Michal Maroši - Všechno začalo cross country a vše cross country končí!

Posezónní rozhovor s Marosanou o ježdění, eventech i plánech do budoucna...

Autor: Štěpán Pleskač
Foto: Adam Maršál
Michal Maroši - Všechno začalo cross country a vše cross country končí!

Posouvat sporty na novou, nepoznanou úroveň - to je pravidlo Michala Marošiho. Prvního Čecha, který dostal pozvánku na kultovní event Red Bull Rampage i na zimní X-Games, závodil na Siemens Mobile Snow King rychlostí 100 km/h po ledové sjezdovce a dvakrát se na svém kole dostal i do kilometrové hloubky v rámci Red Bull Race Down to the Middle of the Earth. Jedna z nejdůležitějších postav české a globální MTB scény, to je Michal Maroši.

Michal letos přišel se soutěží TT29 - Spojení MTB, fotografie, videa a krás české přírody. Cílem soutěže bylo pořízení nejlepších fotografií nebo videa za 29 hodin v lokalitě Trutnov Trails. My jsme se Michala zeptali na pár otázek!

Kdyby jsi měl jednou větou popsat MTB obecně v Česku. Co by jsi řekl?
Česká scéna je velmoc, je silná a úspěšná.

Součástí MTB scény v Česku jsi opravdu dlouho, jak bys popsal vývoj tohoto sportu v Česku? Co jsou pro tebe zásadní momenty české scény?
To ano a momentálně pracujeme společně s Fullface productions na dokumentu o MTB a jejich kořenech. Tam budou veškeré odpovědi. Zásadní momenty a celej vývoj byl právě námětem a impulsem k tomu, že jsme se do toho pustili.

Co ti obecně v bikingu v Česku chybí?
Velké hory. Obecně jsem největší vášeň našel při sjíždění dlouhých svahů nebo hřebenovky.

Napsal jsi, že formát eventu jako je TT29 ti v Česku chyběl. Vznikla myšlenka tohoto eventu inspirací z něčeho konkrétního?
Zavadil jsem o tuto myšlenku během festivalu Crankworx v Kanadě před mnoha lety. Formát akce jsem ale musel vymyslet sám a přizpůsobit Trutnov Trails podmínkám.

TT29 má za sebou “nultý” ročník. Můžeme se těšit na pokračování?
Hnací motor vidím ve vylepšení podmínek pro účastníky a v lokalitě, kterou jsme zdaleka nevyčerpali.

Všichni máme tendenci se posouvat. Pojďme na skok do budoucnosti. Třeba šestý ročník tohoto eventu. Jak by mohl vypadat? Jak si Michal Maroši představuje tento event?
Stejně jako Marosana end of the season měla určitý vývoj nebo se změnil charakter akce. Může se změnit lokalita nebo se z tohoto formátu stane formát mezinárodní.

Jak se mohou fanoušci zapojit při soutěži, jako je TT29?

Již na tomto ročníku se fanoušci mohli zařadit do dění na místě ať už v rámci večerního promítání, nebo zkrátka volným pohybem na trailech mezi soutěžícími. Navíc pro veřejnost byla i možnost se zúčastnit jako amatér v kategorii B teams.

TT29 je foto a video soutěž, ale co má na seznamu Michal Maroši? Co by pro tebe byl teď dream edit nebo foto, kde bys chtěl být zvěčněn? Případně splnil sis nějaký takový sen?
Je to hlavní part do zmiňovaného dokumentu v Britské Kolumbii a společné focení s Janem Kaslem, který letos získal první cenu o kreativní fotku v největší soutěži Red Bull Illume. To se nám letos nepodařilo z důvodu protikovidového opatření. Jedno zajímavé focení jsem si již splnil, ale paradoxně to bylo na snowboardu.

V jiném světle – Michal Maroši

5 rychlovek!

Nejoblíbenější gripy na kole?
Jedině ODI

Bike videa, které sjíždíš?
Občas kouknu na Pinkbike, ale čas na sjíždění videí raději věnuji sjíždění reálnému.


Jakou hudbu teď jedeš?
Hodně se to mění, ale zrovna teď je to:

Ministry - Moral HygieneTurnstile - Glow OnAmyl and The Sniffers - Comfort To Me

https://www.youtube.com/watch?v=j5DZA2NLYis&ab_channel=AmylandTheSniffers

Nejlepší bikové místo?
BC a Švýcarskej Valais

Čemu teď fandíš? Oblíbení sportovci?
Greg Minnaar a Eva Samková



4X, Downhill, Slopestyle nebo legendární freeride event Rampage. Všechno se neustále vyvíjí, a to i formáty těchto závodů. Jak se na to díváš ty? Líbí se ti, jakým směrem tyto eventy jdou, nebo bys rád viděl něco jiného?

4X byla  poslední disciplína v mé sportovní kariéře, která byla na vrcholu své existence. Je škoda, že se dostala na úroveń druhořadý soutěže. Downhill je stále královskou disciplínou, ale u nás dost skřípe. Slopestyle se stylizoval na pomezí atletiky a akrobacie s velkým odhodláním a odvahou. Red Bull Rampage je stále nejšílenější závod a je jedno jestli se jedná více o slopestyle nebo freeride.

Takže za mě škoda 4X celosvětově, škoda DH scény u nás, slopestyle je tam, kde má být a Red Bull Rampage je s otazníkem, letos bylo na můj vkus až moc zranění a radši bych to viděl, aby to inklinovalo zpět ke kořenům freeridingu.

Sleduješ pravidelně některé závody z MTB světa?
Rád se podívám na WC DH, je to moje srdcovka.

Jak vnímáš digitální dobu ve spojení se “sponzorstvím”? Být sponzorovaný dřív znamenalo vyhrávat závody, dnes je možností se ukázat mnohem víc, a to i bez nutnosti objíždět závody.
Já upřednostňuji ten kontakt s publikem. Závod zkratka neoklameš. Je to o dost hmatatelnější a přirozenější. Nevím, jestli se v té digitální podobě nejedná o fake a nerozumím tomu, že někdo utratí strašné peníze za hovadinu.



Jedním z partnerů TT29 byl český výrobce Qayron Bikes. Přilákala soutěž i jiné české výrobce? Případně plánuješ pro další ročník oslovit více partnerů a pomyslně tak ještě víc "zapojit" českou scénu?

Vždy je pro mě důležité oslovit lokální zdroje či partnery. Další posilou tak v rámci partnerství na TT 29 Hours byl třeba Trutnovský pivovar Krakonoš nebo Bouda v Obřím dole.Tento formát akce se osvědčil a pro partnery byl zajímavý, a protože cílem dalšího ročníku je posun dopředu, který vyžaduje další investice, tak určitě plánuji oslovit další partnery.

Mohla by vzniknout i vlastní kategorie, kde by se proti sobě postavily třeba týmy českých výrobců kol, příslušenství...?
Fantazii se meze nekladou. Určitě se některé kategorie budou formovat a každý nápad se zde vítá.

Jak vnímáš české značky? Co tě za poslední dobu zaujalo, co tě baví a co ti tady naopak chybí? Jak v tomto směru vidíš budoucnost a co český biker chce?
Já jsem osobně několik let mé profesionální kariéry jezdil za české značky Autor, RB a Rock Machine. V té době, ale nebyla na trhu tak silná konkurence. Věřím, že v této době musí český výrobce představit určitou inovaci, originalitu a kvalitu, jinak nemá šanci se udržet. Rozhodně držím všem palec!

E-bike. Horké téma každé divoké diskuze v komentářích, hehe. Co ty a elektrokolo?
Ještě jsem neměl tu možnost, ale těším se, až si udělám vlastní názor. Právě v těchto nevlídných měsících to může být super zábava a klíč k dalším zážitkům.

Jakou vidíš budoucnost e-biku v extrémnějších disciplínách, jako je třeba freeride?
Dostat se nahoru nebude tak unavující, a pokud ten materiál dovolí spustit se dolů se stejným pocitem, tak budiž. Jinak freeride disciplína prakticky neexistuje, jedná se spíše o hnutí nebo o ježdění bez hranic.

Neodsuzuji nic, jen vidím problém v tom, že by to mohla začít spousta lidí zneužívat a chovat se nedůstojně vůči přírodě.

Uvidíme e-bike na Red Bull Rampage?
Rozhodně ne, to by musel někdo zaplatit a vytratila by se z toho celá myšlenka. Na ten kopec se stejně nedostaneš ani na motorce.

Budoucnost MTB. Co nás podle Michala Marošiho čeká?
Všechno začalo cross country a vše cross country končí!



Budou kola létat? :)

Vždyť už létají :-)

Vzkaz všem bikerům v Česku?
Užívejte si každou chvíli volného pohybu v přírodě a respektujte ji i sebe navzájem.

Přečteno - 14847x Tagy: rozhovory marosi
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyCape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
    Cape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
  2. OstatníOndřej Cink vstupuje do výjimečné sezony
    Ondřej Cink vstupuje do výjimečné sezony
  3. OstatníMartin Stošek: Jsme malá disciplína, musíme v propagaci XCM udělat víc
    Martin Stošek: Jsme malá disciplína, musíme v propagaci XCM udělat víc
  4. Ostatní závodyNení důvod se obávat. Jsme dobře připravení a pokorní, říká před Cape Epic Stošek
    Není důvod se obávat. Jsme dobře připravení a pokorní, říká před Cape Epic Stošek
  5. Ostatní závodyRozcvičku na Cape Epic si Katka Nash střihla na Cactus Cupu v Arizoně
    Rozcvičku na Cape Epic si Katka Nash střihla na Cactus Cupu v Arizoně
  6. OstatníPetr Vakoč si splní sen a skončí. Cape Epic bude jeho poslední závod na horských kolech
    Petr Vakoč si splní sen a skončí. Cape Epic bude jeho poslední závod na horských kolech

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #21 tntbiker - vloženo: 07.02.2022 v 11:37:46

    odpověď na leszczynski — #20 A teď tě tu přestanou mít rádi:-))) Toto téma se tu nesmí otvírat, protože na MTBS o pravopis, gramatiku a formu textu vůbec nejde:-))

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #20 leszczynski - vloženo: 07.02.2022 v 10:17:10

    odpověď na Honza S. — #17 "Je mi z téhle diskuse smutno. Hoši, proberte se všichni. Ještě pořád je to web o kolech a ne lingvistický kroužek."

    Nikdo tady netvrdí, že jde o lingvistický kroužek. Tento web sleduji od jeho vzniku a jsem rád, že existuje. Neznám ale jakýkoliv jiný web, kde by redaktoři neovládali Český jazyk. A to se jedná o učivo ZŠ.

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #21
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #19 lalin - vloženo: 07.02.2022 v 08:42:11

    MM je frajer, dodnes si pamatuji, jak jsem sledoval jeho vítězství tenkrát ještě v paralelním slalomu. Dodnes jezdí skvěle, a jeho přeskočení dvou soupeřů a to pár vteřin po slušném pádu, pro mě je to Pan Biker :-)

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #18 Frybis - vloženo: 06.02.2022 v 21:58:56

    odpověď na Honza S. — #17 Jak říkáš..... dnes jsem byl u našich, kde je torzo kdysi dětského pokoje. Jeden z mála obrázků, co tam naši nechali je Marošák při poletu. Ve společnosti Lance, Maria a Slashe :-) Takže, díky Marosano!

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #17 Honza S. - vloženo: 06.02.2022 v 15:24:00

    Je mi z téhle diskuse smutno. Hoši, proberte se všichni. Ještě pořád je to web o kolech a ne lingvistický kroužek.

    Je jednoduché tady vytahovat mediálně probíranou kauzu. Ale kdo z nás nikdy nepřekročil v autě povolenou rychlost nebo někdy nedal blinkr? A že tyto přestupky můžou mít fatálnější následky... Navíc ta kauza je pro všechny zainteresované uzavřená, tak proč se k tomu vracet.

    Faktem je, že Michal udělal pro český biking a bikovou scénu víc, než my všichni ostatní dohromady. Takže by se slušelo mu vyjádřit trochu respektu nebo mlčet. Ale chápu, že plivnout si je vždycky jednodušší a bohužel tak nějak oblíbenější...

    1. na tento komentář reaguje Frybis — #18
    2. na tento komentář reaguje leszczynski — #20
    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #16 zirecek - vloženo: 06.02.2022 v 14:01:25

    Řada nových věcí, moderní vývoj umožňuje vydělávat finance na činnostech, které jsou do té doby tolerovány nebo nejsou regulovány vůbec. Určitou dobu to má spád, vývoj a stává se z toho rutina, tak nějak se zapomene, že je to vlastně zakázané, frčí to, šlape to. Avšak je to jako sněhová koule - přidávají se další a také se ozývají ti, kteří projevují nesouhlas a poukazují na nelegálnost. Pak přichází pokuta, která má mít především výchovný aspekt. Maroši dostane 75 tis. Kč, což má podobnou úroveň jako videem nevýdělečný hobík s částkou 10 tis. Kč. To je prostě život. Avšak na internetu s odstupem času sebereflexe minimální, M. Maroši nám tady bude mluvit o frašce, politické hře, přestože je zřejmé porušení pravidel. Když dostanu flastr za nezastavení na stopce nebo překročení maximální rychlosti, zaplatím, držím hubu a šoupu nohama, nezačnu na internetu mluvit nesmysly. To je pokora a sebereflexe.

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #15 teryman - vloženo: 06.02.2022 v 09:37:43

    Respektovat přírodu znamená respektovat i lesní zákon, který rozhodně nepovoluje volnou jízdu na kole mimo značené a lesní cesty. Stačí si ten zákon přečíst. A ten platí i mimo přírodní rezervace a chráněná území. To video je tohoto porušení plné. Také si myslím, že pokud někdo upravuje černý trail byť sebeméně, aby se po něm lépe jelo, tak se podílí na jeho stavbě. Proto možná úřad nezohlednil odvolání. Ta pokuta je samozřejmě astronomická, ale jak se v článcích kolem toho případu píše, byla exemplární.

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #14 Maroši Michal - vloženo: 05.02.2022 v 14:31:13

    Akce se jmenuje TT 29 Hours a nechápu proč někdo vynechá celé znění a tak více o ní zde:

    https://trutnovtrails.cz/tt-29-hours/

    Pravdou je, že na korekturu asi nikdo voko nehodil:-) Co se týče ang výrazů tak všechny akce se tak opravdu jmenují a není tam jediná věc jako že Maroši je cool guy ap. Za mě tedy OK!

    Respekt k přírodě jsem vždy choval a snažím se v tom pokračovat. Zminovaný Český ráj byla pouze fraška a politická hra v čele s nově nastupujícím ředitelem. I tak jsem pokutu 76.000 Kč za to, co jsem neprovedl, uhradil. Důvodem bylo zamítnutí odvolání, kterým se nikdo nezajímal... Díky partnerům a přátelům, kteří mě znají a pomohli s tím:-)

    Díky a držte to pevně!!!

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #13 ladam - vloženo: 04.02.2022 v 11:26:48

    odpověď na teryman — #12 rozumím co říkáte. otázka je , jak jsem již zmínil na kolik chtěl autor pan pleskač autentičnost informací nám zprostředkovat. tedy používání anglických výrazů bych zásadně neodsuzoval, neb je dnes již samozřejmé , že v managerské či IT mluvě nikomu již nevadí a totálně v naší "country" zevšedněly. samozřejmě problém jsi-si existuje a je potřeba ho od redakce korigovat. tady s vámi pane terymane souhlasím.

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #12 teryman - vloženo: 04.02.2022 v 11:05:32

    odpověď na ladam — #10 Pokud napíše článek i někdo pologramotný, povinností redakce je článek opravit, pokud ho zveřejní. Protože to je vizitka provozovatele webu a protože za obsah odpovídá. To snad ví každý.

    1. na tento komentář reaguje ladam — #13
    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #11 trance28 - vloženo: 04.02.2022 v 09:23:06

    odpověď na tntbiker — #7 byla to ironie, protoze kdyz je to slovo v clanku v kazdy vete, tak se to fakt neda cist. Verim, ze i "zazitkovy marketing" ma nejaka ta synonyma, ktera jdou pouzit. Ale pak by to mozna nebylo dost cool :-)

    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #10 ladam - vloženo: 04.02.2022 v 09:14:01

    odpověď na tntbiker — #9 1.tahle diskuze je o ničem. neb vycházíš z naprosto špatných informací. pan pleskač když se pohybuješ v cyklistice, tak by si měl vědět, že je vše, jen ne placený redaktor mtbs.

    2.tím pádem má právo udělat chybu stejně jako ty nebo já. a peskovat za pravopis ho může jeho učitel češtiny ze zdš, nebo někdo kdo opravdu umí psát jako palacký.

    3.zvláštní mluva v článku je originální, neb kdyby jsi v této komunitě byl doma, tak zjistíš že to je jejich standardní mluva. pan pleskač nám tím chtěl dle mého názoru přiblížit autentičnost informace, neb i on sám je v tomto jazyce od nich dostal.

    4.bojíš se, a jen urážíš a s nikým se nikdy nesetkáš. budiž, ale vzhledem ke tvé osobnosti chápu,

    5.nemám potřebu i vracet ani urážky typu blbeček, ani podezření z teplého spolku. nejsem totiž ani postižený, ani v argumentační nouzi. opatruj se prosím!!

    1. na tento komentář reaguje teryman — #12
    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #9 tntbiker - vloženo: 04.02.2022 v 08:41:32

    odpověď na ladam — #8 Milý ladame. Ale ty jsi opravdu hloupý. Samozřejmě že občas udělám chybu. Ale já se psaním neživím, já dokonce za své příspěvky v diskuzi za články nevybírám peníze:-). V tom je ten zásadní rozdíl. Ale ubezpečuji tě, že když si po sobě pečlivě přečtu, co jsem právě napsal, tak pravděpodobně chybu neudělám. Protože chybu většinou rozeznám. Na rozdíl od redaktorů MTBS, kteří by si hrubky neměli dovolit. Protože se psaním živí, protože psaní je jejich profese, jejich obživa !!!!!! A rozhodně, na rozdíl od Pleskače, vím, co to je podmiňovací způsob v jednotném čísle slovesa "být". To je zkrátka správný tvar "bys". Ty si to ze školy také nepamatuješ? Všimni si prosím v této diskuzi, že nejsem jediný, kdo se tu, pod tímto zvláštním článkem, nad podivnými slovními obraty nebo nad nevhodným používáním pozastavuje. A opravdu nevím, proč bych se měl s kýmkoliv odsud scházet. Vypadá to, že tu je nějaký spolek teplých bratrů:-)) Takže se zase chováš jako blbeček:-))

    1. na tento komentář reaguje ladam — #10
    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #8 ladam - vloženo: 04.02.2022 v 06:36:37

    odpověď na tntbiker — #6 milý tntbikere. již několikrát tě hodně lidí včetně mě , tě na tomto foru přistihlo že děláš úplně stejné pravopisné chyby, včetně právě zmíněného jsi a si. takže prosím drž hubu tam , kde na to nemáš ani za mák oprávnění kohokoliv kritizovat.

    dále pan pleskač nám přinesl nové a zajímavé informace, které na tomto webu i všichni čekáme a chceme číst.

    na rozdíl od tebe. ty umíš jen všem nadávat, včetně rodin diskutujících, pliveš primitivní vztek a vlastní frustraci na všechny. každý je blbeček nebo hlupáček, a všemu rozumíš. když tě kdokoliv požádá o osobní diskuzi, schováš za nick a mlčíš. protože se bojíš. takže si pamatuj prosím. mlčeti zlato. děkuji sympatáku!

    ps. co je to za slovo molokomu??? ani google neví. děkuji

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #9
    odpověz na tento komentář
  15. avatar
    #7 tntbiker - vloženo: 03.02.2022 v 23:51:59

    odpověď na trance28 — #5 event je zazitkovy marketing. Cesky preklad se vsak molokomu hodi😀

    1. na tento komentář reaguje trance28 — #11
    odpověz na tento komentář
  16. avatar
    #6 tntbiker - vloženo: 03.02.2022 v 23:31:56

    Ten Pleskač tu drží tradici nevzdělanců, kteří se nás rozhodli obšťastňovat texty. Napsat “ co by jsi” a “ kdyby jsi” je fakt strašný. Kdyby se misto tech anglickych slov doucil matersky jazyk …

    1. na tento komentář reaguje ladam — #8
    odpověz na tento komentář
  17. avatar
    #5 trance28 - vloženo: 03.02.2022 v 20:45:25

    Co je to ten event? Zkousel jsem to najit ve Slovniku spisovne cestiny a nic... Pritom v clanku je to snad v kazde vete

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #7
    odpověz na tento komentář
  18. avatar
    #4 zirecek - vloženo: 03.02.2022 v 19:32:49

    Řemeslně provedenou češtinu nahradíme přemírou anglických slov, ať to vypadá in. V textu hovoříme opakovaně o respektu k přírodě a méně marketingu na úkor závodu. Tak tam dáme cool fotku s Red Bullem a o přešlapu v Českém ráji s videem na netu raději nic.

    Marosana je dlouhodobý tahoun a přední osobnost bajkingu. Tenhle rozhovor nějak neladí.

    odpověz na tento komentář
  19. avatar
    #3 leszczynski - vloženo: 03.02.2022 v 16:17:29

    Výborný rozhovor! Maroši je borec! Zas jen škoda, že si to autor po sobě nepřečte nebo neumí Český jazyk. "6 tý ročník" je opravdu perlička!

    odpověz na tento komentář
  20. avatar
    #2 MartinR - vloženo: 03.02.2022 v 15:46:07

    Living Legend... ;)

    odpověz na tento komentář
  21. avatar
    #1 Jarda1 - vloženo: 03.02.2022 v 14:19:00

    Hroznej frajer tenhle pán! A to že je po tolika letech pořád vidět a utváří scénu... Prostě borec

    A navíc má dobrej huední vkus. Turnstile, mňam mňam :)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744