měl jsem Xiaomi Amazfity. Takže něco vím. Manželce opravdu stačí jen ty Garminy. Nicméně když se hýbu a mám pocit, že bych z pohybu mohl dostat více, potřebuji prostě sporttester.

    Btw Stravu mají jak Polar V800, tak novější Vantage. Nebo měl jsem 24 h Body Battery 5, jel jsem na kole a Polary hlásily po ortostatickém testu žádný problém.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #22 Tomáš Růžička - vloženo: 01.03.2020 v 12:04:03

    odpověď na JirikH — #15 Hele, ok, beru to. Tento příspěvek je alespoň konstruktivní. V prvním byl hejt „Polar je lepší“ v druhém nějaké argumenty, když nahození zafungovalo. Pak jsi recenzi přečetl a přišel s kritikou. Beru to. Nebudu tu házet odhady procent. Ale drtivá většina uživatelů (a vycházím i z pozorování okolí a také výkonnostních cyklistů) spoustu těch funkcí nevyužije. Pokud to někdo bere tak „vědecky“ jak se tu snažíš demonstrovat ty, tak si udělá zátěžový test a trénuje systémově. A sporttester používá k monitoringu v tréninku a vyhodnocování u PC. Rozhodně se nenechá trénovat sportesterem. Přesnost měření některých veličin nevyhodnotím. Je potřeba přečíst tedy recenze kde je to popsané lépe a držet se Polaru. U Fénixů je zajímavé to propojení sport vs civil a více lidí bude zajímat navigace, Strava, Radar, Garmin Pay... Ale to bych, jak cítím, se s tebou pouštěl do nekonečné diskuse 😊 Hezký den, Tomáš

    1. na tento komentář reaguje JirikH — #23
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #21 Tomáš Růžička - vloženo: 01.03.2020 v 12:02:00

    komentář byl smazán

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #20 Tomáš Růžička - vloženo: 01.03.2020 v 11:52:40

    komentář byl smazán

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #19 lukowicz - vloženo: 01.03.2020 v 11:41:30

    odpověď na Tomáš Růžička — #18 Aha, tím pádem budu hodně vybírat.Díky za info. Jen doufám že Garmin na náš trh dodává obě verze podsvícení a né jen modrou

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #18 Tomáš Růžička - vloženo: 01.03.2020 v 11:39:10

    odpověď na lukowicz — #17 Mám info z Garminu, že to není tímto ovlivněno...

    1. na tento komentář reaguje lukowicz — #19
    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #17 lukowicz - vloženo: 01.03.2020 v 11:23:50

    Jen k tomu podsvícení: U modelu bez safírového skla je modré podsvícení a u modelu se safírem je černé podsvícení. Tady to týpek hezky porovná

    https://www.youtube.com/watch?v=J8XZ_lsGGtI

    1. na tento komentář reaguje Tomáš Růžička — #18
    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #16 Jachym - vloženo: 01.03.2020 v 09:39:22

    odpověď na JirikH — #15 Já bych to neviděl tak černě. Mě se recenze líbila, je vidět, že autor má s garmin hodinkama nějaké zkušenosti a ne že je dostal půjčené na týden. Nemá cenu opisovat DC Rainmakera a už vůbec ne se pokoušet ho trumfnout. Tady asi pro většinu čtenářů je bike zábava a ne věda.

    1. na tento komentář reaguje JirikH — #24
    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #15 JirikH - vloženo: 01.03.2020 v 09:16:59

    Jinak recenze bez prověření a otestování spprttester funkcí je na nic. Hodinky se mohu osahat i v obchodě. A napsat, že trénovat hlavně podle pocitu, to je absolutní nepochopení funkci sporttesteru. Anebo jeho nefunkcnosti

    1. na tento komentář reaguje Jachym — #16
    2. na tento komentář reaguje Tomáš Růžička — #20
    3. na tento komentář reaguje Tomáš Růžička — #22
    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #14 JirikH - vloženo: 29.02.2020 v 22:51:34

    odpověď na Tomáš Růžička — #11 Navigace na Garminu se cyklistům může hodit, pokud nehledají meze, jak moc mohou trénovat a co nejvíce se posunovat. Takže Polary nebudou pro každého cyklistu. Podle mě tedy.

    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #13 JirikH - vloženo: 29.02.2020 v 22:49:57

    odpověď na lalin — #12 Od sporttestesteru očekávám pokročilé funkce diagnostiky. Chytré hodinky mají takové ty fičury pro běžný život, jako přehrávač, navigaci, platby, atd. Nicméně testoval jsem na Garminu, protože nějaký mám, např. body battery, SpO2, VO2 max, apod. Po půl roce testování musím říci, že Garmin dává velmi orientační hodnoty. Hodně toho svádím na optický senzor, který z principu je hodně nepřesný, zejména při vyšších tepových frekvencích nebo změnách. A na měření variability tepu se také moc nehodí. Porovnával jsem ledacos s hodnotami naměřenými s hrudním pásem. A jako sporttester mě Garmin prostě nepřesvědčil. Kdo je prodejcem Polaru, to se snad dá dohledat na netu. Takže příště ověřené info.

    P.S.: Garmin navíc tyto funkce pro sporttester nakupuje od Firstbeat. Podobně jako Huami (Xiaomi - ty jsem testoval také). Nebo Fitbit... Polar má vlastní research, je méně zaměřený na masy, ovšem o to více na sport.

    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #12 lalin - vloženo: 29.02.2020 v 22:00:03

    odpověď na JirikH — #6 Nejste prodejce Polaru? Jinak teda nevím :-) Polar byl špička nevím před 10ti až 15ti lety, stejně jako Nokia... ale pak udělali finští inženýři asi někde chybku a tvrdit dnes o Polaru že to je proti Garminu pořádný sportestr :-D ...no mě jste teda nepřesvědčil ;-) Sportesterů jsem měl několik i od Polaru, Suunta 2x a nyní mám už pátým rokem F3 a právě jsem objednal F6 :-)

    1. na tento komentář reaguje JirikH — #13
    odpověz na tento komentář
  15. avatar
    #11 Tomáš Růžička - vloženo: 29.02.2020 v 21:02:33

    odpověď na JirikH — #6 Díky za přínosný komentář. Škoda, že jsem to nevěděl dřív. Mohl jsem si ušetřit spoustu písmenek, obrázků a videa... Jen ti zpovykaní cyklisti to netuší a převažuje na řídítkách Garmin :) Tomáš

    1. na tento komentář reaguje JirikH — #14
    odpověz na tento komentář
  16. avatar
    #10 Pepa RSV4 - vloženo: 29.02.2020 v 21:01:31

    odpověď na Jachym — #7 👍

    odpověz na tento komentář
  17. avatar
    #9 Pepa RSV4 - vloženo: 29.02.2020 v 21:00:35

    odpověď na Jachym — #7 👍

    odpověz na tento komentář
  18. avatar
    #8 Tomáš Růžička - vloženo: 29.02.2020 v 21:00:01

    odpověď na Jachym — #7 Jj ...ten tep se objevil tuším v předposlední aktualizaci 6.0 Taky jsem to uvítal. Tomáš

    odpověz na tento komentář
  19. avatar
    #7 Jachym - vloženo: 29.02.2020 v 20:34:36

    odpověď na Pepa RSV4 — #3 Tak já úplně stejně: F5 můj první sporttester, přešel jsem na F6x před měsícem. Byl jsem hodně spokojen už s F5, samozřejmě F6x je ještě lepší a můžu ho doporučit i když podle mě zas tak velký rozdíl od F5 to není. I tak jsem rád že jsem upgradoval: víc mi sedí ta velikost, výdrž baterie je super a větší displej taky.

    K recenzi: dík za ten tip jak zobrazit HR na mapě při navigaci, to jsem nevěděl a při navigaci mi to chybělo.

    1. na tento komentář reaguje Tomáš Růžička — #8
    2. na tento komentář reaguje Pepa RSV4 — #9
    3. na tento komentář reaguje Pepa RSV4 — #10
    odpověz na tento komentář
  20. avatar
    #6 JirikH - vloženo: 29.02.2020 v 18:25:05

    Chytré hodinky to budou dobré. Ale pokud chce někdo pořádný sporttester, tak Polar.

    1. na tento komentář reaguje Tomáš Růžička — #11
    2. na tento komentář reaguje lalin — #12
    3. na tento komentář reaguje j_mikes — #25
    odpověz na tento komentář
  21. avatar
    #5 Pepa RSV4 - vloženo: 29.02.2020 v 16:18:14

    Už se těším na video.Viděl jsem už na Youtube představení Fenix 6X A zároveň lehké srovnání s Forerunner 945 . Fenix 5 jsou moje první hodinky od Garminu a jsem velmi spokojený. Do té doby jsem měl jen LG a Moto 360. Dnes už bych do takových nešel. Garmin je na sport o hodně lepší.

    odpověz na tento komentář
  22. avatar
    #4 Tomáš Růžička - vloženo: 29.02.2020 v 12:14:08

    odpověď na Pepa RSV4 — #3 A tak to mě mrzí :) Z F5+ bych váhal, z F5 to asi smysl dává... Příští týden bude ještě video recenze, kterou jsem nestihl sestříhat. Tomáš

    odpověz na tento komentář
  23. avatar
    #3 Pepa RSV4 - vloženo: 29.02.2020 v 11:51:28

    odpověď na Tomáš Růžička — #2 V současné době používám Fenix 5. A hodně vážně uvažuji o Fenix 6X Pro. Vaše recenze mě hodně nahlodala.

    1. na tento komentář reaguje Tomáš Růžička — #4
    2. na tento komentář reaguje Jachym — #7
    odpověz na tento komentář
  24. avatar
    #2 Tomáš Růžička - vloženo: 29.02.2020 v 10:08:02

    odpověď na Pepa RSV4 — #1 Ano samozřejmě... Po jízdě aktivitu zastavíte a uložíte. Navigace se dá spustit v průběhu aktivity a nebo i ukončit. Tomáš

    1. na tento komentář reaguje Pepa RSV4 — #3
    odpověz na tento komentář
  25. avatar
    #1 Pepa RSV4 - vloženo: 29.02.2020 v 08:36:24

    Mám otázku. Dá se použít navigace a mít zároveň zapnutý záznam výkonu?

    1. na tento komentář reaguje Tomáš Růžička — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744