TEST: Shimano Deore 1x11

Otestovali jsme velký hit příští sezony, novou sadu 1x11 od japonského Shimana...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
TEST: Shimano Deore 1x11

Poměrně dlouho se spekulovalo o tom, kam až se Shimano rozhodne posunout dvanáct pastorků, a jestli to udělá podobně jako Sram, který své základní sady SX a NX ochudil o desetizubový pastorek a odebral jim exklusivní velký rozsah v počtu zubů jako úlitbu za přijatelnější cenovku. Shimano nakonec lišácky zvolilo cestu, kterou málokdo čekal a přidělilo i sadě Deore plnohodnotný rozsah dvanáctipastorkové kazety 10-51, který je tak mimochodem totožný se třemi vyššími sadami SLX, XT a XTR.

Shimano si tímto krokem na sebe však ušilo velký bič, protože se mnoho výrobců rozhodlo touto novou sadou nahradit dosavadní bestsellery v podobě již zmiňovaných konkurenčních sad SX a NX od Sramu a nyní se zdá, že bude mít Shimano co dělat, aby během následujících měsíců dostálo svým závazkům a vyřídilo všechny objednávky na nové Deore, které se bude objevovat doslova všude.

Ale pojďme se věnovat konkrétní testovací sadě. Jen pro upřesnění, Shimano vyrábí vlastně tři různé verze sady Deore, kterou budete moci mít nově buď s deseti, jedenácti nebo dvanáctipastorkovou kazetou a adekvátními k tomu uzpůsobenými komponenty. My jsme otestovali "prostřední" jedenáctkovou variantu, která skýtá spoustu zajímavých možností, které kombinují výbornou cenovou hladinu s kompatibilitou s dostupnými nábami a levným provozem.

Stručný popis

Pro potřeby našeho testu budeme sadou nazývat kombinaci čtyř hlavních komponentů, a to řadící páčky, kazety, klik a přehazovačky. Velká většina výrobců totiž bude kombinovat různé komponenty Shimano s různými náboji, řetězy i brzdami a nejčastěji to pak budou zřejmě OEM varianty různých mimosadových Shimano komponentů nebo výrobců třetích stran, nicméně to, co charakterizuje funkčnost a vytváří hlavní dojem z fungování sady, je podle mě řadící páčka, přehazovačka a kazeta. Kliky už jsou spíše designovým doplňkem, který vlastní funkci řazení příliš neovlivní, nicméně dá se mluvit o jejich odlišné hmotnosti, tuhosti či již zmiňovaném designu.

Kliky hezké, ale kované

A začnu právě u klik. Ty by se totiž daly bez nadsázky označit za nejslabší místo nového Deore z pohledu technologického. Shimano se totiž rozhodlo, že je sice vybaví poměrně zajímavým designem s ostřejšími tvarovými přechody, ale oproti vyšším dvanáctkovým sadám, včetně nejbližší SLX, tady nedostanete duté kliky Hollowtech, ale "obyčejné" kované kliky, které poznáte díky výraznému dlouhému prolisu na jejich vnitřní straně. I tak je zde použito výrazně více materiálu, kvůli kterému zaznamenáte nemalý nárůst hmotnosti. Na druhou stranu se tady bavíme o dostupné sadě, která nemíří mezi gramaře, takže se tento krok Shimana dá pochopit. Ostatně konkurenční NX a dokonce i GX kliky jsou taktéž kované.

Mimochodem, kované kliky Deore, tak jak jsou navrženy, mají jedno malé plus a tím je "neošoupatelnost" nápisu Deore. Ten je totiž umístěný právě v onom vnějším prolisu, a tak není prakticky možné ho z klik odřít, což se například o SLX říct nedá.

Převodník na testované sadě byl 32 zubový. Toto je druhá limitující věc u Deore klik, protože Shimano je bude nabízet buď s 30, nebo s 32 zubovými převodníky, a pokud budete chtít osadit větší, máte prostě smůlu. V tomhle ohledu jsou na tom opět lépe vyšší sady, které umí nabídnout větší převodníky pro sportovněji založené jezdce. Na druhou stranu nutnost mít na trailových nebo více gravity kolech 34 a více zubové pastorky není velká, a 32 zubů je dnes stejně nejčastěji používaná varianta. Konkrétně jedenáctirychlostní sada se pak od té dvanáctkové liší ještě jednou podstatnou věcí, a to tím, že na rozdíl od dvanáctkových klik, které mají převodník typu directmount, u jedenáctkové sady najdeme sice nově tvarované a rovněž kované kliky, ale vybavené čtyřpackou (BCD 96 mm), na kterou je subtilní ocelový převodník postaru přišroubovaný.

Pár konkrétních čísel. Kliky jsme měli k dispozici v délce 175 mm osazené 32 zubovým převodníkem na BSA středovém složení. Hmotnost samotných klik s ocelovým převodníkem činila 867 g.

Unikátní kazeta

Něco za něco. Takhle je dnes postavena filosofie, stanovující poměr cena/hmotnost u většiny vysokorozsahových kazet. Dosáhnout co nejnižší hmotnosti chce totiž buď použití nákladných technologií výroby, jako jsou v případě Sramu kazety frézované z jednoho kusu nebo využití dražších a lehčích materiálů, jako jsou hliník nebo titan, které využívá pro změnu Shimano u svých topmodelů. Se snižující se cenou toto mizí a do hry vstupují klasické ocelové nýtované pastorky. Deore přidává alespoň hliníkový vnitřní "stromeček", na kterém jsou větší pastorky nanýtovány, nicméně všech jedenáct je zde ocelových a to znamená, že dostáváte vpravdě kus železa, který v tomto jen něžně ojetém stavu váží včetně utahovací ocelové misky 622 g. Jinak jde o kombinaci 11-51 z. která je v rámci jedenáctkových sad zcela unikátní.

Připomeňme si poslední update jedenáctkových sad od Shimana, u kterých řada XT nabízela kazetu 11-46z., která fungovala s přehazovačkou předchozí generace. Nové Deore tak vlastně nabízí komponent, po kterém mnoho lidí volalo dlouhé roky, to jest kazetu s větším rozsahem, ale méně pastorky. Stále je mezi bikery totiž mnoho jedinců, kteří nechtějí přecházet na dvanáctku a dosud tak zkoušeli různé přestavby. Nyní mají konečně možnost použít tovární kazetu Shimano kvality v bezkonkurenčním rozsahu, která je navíc kompatibilní s běžnými nábami se Shimano ořechem.

Stylová přehazovačka

Ačkoli právě přehazovačka je podle mě zřejmě nejmenším adeptem na výměnu, pokud se bavíme o poměru cena/výkon/hmotnost, je paradoxně nejčastěji nahrazována jinou přehazovačkou z vyšších sad. Geometrie a nastavování dorazů zde jsou bez jakéhokoli omezení. Najdete tady také šedou páčku aretace pružiny a třináctizubové kladky osazené na kluzných ložiscích, což je rozdíl oproti topmodelům, u kterých najdete ložiskové uložení kladek.

Stejně tak tady dostáváte i těžší ocelová vodítka kladek oproti hliníkovým nebo karbonovým použitým na vyšších modelech. Na druhou stranu taková ocel se dá klidně považovat za téměř nezničitelnou a jen těžko se vám podaří vodítko ulomit, na rozdíl od hliníkového, které srolujete raz dva.

Poněkud industriální design paralelogramové části s větší rovnou ploškou, na které je natištěno logo Deore, může působit trochu humpolácky a levně, ale co si budeme nalhávat, ona tato přehazovačka levnou opravdu je. Závěrem ještě doplňuji hmotnost 321 g.

Řadící páčka

Tady se spokojím s konstatováním, že jde o moderně pojatou konstrukci, která kombinuje hlavní páčku určenou pro řazení na větší pastorek s malou obousměrnou páčkou, která naopak odřazuje na menší pastorky, a to buď palcem, nebo ukazovákem, podle toho, co je vám bližší.

V testovaném provedení šlo o I-spec EV verzi páčky, bez vlastní objímky, kdy je páčka uchycena přímo k brzdové páce. Kritizovat zde plastový povrch styčných ploch je možné, ale v dané cenové kategorii je to irelevantní, protože jde o běžnou praxi. Hmotnost použité páčky bez lanka je 113 g.

Pokračovat na: Praktické zkušenosti

Seznam stránek článku:

  1. TEST: Shimano Deore 1x11
  2. Praktické zkušenosti
  3. Závěrem
  4. Fotogalerie
Přečteno - 63156x Tagy: testy shimano komponenty
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeTEST: Orbea Occam LT M30
    TEST: Orbea Occam LT M30
  2. Testy - RecenzePrvní dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
    První dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
  3. TechnikaFotogalerie: Merida One Twenty 600
    Fotogalerie: Merida One Twenty 600
  4. Testy - RecenzeTEST: Merida One Twenty 600
    TEST: Merida One Twenty 600
  5. TechnikaFotogalerie: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
    Fotogalerie: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
  6. Testy - RecenzeTEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
    TEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #15 maajkee - vloženo: 12.01.2021 v 16:05:23

    Přehazovačka je kompatiblní se starším 11 XT/XTR. Vozím kombinaci Deore 11 hazka s řazením XT 1x11. Funguje to naprosto parádně. Kazeta 11-51 mi plně dostačuje. Po sezóně na 1x12 jsem se vrátil na 1x11 a jsem spokojen. 12ka je logicky prostě náchylnější na jakékoliv rozhození, tak proto má 1x11 stále smysl. Jinak pěkná recenze.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #14 trance28 - vloženo: 24.11.2020 v 11:04:20

    odpověď na tomfreedom — #13 doporucuji cist cele clanky, ne jen titulky.. I kdyz chapu, ze to dneska v kurzu :-)

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #13 tomfreedom - vloženo: 24.11.2020 v 08:59:51

    Proč pořád v titulku zůstává 1x11, když se jedná o novinku 1x12?

    1. na tento komentář reaguje trance28 — #14
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #12 vlamo1955@gmail.com - vloženo: 23.11.2020 v 14:14:24

    odpověď na rezovous — #1 .... kde múže být redaktorem každý .... :-)

    Jinak mě Peťanův čj nijak neznervózňuje. Asi proto, že jsem již četl mnoho otřesnějších článků :-); vm

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #11 rotik - vloženo: 23.11.2020 v 12:25:02

    Já bych za sebe řekl, že když se testuje sada - kliky, kazeta, přehazka, páčka, určitě bych použil sadový řetěz. Zkušenosti prostě říkají, že pocitově je v tom rozdíl právě ve prospěch řetězu, který k sadě patří.

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #10 petan - vloženo: 23.11.2020 v 05:23:50

    odpověď na Caries — #7 počítám, že cca do 14 dnů až 3 týdnů max.

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #9 Pavel Nový - vloženo: 22.11.2020 v 23:10:16

    odpověď na karel.neugebauer.7 — #8 konkurence na Sram NX, která taky používá “klasickej levnej ořech”?..

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #8 karel.neugebauer.7 - vloženo: 22.11.2020 v 22:42:57

    Vážně 1x11? Proč proboha když existuje funkční 1x12 v lowendu?

    1. na tento komentář reaguje Pavel Nový — #9
    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #7 Caries - vloženo: 22.11.2020 v 18:55:11

    Otázka na autora-kdy se můžeme těšit na test Rock Machine, na kterém je to Deore namontované:-) Silně o něm uvažuji, tak se bude hodit:-)

    1. na tento komentář reaguje petan — #10
    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #6 petan - vloženo: 22.11.2020 v 08:15:52

    odpověď na JacoP — #3 Souhlasím, jasně že se to dá řešit jinými převodníky na čtyřpacku, nebo u directmountu převodníky SLX, nebo XT, ale už to pak ztrácí to kouzlo nízké ceny, když je potřeba vyměnit převodník v ceně poloviny klik tak už je lepší zvážit jestli ekoupit s výhledem ušetření hmotnosti rovnou hollowtech SLX kliky.

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #5 panzdenda - vloženo: 21.11.2020 v 15:42:39

    Slabou stránkou nového deorka je zejména kazeta. Nevím, jestli je to obecná vlastnost, ale po pár desítkách km se uvolnily nýty a bylo po ní.

    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #4 JacoP - vloženo: 21.11.2020 v 14:03:56

    Zajímal by mne také test Deore M6120 brzd.

    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #3 JacoP - vloženo: 21.11.2020 v 14:03:18

    Co se týká velikosti převodníku tak si dovolím tvrdit, že pokud je uchycení BCD96 tak zde bude pasovat jakýkoliv jiný převodník 34z. Stejné je to u Deore 1x12, oficiálně uvádí max 32z ale přece na kliky pasuje převodník SLX nebo XT 34z.

    To je spíš informační šum bych řekl a zbytečně matoucí. Protože si troufám tvrdit, že při rozsahu 11-50 je 34z ideální jak pro HT tak pro trail bike.

    1. na tento komentář reaguje petan — #6
    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #2 Micpav - vloženo: 20.11.2020 v 23:26:15

    Mohu potvrdil, že radici packa xt 8000 s touto sadou funguje. Pro upgrade z predchozim sady 1x11 staci koupit kazetu a prehazovacku, případně direct mount patku prehazovacky.

    odpověz na tento komentář
  15. avatar
    #1 rezovous - vloženo: 20.11.2020 v 21:58:34

    Pane Bureši,

    hezký test, sám si sadu na kolo plánuji pořídit, děkuji.

    Kdybyste mohl časem přidat i test brzd, byl bych moc rád.

    Jen bych rád podotknul, že vaše čeština je otřesná. Tolik chyb, ať už v interpunkci nebo po stylistické stránce...jeden se pak nemůže dočkat, až článek skončí. Ale vzhledem k tomu, že žijeme v době, kde múže být redaktorem každý, není se čemu divit.

    Možná byste se měl držet kratších článků a příliš se nerozepisovat.

    Mějte se.

    Martin

    1. na tento komentář reaguje vlamo1955@gmail.com — #12
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744