TEST: Specialized S-Works Epic World Cup

Jak jsme slíbili, podíváme se dnes na první exkluzivní dojmy z čerstvé novinky od Specialized v podobě celoodpruženého XC modelu World Cup…

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš & Specialized
TEST: Specialized S-Works Epic World Cup

Představení nového rámu vezmu dneska poněkud stručněji, než bývá zvykem, protože podrobně jsem se již o novém Epicu World Cup rozepsal včera.

Přichází nový revoluční Specialized Epic World Cup

Takže jen v krátkosti. Jde o novou karbonovou platformu celoodpruženého závodního cross country biku, který svým pojetím inklinuje k hardtailu Epic. Jeho zadní zdvih nabízí pouhých 75 mm a v nejtužším nastavení pracuje s nulovým SAGem. Vpředu je pak podvozek zkombinovaný se 110milimetrovou vidlicí a celek pak dostává poměrně dost progresivní geometrii, založenou na 66,5° hlavovém úhlu a 74,5° sedlovce.

Jelikož jsme do testu dostali absolutně nejvyšší specifikaci S-Works, měli jsme k dispozici nejlepší a nejlehčí rám, který Specialized v rámci celoodpružených kol dnes nabízí. Postaven je na bázi FACT 12m karbonu, který je použitý mimo jiné také na nejlehčí silničce v nabídce Specialized, modelu Aethos.

Co se týká komponentů odpružení, vepředu najdete Rock Shox SID SL Ultimate vybavenou technologií Brain a 110milimetrovým zdvihem. Vzadu pak pracuje tlumič SIDLuxe WCID Ultimate navržený ve spolupráci se Specialized přímo pro tento model a uzpůsobený pro nastavování tlaku samostatně v negativní a pozitivní vzduchové komoře.

Špičková je zde samozřejmě také výbava. Jelikož jde o absolutní novinku, je vybavena kompletně novým Sramem XX SL Eagle AXS připraveným rovnou pro závodní a tréninkové nasazení, díky karbonovým klikám, osazeným Quarq wattmetrem spolu s 34 zubovým převodníkem.

Nová řadící páčka byla v tomto případě uchycena přímo na těle brzdové páky prostřednictvím matchmaker adaptéru, který vizuálně sice nepatří k nejkrásnějším, ale jeho ergonomie s předsazeným umístěním páčky pod řídítky výrazně posouvá dojem z fungování páčky resp. dvojtlačítka a pocitově ho podle mě posouvá výrazně blíž k ergonomii mechanických páček.

Nová přehazovačka ze sady XX SL zde plně využívá potenciál nového standardu uchycení zadní patky s označením UDH, které spočívá v oboustranném obejmutí rámové patky přehazovačkou, které vytváří superpevný a superpřesný komplet, který nepotřebuje seřizování.

Zapletená kola jsou zde osazena rovněž v premiéře. Jde o nejnovější Roval Control SL set, který je postaven na DT Swiss 180 nábojích a karbonových ráfcích s 29mm vnitřní šířkou. Asymetrický profil ráfku umožnil použít jedinou délku špic a špičkové technologie výroby spolu s použitým materiálem pak drží hmotnost proklatě nízko na 1240 g.

Brzdy zde najdeme Sram Level Ultimate s karbonovými brzdovými pákami, dvoupístkovými třmeny a speciální geometrií určenou pro integrované kabeláže, která dokáže zcela skrýt hadice i bovdeny před řídítky.

Poprvé jsem zde měl možnost si také osahat nový karbonový integrovaný kokpit slučující představec a řídítka do jediného kompaktního Control Roval SL kusu a musím říct, že funkčnost, design i ergonomie jsou na špičkové úrovni; jediné, co mi malinko vadilo, bylo vypodložkování kokpitu, který, na rozdíl třeba od takového Scottu, postrádá větší důraz na tvarovou designovou návaznost, zejména při bočním pohledu.

Nová je zde také sedlovka. Samozřejmě že je karbonová. Samozřejmě že je superlehká. Roval Control SL Carbon s přesným sedlovým zámkem s dvojicí šroubů a nulovým offsetem je osazena sedlem S-Works Power s kompletní karbonovou konstrukcí.

Bike jsme měli k dispozici ve velikosti L a tak, jak ho vidíte na fotkách, jen bez pedálů, jsme ho navážili na 9,52 kg.

Pokračovat na: Konkurenční srovnání

Seznam stránek článku:

  1. TEST: Specialized S-Works Epic World Cup
  2. Konkurenční srovnání
  3. Jízdní dojmy
  4. Závěrem
  5. Fotogalerie
Přečteno - 36461x Tagy: testy specialized epic
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Qayron Spyro MKIII Q
    Fotogalerie: Qayron Spyro MKIII Q
  2. Testy - RecenzeTEST: Equator Yasei - Titanové opojení
    TEST: Equator Yasei - Titanové opojení
  3. Testy - RecenzeTEST: Qayron Spyro MKIII Q
    TEST: Qayron Spyro MKIII Q
  4. TechnikaFotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
    Fotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
  5. TechnikaFotogalerie: Orbea Occam LT M30
    Fotogalerie: Orbea Occam LT M30
  6. Testy - RecenzeTEST: Van Rysel E-GRVL HD
    TEST: Van Rysel E-GRVL HD

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #5 zirecek - vloženo: 24.04.2023 v 16:23:54

    Tenhle koncept je má krevní skupina. Moc nechápu vidlici se zdvihem 110 mm u ryze chrťáckého stroje, to je nějaký úlet, možná špatně objednali a přišel jim celý kontejner. Podobně óda na integrovaný kokpit, který některé značky mají již několik let. Zde to vypadá jak řídítka z Alíka, :-). Podobně zmíněné podložky. Snad to v další variantě vychtají, aby dostáli svému jménu a cenovce.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #4 jinotaj - vloženo: 23.04.2023 v 22:55:57

    To su zvědavý na recenzi XX SL. Momentálně jezdím XX1 AXS i XX SL a jsem zatím trochu rozpačitý, protože na první pocit je nové AXS pomalejší, jak předchozí generace.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #3 Burgr - vloženo: 23.04.2023 v 14:24:55

    Jako fakt?

    V minulém článku to opravíte, a tady zase s mezerou?

    "110 milimetrovou"???

    Z toho by se jeden picnul. A to už to tu je tolik let. Asi tak 21 let.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #2 jemen01 - vloženo: 23.04.2023 v 11:52:35

    Mam Spesl rad,ale rict ze zly jazykove tvrdi ze se inspiroval u Treku je fakt vtipny :)

    Je to Supercaliber a a ni se to nesnazili nejak odlisit nebo zamaskovat...holt je to v dnesni dobe asi vsem jedno...

    jinak pekny clanek a souhlas s tema podlozkama pod riditky to mohli trochu poladit jako u SL7 apod....

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #1 Honza S. - vloženo: 21.04.2023 v 21:11:50

    Super recenze, dokonce jsem se i párkrát zasmál, to se nestává často. Ale nejvíc pobavily na Spešlu boty od Treku (resp. Bontrageru). :-)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744