3D tisk revoluci v sedlech přináší Specialized a Fi'zi:k

Během loňského roku jsme zaznamenali mnoho novinek, ale těch opravdu revolučních byla jen hrstka. Za jednu z nich se dá ale určitě považovat nová technologie výroby sedel...

Autor: Petr Bureš
Foto: MTBS, Specialized, Fi'zi:k
3D tisk revoluci v sedlech přináší Specialized a Fi'zi:k

V průběhu loňského roku přišly dvě firmy, specializující se na cyklistiku, s hodně podobnými technologiemi, které se dají do jisté míry označit za převratné. Jde o nová špičková závodní sedla, vybavená sofistikovaným měkčeným polstrováním, které umožňuje individuální nastavení tuhosti v několika zónách a dokáže tak kombinovat tvrdší a měkčí místa vzájemně na sebe navazující. Oněmi firmami jsou Specialized a Fi'zi:k.

Výsledku je docíleno díky využití nejmodernějších technologií 3D tisku, v rámci kterých je navržena struktura sedla a velikosti a tvar jednotlivých zón jsou pak složeny z malých pravidelných útvarů, tvořících jakousi 3D plástev. Ta je tvarována tak, aby měnící se hustota vnitřní struktury odpovídala jednotlivým zónám s konkrétní tuhostí, které jsou sofistikovaně navrženy na základě přesných analýz, pořízených při laboratorním snímáním tlaků, působících na sedlo při šlapání.

Asi se vám to bude zdát podezřelé, že dva výrobci současně představili hodně podobný produkt a budete si logicky klást otázku kdo od koho opisoval. Pravdou ale je, že vývoj takovýchto věcí není otázkou týdnů, ale spíše měsíců či let a probíhá většinou pod důkladným utajením, takže skutečnost, že oba výrobci představili svá 3D sedla prakticky současně vypovídá o tom, že fakticky nemohl jeden od druhého opisovat ani se, jak se mnohdy říká, inspirovat :-).

Ostatně obě dvě novinky, byť jsou postaveny na obdobném principu, mají poměrně dost odlišnou konstrukci, tvar i doporučené použití. Ostatně pojďme se na ně podívat podrobněji.

Fi'zi:k Antares Versus EVO R3 Adaptive

Fi'zi:k použil pro aplikaci nové technologie svůj osvědčený silniční model Antares. Jde o klasický tvar s výraznou drážkou uprostřed sedla, která v podstatě rozděluje sedací část na dvě poloviny. Sedlo je určené pro jezdce s nižší ohebností páteře, kteří na něm sedí částečně vzpřímeně.

Konstrukce sedla kombinuje několik materiálů. Vlastní skelet tvoří Carbon vyztužený nylonem. Polstrování je vytištěné ze speciálního pružného plastového materiálu na 3D tiskárně a ližiny jsou zde z materiálu označeného jako K:ium, což je ve skutečnosti speciální slitina hliníku s vysokým obsahem křemíku a chromu, která v sobě kombinuje nízkou hmotnost s pružností.

Sedlo se vyrábí ve dvou dostupných šířkách 139 a 149 mm. Jeho délka je v obou případech shodná 274 mm. Hmotnosti udávané výrobcem pak jsou 209 g (kratší provedení) resp. 215 g (delší provedení).

Že jde o novinku a současně také topmodel v aktuální nabídce značky, Fi'zi:k dokládá také poměrně vysoko nastavenou cenovkou 6 699,- Kč. Více podrobností o této novince najdete na stránkách výrobce www.fizik.com.

S-Works Power With Mirror

Druhým adeptem ne cenu inovativní sedlo roku je novinka od amerického Specialized, která také, podobně jako Fi'zi:k, využívá pro aplikaci nové technologie svůj stávající a velice oblíbený univerzální model Power.

Jde o kratší a širší model hojně používaný na MTB i gravel kolech. Zde se Specialized rozhodl dát mu ty opravdu nejlepší technologie a materiály, které má k dispozici, což v praxi znamená, že jde o kompaktní celokarbonovou konstrukci skeletu i samotných ližin vyrobenou z FACT uhlíkových vláken.

Pro praktičnost zde nechybí ani integrované SWAT úchyty pro snadnou montáž příslušenství. Svrchní část je pak vyrobena, jak již bylo řečeno, také prostřednictvím speciálního 3D tisku tekutého polymeru. Zajímavým údajem je, že výstelku sedla tvoří celkem 16 000 vzpěr a 7 799 uzlů, z nichž každý může být naladěn jednotlivě.

Sedlo se vyrábí ve dvou dostupných šířkách 143 a 155 mm. Hmotnosti udávané výrobcem pak jsou 190 g (kratší provedení) resp. 194 g (delší provedení).

A nebyl by to Specialized aby nenastavil také cenovou laťku hodně sebevědomě. Novinka, která je již v prodeji, je oceněna na 10 999,- Kč. Další podrobnosti o ní najdete i v tomto případě na webu samotného výrobce www.specialized.com.

Přečteno - 8916x Tagy: specialized komponenty fizik sedla
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. PreviewVítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
    Vítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
  2. TechnikaFotogalerie: Specialized Epic 8
    Fotogalerie: Specialized Epic 8
  3. DoplňkyFizik uvádí univerzální závodní tretry Vento Proxy
    Fizik uvádí univerzální závodní tretry Vento Proxy
  4. Tech newsSpecialized Epic 8 - ve znamení 120
    Specialized Epic 8 - ve znamení 120
  5. Týmy a klubyRouvy Specialized 2024
    Rouvy Specialized 2024
  6. DoplňkyTEST gripů Lizard Skins - široké nebo úzké?
    TEST gripů Lizard Skins - široké nebo úzké?

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #16 tntbiker - vloženo: 13.01.2021 v 23:10:38

    odpověď na petan — #15 Číst tu už několik let z 95% testy a technické články od jednoho člověka už je otravné. Už jste dva. Vy a Trail hunter:-) Ten má na to alespoň věk, i když to je také komerce.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #15 petan - vloženo: 13.01.2021 v 18:21:10

    odpověď na tntbiker — #6 Výbornej koment, díky za něj :-). Chtěl bych a taky to u některých XC kol už dělám. Jenomže najít lidi, kteří jsou sportovně zdatní, ale současně dokáží o kole i něco napsat, aby to mělo hlavu a patu, je v našich končinách dost těžký. A to nemluvím o tom, že je potřeba aby byli dostupní během celého roku, dokázali se občas časově hodně kousnout a najít čas i na focení testů v konkrétním místě, kde se pohybují naši fotografové... BTW vysloveně se těším na okamžik až mi bude 55 a budu se moct legálně projet na elektrokole na Rychlebách. Zatím dávám za odpoledne 3 výjezdy až nahoru což mi bez motoru nedělá problém, tak doufám, že mi to ještě těch pár let vydrží. BTW padesát mi ještě nebylo a hned tak nebude, naučte se počítat.

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #16
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #14 Tommy_25 - vloženo: 12.01.2021 v 09:37:03

    No tak si pánové navzájem zašlete své soukromé emailové adresy a řešte si své spory mimo tuto diskuzi. Díky ;)

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #13 Pavel Trance - vloženo: 12.01.2021 v 09:13:41

    odpověď na tntbiker — #12 bavím se o vnitřním klidu. Nejsi hoden soudit kdo je chytrý a kdo ne :)

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #12 tntbiker - vloženo: 12.01.2021 v 07:47:14

    odpověď na Pavel Trance — #11 Milý Pavle, chováš se jak hádavá, hysterická ženská. Pořád do mě navážíš. Nechtěl jsem tě urazit, jen jsem tě ohodnotil, že nejsi moc chytrý. Já za to nemohu, že nechápeš co píši. Čtením knihy Čtyři dohody chytrost nedoženeš. Říci o někom, že není příliš chytrý není opravdu urážka. To je hodnocení. Každý máme své limity. Myslím si, že ty už v té jiné, sousední dimenzi žiješ. Tak se měj hezky.

    1. na tento komentář reaguje Pavel Trance — #13
    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #11 Pavel Trance - vloženo: 12.01.2021 v 05:59:01

    odpověď na tntbiker — #10 urážky, zesměšňování, poukazování chyb druhých, apod. Zkus na sobě zapracovat, je v tobě hodně jedu. Doporučuji Čtyři dohody, Návštěva do sousední dimenze a jiné pěkné knížky :) Tohle je jen v tobě, ostatní za tvůj mizerný život nemůžou :) Mysli pozitivně :) Tak ahoj a díky za zasmání nad tvými komentáři :D

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #12
    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #10 tntbiker - vloženo: 11.01.2021 v 18:28:44

    odpověď na Pavel Trance — #9 Sorry, ale diskutuji jen s alespoň trochu chytrými.

    1. na tento komentář reaguje Pavel Trance — #11
    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #9 Pavel Trance - vloženo: 11.01.2021 v 08:36:30

    odpověď na tntbiker — #6 Ahoj, kamaráde :) Ty si pěkný šťoura a pátral. Děláš tady jenom radost. jsi z těch čísel úplně zmatený a trochu mimo realitu. S věkem třeba roste vytrvalost, znám několik padesátníkům, kterým nestíhám nejen na kole, třeba crossfit, plavání, bojové sporty apod. A to sportuji od 6 let :) Sportovní vrcholný věk je zhruba 28 let. Jaký věk je podle tebe ideální ? Je vidět, že nemáš moc tušení o sportu, teda kromě komentování.

    Nicméně se těším, až tady všem ukážeš, že neplácáš jen do větru a fakt do doložíš. Chci porovnání skrze několik věkových kategorií. Ukaž tu svoji agresivní a progresivní mládež.

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #10
    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #8 Žvejk - vloženo: 10.01.2021 v 13:44:39

    odpověď na tntbiker — #6 ty vole tys to zazdil :D No ja bych si to teda osobně bral... 😄

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #7 Pavel Nový - vloženo: 09.01.2021 v 19:33:44

    odpověď na tntbiker — #6 dole na stránce je kolonka "spolupráce". Zkus do redakce napsat, jestli by tě nechtěli jako testéra. Kolům jistě rozumíš, rozumy psát taky umíš a věk máš asi taky rozumný na provozování téhle práce

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #6 tntbiker - vloženo: 09.01.2021 v 16:47:31

    odpověď na petan — #2 A nechcete už to testování komponentů a především kol nechat na někoho mladšího? Díval jsem se do rejstříku kdo to vlastně MTBS je a zjistil jsem, že jste už padesátníci. Nic proti stáří, ale padesátník už jede pomalu do kopce a z kopce má zase zábrany. Prostě už nestíhá. Věk nezastavíte. A testovat moderní rychlá kola to chce agresivitu a sílu, aby tester zjistil mezní možnosti kola. Pokud to tedy test není jen zaplacený článek. Vy máte věk na testování městských elektrokol pro seniory. Neberte si to osobně, ale možná jste si ten fakt neuvědomili.

    1. na tento komentář reaguje Pavel Nový — #7
    2. na tento komentář reaguje Žvejk — #8
    3. na tento komentář reaguje Pavel Trance — #9
    4. na tento komentář reaguje petan — #15
    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #5 VaclavV - vloženo: 08.01.2021 v 21:05:58

    "Vlastní skelet tvoří Carbon vyztužený nylonem."

    Nebude to obráceně? :-)

    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #4 Frybis - vloženo: 06.01.2021 v 21:33:15

    No, snad se tu ukáže normální srovnávací test a ne PR, technologie je zajímavá....

    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #3 Babaja - vloženo: 06.01.2021 v 18:02:08

    odpověď na josefmalykh@email.cz — #1 Jj, souhlas! Měl to někdo otestovat a pak napsat, že dírama táhne na vercajk, odírají se o to nasrávačky a v sedle se usazuje blato, který lítá od zadního kola. A že, když mají gaťata kvalitní pemprsku, tak jsou takový "vymoženosti" na prd. A cena? Ta je pro normálního uživatele úplně v ( ! ) tečka.

    odpověz na tento komentář
  15. avatar
    #2 petan - vloženo: 06.01.2021 v 17:58:20

    odpověď na josefmalykh@email.cz — #1 Tak v tomto případě nejde sedla úplně srovnávat, protože jde o produkty pro jinou cílovou skupinu. Pravdou je, že bychom se nebránili alespoň. krátkému otestování ale zatím na to nebyl prostor. Cílem článku bylo informovat především o nové technologii.

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #6
    odpověz na tento komentář
  16. avatar
    #1 josefmalykh@email.cz - vloženo: 06.01.2021 v 16:31:23

    a rozdíl mezi nimi je jaký? To je článek o ničem....žádné shrnutí, doporučení pro koho atd.

    1. na tento komentář reaguje petan — #2
    2. na tento komentář reaguje Babaja — #3
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744